У багатьох лікарнях медики не отримали підвищеної зарплатні

Відзначається, що у медзакладах є час до 7 лютого, аби лікарі та медсестри таки побачили на своїх рахунках підвищену зарплатню.

1 лютого, медики мали отримати підвищену зарплатню за січень. Указом президента «мінімалка» для лікаря має становити 20 тис. гривень, медсестри – 13,5 тис. гривень. Однак у багатьох лікарнях не одержали взагалі жодної платні. Головні лікарі переконують, що їхні рахунки порожні, і вони не знають свій бюджет на наступний рік.

А щоби виплатити підвищену зарплатню, їм доведеться звільняти персонал, економити на закупівлях ліків або скорочувати медикам робочий графік. Так, наприклад сталося в Ніжинській міській лікарні, в якої також немає грошей.

Головний лікар переконує: Національна служба здоров’я не підписала з лікарнею контракти на медичні послуги, а саме з цих виплат формується бюджет лікарень. Після підписання, лікарня за своїми пакетами чекає від НСЗУ 150 мільйонів гривень на рік. А щоб заплатити підвищену мінімалку в місяць треба 15-16 мільйонів, а на рік 180 — 190 мільйонів гривень.

В Україні є приблизно 2 200 лікарень, що надають спеціалізовану допомогу, які досі не мають угод з НСЗУ. Тут кажуть: це штатна ситуація. Угоди будуть підписані — на це треба час. А завдяки збільшеним тарифам на медичні послуги, у лікарень будуть ресурси, щоб підняти зарплати. В НСЗУ зазначають: в системі на 34 мільярди стало більше коштів.

Тетяна Бойко, як приклад, наводить 160 лікарень, які не чекають, коли почне діяти указ президента. Там вже збільшили оплату лікарям понад 20 тисяч. Однак це лише 5% закладів, які працюють в Україні. При цьому вона переконує, що не знає, якій кількості лікарень не вистачить грошей, аби підняти «мінімалку».

За неофіційними даними, таких неспроможних медичних закладів в Україні пів тисячі. І хоча ні в НСЗУ, ні в МОЗ — це офіційно не визнають, однак міністерство готує механізм, аби дофінансовувати тим заклади, де не вистачить грошей, щоб виплачувати лікарям і медсестрам підвищену зарплатню.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram