Як запобігти остеопорозу

Остеопороз — це хвороба, під час якої руйнується тканина кісток, вони слабшають, втрачають міцність, через що часто трапляються переломи1. Як і більшість хвороб опорно-рухового апарату, остеопороз набагато простіше попередити, ніж вилікувати.

Причини остеопорозу

Першопричиною виникнення хвороби є порушення обміну кальцію на тлі інших захворювань. Також до остеопорозу призводять збої у регенерації кісток.

Остеопороз можуть викликати2:

  • зміни гормонального фону, наприклад, у жінок під час менопаузи чи вагітності;
  • генетичні та ендокринні порушення;
  • проблеми з кровотворенням;
  • захворювання нирок;
  • порушення роботи системи травлення;
  • захворювання шлунку.

Нездоровий спосіб життя, гіподинамія та неправильне харчування також є факторами підвищення ризику розвитку патології.

Лікування остеопорозу

До симптомів захворювання можна віднести біль у кістках, особливо у грудній клітці та хребті, часті переломи, зменшення росту.

Терапія хвороби є комплексною. До неї входять3:

  • Медикаментозне лікування. Пацієнту призначають знеболювальні, протизапальні ліки, бісфосфонати для відновлення кісток, засоби гормональної терапії та вітамінно-мінеральні комплекси кальцію та кальциферолів.
  • Фізіотерапевтичні методики. Ефективними є мануальні техніки, магнітотерапія, парафінотерапія. 
  • Лікувальна дієта. Їжа має містити підвищену кількість білка, бути збагачена вітамінами, мінералами. Також треба відмовитися від жирної, пряної та солоної їжі.
  • Лікувальна фізкультура. Комплекс вправ розробляється індивідуально для кожного пацієнта в залежності від його стану, стадії розвитку хвороби та індивідуальних особливостей організму.

На ранніх стадіях розвитку остеопорозу комплексних засобів консервативного лікування буває достатньо для зупинення розвитку хвороби. Якщо ж пацієнт звернувся до лікарів пізно, в багатьох випадках назначається хірургічне втручання.

Профілактика остеопорозу

Щоб зменшити рівень ризику розвитку хвороби, лікарі радять дотримуватись наступних профілактичних засобів:

  • регулярні фізичні навантаження та заняття спортом для зміцнення кісток та м’язів;
  • збалансоване харчування з достатньою кількістю вітаміну D та кальцію;
  • обмеження вживання алкоголю та табаку;
  • зниження кількості вживаних продуктів з високим вмістом солі;
  • контроль ваги тіла.

Також важливо щорічно відвідувати лікаря-ортопеда або травматолога для профілактичних оглядів.

__________________________

*За даним посиланням ви перейдете на вебсайт www.calcemin.com.ua, де, зокрема, міститься реклама лікарського засобу Кальцемін. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я

 

Література:

  1. Глобальное бремя болезней: комплексная оценка смертности и инвалидности от болезней, травм и факторов риска в 1990 году и прогноз до 2020 года: резюме / под редакцией Кристофера Дж. Л. Мюррея, Алана Д. Лопеса. Murray C.J.L., Lopez A.D. (eds.) (1996) The global burden of disease and injury series, vol II. Global health statistics: a compendium of incidence, prevalence and mortality estimates for over 200 conditions. Harvard School of Public Health on behalf of the World Health Organization and the World Bank, Harvard University Press,Cambridge, MA
  2. What is Osteoporosis and What Causes It? US National Osteoporosis Foundation official WEB Site (Що таке остеопороз і що спричиняє його? Офіційний веб-сайт Національного фонду остеопорозу США). https://www.nof.org/patients/what-is-osteoporosis/ 
  3. Наукова група ВООЗ з питань запобігання та боротьби з остеопорозом (2000: Женева, Швейцарія). (2003). Профілактика та лікування остеопорозу: звіт наукової групи ВООЗ. Всесвітня організація охорони здоров'я.
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram