Біопротези серцевого аортального клапана для транскатетерної імплантації будуть закуповуватися державою – постанова Кабміну

Відтепер біопротези серцевого аортального клапана для транскатетерної імплантації закуповуватиме держава. Такі зміни до переліку централізованих закупівель лікарських засобів та медвиробів ухвалив Кабінет Міністрів України.

«Серцево-судинні хвороби – це основна причина смертності українців в останні роки. І вочевидь, війна спровокує ще більшу кількість таких захворювань. Тому бачимо необхідним розширити перелік централізованих закупівель лікарських засобів та медичних виробів і включити до них протези серцевих клапанів, що використовуються для транскатетерної імплантації пацієнтам. Зазвичай це люди похилого віку, які не могли зробити операцію до цього», – коментує міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Біопротези серцевого аортального клапана для транскатетерної імплантації необхідні для пацієнтів зі стенозом аортального клапана, яких не можна лікувати хірургічно або які перебувають у групі високого хірургічного ризику через наявність супутньої патології.

Транскатетерна імплантація клапана дозволяє зберігати грудну клітку людини цілою та виконується на працюючому серці, що значно пришвидшує період реабілітації та одужання людини. Завдяки цьому підходу операція на серці відбувається фактично без розрізу.

Операції зі встановлення катетера потребують особливих компетенцій від спеціалістів, які її виконують. І в Україні вже сьогодні працює команда лікарів, сертифікованих на виконання таких операцій. Світова практика вказує на велику незабезпечену потребу у таких операціях, а відтак кількість таких операцій буде суттєво збільшуватись.

Наразі в світі існує з десяток виробників відповідних біопротезів серцевого аортального клапана для транскатетерної імплантації, в тому числі й український виробник, але їхня вартість залишається високою, тому заклади охорони здоров’я їх закуповують поштучно. Централізована закупівля за рахунок збору потреби та ефекту масштабу дозволить суттєво зменшити ціну та розширити доступ пацієнтів до транскатетерної імплантації.

Додатково ухвалена постанова доповнює перелік підрозділом «Придбання для закладів охорони здоров’я медичних виробів для забезпечення лабораторного супроводу надання медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів».


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram