У регіонах триває пілотний проєкт із виявлення туберкульозу за допомогою квантиферонового тесту

Дванадцять областей отримали можливість обстежувати ключові групи населення на туберкульозну інфекцію завдяки безкоштовному квантиферонового тесту (КФТ) і призначенню профілактичного лікування туберкульозу (ПЛТ), якщо є такі показання.

«Пілот» здійснюється в межах проєкту USAID «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що виконує РАТН, та в партнерстві з приватними лабораторіями.

Можливість безкоштовного проведення КФТ — це допомога й медичним фахівцям у прийнятті рішення про призначенні ПЛТ. Раніше лікарі часто призначали профілактичне лікування тільки тому, що пацієнт був у контакті з хворим, не підтверджуючи, чи є у цьому нагальна необхідність. Тепер же, маючи результат тесту, лікар отримує додаткову інформацію і важелі для заохочення пацієнтів пройти курс ПЛТ.

Основний акцент у пілотному проєкті зроблено на дітей — групу ризику з контакту з хворим на туберкульоз. Це найбільш уразлива група населення, адже вони заражаються туберкульозом від батьків або близького оточення.

Дуже важливо не тільки виключити активний туберкульоз перед обстеженням на ТБІ, але й мотивувати дитину, її близьких, пройти профілактичне лікування для попередження захворювання.

Окрім дітей, у групі ризику — дорослі з контакту з хворим на туберкульоз, медичні працівники та внутрішньо переміщені особи.

Упродовж року фахівці проєкту проводили наради з лікарями кожної області. На них обговорювали складні клінічні випадки, щоспричиняли труднощі з вибором правильної тактики їхнього подальшого ведення, а також труднощі в прийнятті рішення про призначення профілактичного лікування туберкульозу.

У процесі впровадження квантиферонового тесту вдалося не лише змінити підхід до вибору режиму лікування, але й міцно закріпити місце короткострокових курсів у практиці лікарів.

Водночас повномасштабна війна змусила тимчасово припинити впровадження «пілоту» в деяких областях, але медичні фахівці продовжували працювати і відновили роботу за напрямами, щойно з’явилася можливість.

Попри труднощі, пілотне впровадження в регіонах продовжується, а люди, які зіткнулись із проблемою туберкульозу, мають можливість отримати сучасне й безкоштовне для них обстеження.

До прикладу, з вересня ще чотири нові регіони отримали доступ до діагностики ТБІ серед ключових груп населення.

Нині за підтримки проєкту КФТ виконується у Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Полтавській, Рівненській, Кіровоградській, Черкаській, Чернігівській Чернівецькій, Київській, Львівській та Одеській областях.

З березня 2022 року до 1 жовтня 2022 року проведено понад 2900 тестів, 85,1 % яких було проведено дітям різного віку, які мали контакт із хворими на туберкульоз.

Решта тестів була проведена медичним та соціальним працівникам, ВПО тощо. За результатами тестування курс профілактичного лікування було призначено 22,4 % пацієнтів.

Це все стало можливим завдяки спільній і продуктивній роботі фахівців протитуберкульозної служби та команди проєкту. Отже, проєкту вдалося не лише досягти рівня індикаторів впровадження в довоєнний період, а й перевершити їх.

Проєкт планує продовжити роботу з розширення безкоштовного доступу до діагностики ТБІ людям із груп ризику розвитку ТБ. Для цього планується закупити додатково ще 2000 тестів для проведення досліджень у 2023 році в регіонах, які нині впроваджують пілот.

Ця робота допоможе виявляти людей із туберкульозною інфекцією та своєчасно призначати профілактичне лікування для попередження захворювання на активний туберкульоз.

Доступ до ранньої діагностики туберкульозної інфекції має вигоди і для громадського здоров’я: зменшення передачі через профілактику випадків, порівняно з вартістю лікування активного ТБ та навантаженням на систему охорони здоров’я, особливо в цей непростий період її реформування та війни.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram