В Україні розширюють можливості діагностики туберкульозу у дітей

Рік тому у 12 областях розпочалося впровадження пілотного проєкту щодо розширення тестування дітей для виявлення туберкульозу на платформі GeneXpert – і вже є перші результати. «Пілот» втілюється за сприяння проєкту USAID «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» та фахівців організації РАТH.

Із розвитком молекулярно-генетичних методів діагностики та впровадження GeneXpert розширюється і можливість використання різних біологічних матеріалів для тестування, зокрема й альтернативних зразків. У січні 2020 р. ВООЗ схвалила дослідження фекалій як альтернативного зразка для діагностики туберкульозу (ТБ) у дітей та у зведених настановах з діагностики ТБ рекомендує проводити дослідження на платформі GeneXpert. Згідно з останніми оновленими рекомендаціями ВООЗ щодо ведення випадку ТБ у дітей та підлітків, фекалії рекомендовано використовувати як діагностичний матеріал для підтвердження діагнозу ТБ, використовуючи картриджі Xpert MTB/RIF Ultra.

Для втілення «пілоту» фахівці проєкту у партнерстві з фахівцями Центральної референс лабораторії з діагностики туберкульозу МОЗ України провели велику підготовчу роботу: розробили протокол «Впровадження та розширення тестування на платформі GeneXpert з використанням фекалій в якості альтернативного зразка з метою діагностики туберкульозу в дітей», критерії включення дітей, алгоритм обстеження, форми направлення, журнал обліку, інструкції для батьків (опікунів)/медичного персоналу щодо збору та зберігання зразка. Всі документи були надруковані і доставлені в регіони разом із закупленими витратними матеріалами для діагностики.

Першими розпочали й отримали результат фахівці Кіровоградщини. Для цього експерти проєкту надавали консультації фтизіопедіатрам та лабораторним фахівцям пілотних областей під час регулярних щомісячних зустрічей онлайн.

За рік впровадження пілоту було досліджено 168 проб від дітей (84 дівчинки та 84 хлопчики). Отримано 18 (10,7%) позитивних результатів, з яких у 8 дітей діагноз підтверджено лише цим методом.

Незалежно від результату тесту практика демонструє, що дитячі педіатри мають можливість використовувати альтернативний біологічний матеріал для бактеріологічного підтвердження відповідного діагнозу.

Без зайвих болісних для дітей маніпуляцій, без переживань батьків через неприємні методи отримання проби мокротиння, без зайвого навантаження для медичного персоналу. Головне – професіоналізм і чітке слідування розробленому в рамках проєкту алгоритму та протоколу впровадження тестування на платформі GeneXpert.

Важливо, щоб будь-який інноваційний підхід не обмежувався тільки проєктом. Все більше областей, крім тих, де працює проєкт, освоюють дану методику, а з серпня 2022 року, за інформацією Центру громадського здоровʼя, нову методику почали використовувати в усій країні.

Фахівці проєкту й надалі надаватимуть підтримку регіональним партнерам у впровадженні інноваційних підходів до діагностики та лікування ТБ.

Нагадаємо, що близько 29% нових випадків туберкульозу не діагностуються, і захворювання вчасно не розпізнається, особливо у дітей та людей, які живуть з ВІЛ.

Такі пацієнти часто мають неспецифічні ознаки та симптоми захворювання, і лабораторне підтвердження навряд чи можливе через труднощі з виділенням мокротиння. Деяким людям, особливо дітям, важко самостійно здати мокротиння для аналізу. Альтернативні методи отримання проби мокротиння є досить неприємними або навіть болючими для людини і зазвичай недоступні у закладах первинної медичної допомоги.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram