Щеплення від поліо: ІПВ і ОПВ — у чому різниця?


Поліомієліт входить в 10 вакцинокерованих недуг, захист проти яких забезпечує держава. А саме — закуповує безпечні вакцини держкоштом або за допомогою партнерів UNICEF та ВООЗ, опікується їхньою логістикою, дотриманням температурного режиму, навчає медичних працівників правильно робити щеплення тощо.

Кожна дитина до досягнення 14 років має отримати шість доз вакцини проти поліо. Лише так можна сформувати імунітет до поліомієліту на все життя.

СХЕМА ВАКЦИНАЦІЇ ПРОТИ ПОЛІОМІЄЛІТУ:

  • До першого року життя дитина повинна отримати дві дози вакцини ін’єкційно (ІПВ) у 2 та 4 місяці.
  • У 6 місяців дитина отримує краплі (ОПВ).
  • Також краплі дитина отримує в 1,5 роки, 6 років та в 14 років.

ІПВ та ОПВ — у чому різниця?

ІПВ — це інактивована поліомієлітна вакцина, в основі якої вбитий вірус. Вводиться вона ін’єкційно та запобігає потраплянню дикого поліовірусу до центральної нервової системи, що захищає від паралічу. Захищає від усіх штамів.

ОПВ— оральна поліомієлітна вакцина, в основі якої ослаблений вірус. Краплі формують імунітет у кишківнику дитини, тим самим зупиняють поширення інфекції. Захищає від усіх штамів.

Лише отримавши всі необхідні дози щеплення дитина буде захищена від тяжких наслідків поліо.

Сьогодні в країні спалах поліомієліту. Діти до 6 років, які пропустили навіть одну дозу щеплення проти поліо, — у небезпеці, адже їхня імунна система слабка до цього збудника. На жаль, двоє маленьких дітей, батьки яких відмовилися від вакцинації, тепер житимуть з невиліковним паралічем.

Поліомієліт — це небезпечне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Він вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу. У важких випадках — до смерті.

Якщо ви з якихось причин пропустили щеплення або не впевнені, що отримали потрібну дозу вакцинації для дитини, — надолужте їх.

Для цього батькам, які пропустили щеплення малюка, — треба звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря та спланувати візит для їх надолуження.

Для внутрішньо переміщених людей не потрібно укладати нову декларацію з лікарем. Достатньо просто прийти до медзакладу. Вакцинацію зроблять безоплатно, а дані про щеплення одразу внесуть у єдину електронну систему охорони здоров’я. За бажанням, батьки можуть узяти довідку про зроблене щеплення. Жодних фінансових чи бюрократичних перешкод немає.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram