Видалення бородавок та причини їх виникнення

Мабуть кожен хоча б раз у житті стикався з такою «неприємністю», як бородавка. Бородавка не є небезпечною і рідко коли може виявитися злоякісним утворенням, та незважаючи на це, бородавки спричиняють значний психологічний дискомфорт, особливо знаходячись на видимих ділянках тіла, ще й часто, множинними групами. На вигляд вони нагадують щільні вузлики або нарости і можуть виникнути будь де – на обличчі, повіках, долонях, ступнях, статевих органах та в інших місцях. З часом утворення збільшуються у розмірі та починають завдавати справжнього клопоту. Наприклад, розташовуючись на стопі, заважають ходити, а на обличчі чи руці – помітні оточуючим та псують зовнішній вигляд.

видалення бородавок

Звідки беруться бородавки і що з ними робити?

Поява бородавок на тілі у будь якому віці сигналізує про наявність та активацію вірусу папіломи людини. Варто зазначити, що при сильному імунітеті, наявність вірусу може ніяк не турбувати, а саме при зниженні захисних сил спостерігається поява бородавок. Шлях зараження – статевий, побутовий та через мікротравми. Саме через невеличкі подряпини, особливо при користуванні предметами загального ужитку, відбувається зараження. Більше половини пацієнтів з бородавками – це діти та підлітки, але дорослі також стикаються з цією проблемою. Існує багато видів бородавок – вульгарні, плоскі, долонно-підошовні, навколонігтьові, генітальні та інші. Ні в якому разі не варто намагатися видалити бородавку самостійно, перев’язувати ниткою чи зрізати, ці маніпуляції вкрай небажані та часто призводять до інфікування, ніяк не сприяючи зникненню бородавки.

Методи видалення бородавок

Єдиним надійним способом лікування бородавок вважається їх радикальне видалення, консервативна терапія не гарантує зникнення утворення повністю або діє дуже повільно, також частота рецидивів після припікання аптечними препаратами досить висока.

При появі симптомів бородавки слід звернутися до лікаря дерматолога, який визначить тип новоутворення та порекомендує ефективний метод. Зазвичай це лазерне чи радіохвильове видалення або кріодиструкція.

Кріодиструкція – це видалення за допомогою рідкого азоту, фактично замороження новоутворення. Цей спосіб часто застосовується у дитячій дерматології, він не потребує анестезії, але може знадобитися декілька сеансів, особливо при великих бородавках.

Лазерне або радіохвильове видалення – найбільш сучасні та ефективні методи позбавлення бородавок. Обидва способи є безконтактними та видаляють утворення за один раз.

Лазерний промінь руйнує бородавку, незалежно від її розміру та глибини розташування, не зачіпаючи навколишні тканини.

Радіохвильовий ніж випромінює високочастотні хвилі, які швидко та безпечно зрізають будь яку бородавку з поверхні шкіри, припікаючи при цьому судини і не допускаючи кровотечі.

Лікар може прописати додаткову терапію, направлену на підвищення імунітету та боротьбу з ВПЛ. Звертайтесь за допомогою до фахівців, це збереже ваше здоров’я та красу.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram