Як боротися з вугровими висипами на шкірі

Вугрові висипи на обличчі та інших частинах тіла — це не просто косметичний дефект, а ознака дерматологічного захворювання. Попри поширене уявлення, піддаються йому не лише підлітки, а й дорослі люди. У цій статті розповідаємо, чому виникають вугрі, якими вони бувають та пояснюємо, як з ними боротися найбільш ефективними способами.

Що таке вугрі та чому вони з’являються на обличчі?

Вуграми називають запальні утворення, які з’являються на шкірі та є симптомами захворювання акне. Причиною явища є запалення шкіри, що супроводжується закупоркою сальних протоків. Хвороба має три стадії, яким відповідають характерні різновиди рубців.

  • Легка форма — комедони (так звані чорні цятки).
  • Середня форма — папульозно-пустульозні утворення, для яких характерна наявність вузликів та гною в закупореній порі.
  • Тяжка форма — поява підшкірних утворень, після видалення яких на шкірі можуть з’явитися рубці.

Причини появи вугрів бувають дерматологічними та ендокринними. Ендокринні пов’язані з надмірним рівнем андрогенів, тому вугрі на обличчі можуть з’являтися у підлітковому віці, перед менструацією, під час вагітності, після аборту тощо. Дерматологічні причини — гіперкератоз (посилене ділення рогових клітин шкіри) та гіперсекреція сальних залоз.

причини вугрів

Чи можна позбавитися від вугрів?

Так, покращити стан шкіри цілком можливо. Методи позбавлення від вугрів обираються згідно причини проблеми, віку, стадії захворювання, гормонального стану, потреби у вітамінах. Часто акне супроводжується дисбактеріозом та іншими порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту. Запам’ятайте головне: медикаментозні препарати та процедури при вугровій хворобі має призначати виключно лікар-дерматолог! Самолікування та безконтрольний прийом ліків та біологічних добавок може погіршити стан здоров’я.

Що ж можна зробити у домашніх умовах? У першу чергу, підібрати правильні доглядові засоби, — наприклад, на https://eva.ua/ua/12701/lico/. Доглядальна косметика повинна мати дію, спрямовану на боротьбу з вугровими висипами, та містити корисні компоненти, що протистоять запальному процесу. Головне завдання — заспокоїти сальні залози, нейтралізувати запалення та попередити закупорку пор. Повсякденний догляд у таких випадках складається з:

  • очищення (демакіяж, вмивання спеціальною пінкою чи гелем);
  • тонізування (відновлення pH-балансу шкіри та попередження втрати вологи);
  • зволоження та живлення (за допомогою крему з легкою текстурою та заспокійливими компонентами в складі).
засоби догляду за шкірою з вугрями

Щоб зменшити найбільш виражені вугрі, можна також застосовувати засоби локальної дії, які чинять протизапальну дію. Раз на тиждень знадобиться ексфоліація, завдання якої полягає у відлущуванні ороговілих клітин та стимулюванні процесу регенерації. Зверніть увагу, що скраби та пілінги-скатки з твердими часточками застосовувати не варто: вони можуть травмувати чутливу, схильну до запалень шкіру та рознести інфекцію.

Чого не можна робити, доглядаючи за шкірою з вугровими висипами?

Більшість людей, які зіштовхуються з проблемою вугрів, припускаються помилок, що призводять до погіршення стану шкіри. Наприклад, очищують обличчя «до скрипу», використовуючи лужні очищувальні засоби та спиртові лосьйони. Така косметика дійсно знежирює шкіру — але разом з тим порушує гідроліпідний баланс та стимулює гіперактивність сальних залоз.

Також у жодному разі не можна:

  • «припалювати» вугрі спиртовмісними засобами: це травмує поверхню шкіри, але не зупиняє запальний процес;
  • видавлювати прищі — це провокує посилення запалення та появу постзапальної пігментації, призводить до утворення шрамів.

Підбиваючи підсумки, зазначимо: лікування у спеціаліста, фізична активність, правильний догляд та здорове харчування допоможуть покращити стан шкіри та позбавитися від вугрової висипки. Головне — керуватися здоровим ґлуздом і здобутками доказової медицини та наполегливо рухатися до своєї мети!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram