Як українці можуть отримати медичну допомогу в Німеччині

За даними ООН, близько одного мільйона українців виїхало в Німеччину тікаючи від війни. Які медичні послуги вони можуть отримувати?

Українці в Німеччині отримують усю необхідну медичну допомогу. Їм надається доступ до повного спектра пільг і послуг, які пропонує загальнообов’язкове медичне страхування. Лікуючий лікар визначає в кожному конкретному випадку точний обсяг необхідних пільг і послуг.

Передумови для доступу до зазначених пільг загальнообов’язкового медичного страхування для громадян України включають, серед іншого: реєстрацію (процес ідентифікації та внесення до Центрального реєстру іноземців), подання заяви на отримання статусу тимчасового захисту з метою лікування до Центрального реєстру іноземців і реєстрацію в Німеччині згідно з Федеральним законом «Про реєстрацію».

Для цього необхідно зв’язатися з відповідальним центром прибуття або контактним центром міста, в якому тимчасово проживаєте. Отримати медичну консультацію, огляд лікаря та вакцинацію можна одразу в цих центрах.

Поки триває процес реєстрації, українських громадян розміщують у тимчасовому житлі. Там їх запитують про стан здоров’я та спеціальні потреби: вагітність, хронічне захворювання, ліки (наприклад, інсулін). Для подальшого звернення до сімейних лікарів та лікарень потрібна медична страховка, з якою майже все лікування, включно з ліками, є безоплатним. Про таку страховку слід запитати у своєму центрі прибуття або контактному центрі.

Щоб потрапити до лікаря, треба мати направлення на лікування. У деяких муніципалітетах замість направлення видають медичну картку. Українці, які зупинилися в муніципальних притулках або приватному житлі, можуть отримати направлення/картку в органах місцевої влади, зазвичай це соціальні служби. Після цього можна звертатися до лікаря.

Невідкладна медична допомога

У невідкладних випадках, коли існує загроза життю та здоров’ю, медичну допомогу надають без направлення. У таких екстрених ситуаціях зазначена необхідна медична допомога також є безоплатною.

Екстрену допомогу можна викликати за номером 112.

Допомога людям без документів

Якщо у громадянина України немає документів, медичної страховки або існують інші труднощі, він може звернутися до організацій, які анонімно і безоплатно лікують людей без документів. Відповідну організацію в потрібному регіоні можна знайти за посиланням (німецькою) gesundheit-ein-menschenrecht.de.

Послуги спеціально для українців, які втікають від війни

У Берліні діють понад 500 лікарських практик, які пропонують безоплатну медичну та психологічну допомогу. Інформацію про них можна знайти за посиланнями www.kvberlin.de, www.medflex.de/help-ukraine

Якщо вам не вдалося знайти відповіді на свої запитання щодо медичної допомоги в Німеччині, можна звернутися до некомерційної організації «MedWatch» за адресою kontakt@medwatch.de. Там є волонтери, які спілкуються українською та російською мовами.

Знайти контакти лікарів можна за цим посиланням https://www.116117.de/de/ukraine.php.

Більше про медичну допомогу українцям в Німеччині: https://moz.gov.ua/federativna-respublika-nimechchina

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram