Як розмовляти з пацієнтами про вакцинацію?

У воєнний час значно зростає ризик захворіти на інфекційні хвороби, тому лікарям важливо заохочувати пацієнтів отримати щеплення не тільки від COVID-19, а й поліомієліту та інших недуг.

Які основні моменти важливо враховувати лікарям під час розмови з пацієнтами про вакцинацію?

Секрет перший: сімейний лікар має бути трошки психологом

Пацієнти можуть боятися вакцинуватися з різних причин: десь чули плітки про негативні наслідки вакцинації, мало знають про принцип дії вакцини чи мають невідомо звідки взяті страхи.

Які б не були причини, варто вислухати пацієнта, побудувати з ним довірливі відносини та донести до нього достовірну інформацію. Фахівці з питань психології та поведінкової науки виокремлюють чотири принципи ефективної комунікації для лікарів:

  • Підготуватися до розмови, тобто володіти останніми даними з теми розмови.
  • Слухати та поважати занепокоєння пацієнта. Не засуджувати та не давати оцінок переживанням пацієнта, спокійно відповідати на запитання.
  • Заохочувати пацієнта до ухвалення рішень за допомогою ефективних повідомлень, що означає дати йому інформацію, на основі якої він зможе ухвалити позитивне рішення щодо вакцинації.
  • Запланувати подальші дії разом із пацієнтом. Такий план може включати складання графіку вакцинацій.

Секрет другий: інформований пацієнт = готовий до вакцинації пацієнт.

Що більше достовірної інформації про щеплення людина знає, то більше вона готова ухвалити позитивне рішення щодо вакцинації.

Принципи, алгоритм дій та приклади розмови з пацієнтами, які сумніваються чи проти вакцинації, наведені в посібниках, які можна безоплатно завантажити в Спільнотеці від UNICEF. Це онлайн-ресурс, що містить інформаційні матеріали з тем здоровʼя, гігієни та вакцинації, у тому числі рутинної імунізації.

У посібнику «Вакцинація від COVID-19: принципи ефективної комунікації з пацієнтами» можна дізнатися про основні страхи пацієнтів перед вакцинацією та знайти готові відповіді на найпоширеніші запитання, а також поради, як переконати скептиків вакцинуватися.

Також на сайті можна знайти посібник із комунікації про одну з найнебезпечніших дитячих хвороб — поліомієліт — «Вакцинуємося від поліомієліту: принципи ефективної комунікації з батьками». У брошурі йдеться про те, як заохотити людей зробити щеплення проти поліомієліту своїм дітям, наводяться причини вагань батьків, розписані стратегії консультування тих, хто сумнівається, та тих, хто проти (в тому числі з релігійних переконань).

Посібник може стати в пригоді не лише лікарям. Часом люди більше довіряють близьким і готові дослухатися до порад, коли з ними говорять родичі чи знайомі. Тож просвітницькою роботою може займатися кожен!

У Спільнотеці ви також знайдете розроблені медичними експертами брошури, ліфлети, наліпки, плакати та багато іншого.

Матеріали можна фільтрувати за темою (вакцинація, гігієна тощо), типом (ліфлет, брошура, плакат тощо) та аудиторією (інформація стосується дітей чи дорослих). Їх можна безоплатно завантажити та використовувати в електронному вигляді (наприклад, надіслати в групи пацієнтів у соціальних мережах) чи роздрукувати та розкласти в лікарні там, де до них буде вільний доступ. Ознайомившись із такою інформацією, пацієнт точно матиме менше упереджень щодо вакцинації.

Завантажуйте матеріали зі Спільнотеки та бережіть себе та свій час!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram