Професія хірурга – відверта розмова з судинним хірургом Орловим Антоном Геннадійовичем

Сьогодні коли триває вступна компанія до ВУЗів і багато випускників шкіл та їхніх батьків розмірковують над тим, яку професію обрати та куди піти навчатись, ми вирішили провести розмову з кандидатом медичних наук, судинним хірургом Орловим Антоном Геннадійовичем, який щотижня проводить операції на судинах і допомагає людям лікувати такі захворювання як: облітеруючий атеросклероз, аневризма аорти та судин нижніх кінцівок, варикозна хвороба. Більш детально про хвороби, які лікує лікар Орлов Ви можете дізнатися на його сайті, де Ви також можете записатися на прийом до судинного хірурга.

  • Антоне Геннадійовичу, доброго дня! Дякуємо, що завітали та погодилися поділитися власним досвідом.

Добрий день! І я Вам вдячний за запрошення та буду радий, якщо моя думка допоможе комусь у виборі свого професійного шляху.

  • Ви є судинним хірургом і проводите операції на судинах. Чим був обумовлений вибір саме цього напрямку?

Так склалося, що коли я навчався на 5 курсі медичного університету, то почав працювати в операційній відділення хірургії судин ДУ «Інституту невідкладної та відновної хірургії НАМН України». Тоді для мене відкрився світ судинної хірургії. В вільний від роботи час, мені було дозволено бути асистентом під час найскладніших ангіохірургічних втручань. Моїми вчителями були найкращі та на найдосвідченіші хірурги. Це одна з найскладніших галузей медицини, тому що кровоносні судини знаходяться у всьому організмі та деякі мають дуже малий розмір, а для виконання операцій на судинах потрібні великі знання, терпіння та постійна практика. Це одна з галузей хірургії, яка постійно розвивається та підіймає планку професійності спеціаліста.

Вибір, який робить кожна людина обираючи куди вступити та яку професію обрати є чи не найважливішим вибором в житті кожної людини. І професія лікаря, а особливо хірурга щороку входить в топ-10 по популярності.

Разом з тим на вибір дуже часто впливають такі фактори, як перспективність галузі, складність входу в професію, можливість працевлаштуватися, середня заробітна плата.

  • Як на Вашу думку, чи варто сьогодні молодим людям обирати шлях лікаря, до яких труднощів себе готувати та на що звертати увагу в своєму професійному розвитку?

Знаєте, професія лікаря, а особливо хірурга, належить до категорії професій, якими варто займатися за покликом душі. Жодні труднощі, чи бонуси не зроблять з Вас гарного лікаря, а тим більше хірурга. Ця професія – це, в першу чергу, велика відповідальність за життя інших людей. Кожна помилка, кожне неправильне рішення можуть вплинути на здоров’я та життя Вашого пацієнта, а крім того його близьких та рідних.

Що стосується перспективності галузі, то на сьогоднішній день, на мою думку, медицина наряду з інформаційними технологіями, є галузями, які потенційно спроможні формувати наш ВВП та в найкоротші строки принести зростання українській економіці. Для цього ми маємо все необхідне, чудову науково-освітню базу, провідних спеціалістів світового рівня, здатних виконувати найскладніші операції, величезний досвід роботи в найскладніших ситуаціях.

При цьому, основним до чого потрібно бути готовим, якщо ти обираєш цей шлях, є тривала, важка та постійна робота, в першу чергу над собою, над своїм професійним рівнем.

  • Якими особистими рисами, на Вашу думку, має володіти людина, якщо вона вирішила стати хірургом?

Перш за все відповідальність. Ми постійно несемо відповідальність за свою роботу, і помилки в нашій професії, помітні одразу і можуть мати фатальні наслідки.

Наполегливість. Ви маєте бути готові день за днем відточувати свою професійну майстерність.

Концентрація. Здатність фокусуватися цілком і повністю на виконанні своєї задачі, не зважати на зовнішні подразники.

Критичне мислення. Самовдосконалення та постійне навчання, вивчення досвіду колег, перевірка ефективності нових розробок та методик.

  • А на що Ви порадите звернути увагу при виборі навчального закладу?

В першу чергу слід звертати увагу на викладацький склад, матеріально-технічну базу навчального закладу, наявність можливості отримання практичного досвіду. Але перш за все треба пам’ятати, що Ваше навчання залежить в першу чергу від Вас, вашого бажання навчатися та шукати можливості для професійного розвитку.

  • В свідомості багатьох людей, професія хірурга асоціюється з тривалими операціями та нічними змінами, чи так це насправді?

Це залежить від багатьох факторів, в першу чергу закладу та напрямку, який обирає людина. Якщо мова йде про швидку та невідкладну медичну допомогу, то звичайно, це буде доволі точною характеристикою роботи. Разом з тим, є медичні заклади, особливо, коли мова йде про приватний сектор, які взагалі не працюють в нічний час і в яких проводяться лише планові операції. Проте, вибір завжди залишається за людиною. Більшість лікарів працюють в кількох медичних закладах і проводять як планові так і невідкладні операції, плануючи своє навантаження та графік роботи.

  • Дуже дякую Вам за Ваші відповіді, сповідаюся Вони стануть у нагоді тим, хто тільки знаходиться на початку свого професійного шляху. Бажаю Вам успішних операцій та багатьох врятованих життів і миру всім нам!

І я Вам дякую, та бажаю всім міцного здоров’я!

лікар Антон Орлов

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram