Чи зможе гормон росту людини стати «таблеткою від старості»

Гормон росту людини допомагає зміцнювати м'язи й спалювати жири. А ще виглядати молодо й відчувати себе енергійним. Як активізувати його в організмі

Ще 1990 року американський дослідник Деніел Радмен опублікував статтю, яка зацікавила всіх, хто бажав продовжити свою молодість. Він запевняв, що йому вдалося прорвати Кордон кількості поділів соматичних клітин, названа на честь її відкривача Леонарда Гейфліка. Клітини людини, діляться в клітинній культурі, вмирають приблизно після 50 поділів і виявляють ознаки старіння при наближенні до цієї межі.

" data-title=""Ліміт Хейфліка">«ліміт Гейфліка». Чоловіки у віці від 61 до 81 року «біологічно» помолодшали приблизно років на 20 завдяки ін'єкціям гормону росту людини, які доктор Радмен робив їм регулярно упродовж півроку. Пізніше не раз лунали чутки, що зірки Голлівуду та впливові політики використовують такі уколи, щоб продовжувати красуватися на екранах.

Крім того, було проведено й інші дослідження з метою з'ясувати, чи безпечно використовувати гормон росту для відновлення тканин вилочкової залози, в якій дозрівають, диференціюються і «навчаються» T-клітини імунної системи.

Після початку статевого дозрівання організму вилочкова залоза атрофується й обростає жиром, а в міру старіння людини зменшується. З цим частково пов'язане зниження імунітету в літніх людей. Учені з'ясували, що за допомогою гормону росту можна запустити регенерацію вилочкової залози.

Що ж таке гормон росту людини?

Гормони можна поділити на гормони молодості – соматотропін, тестостерон, і гормони, що супроводжують процеси старіння, – кортизол, інсулін. Але один і той же гормон може відігравати різну роль, залежно від того в жіночому він організмі чи в чоловічому, а також у якій кількості він там знаходиться. Але якщо узагальнити простими словами, ми намагаємося збільшити кількість перших і зменшити других.

Найбільш «юнацький» з усіх – це соматотропин, також званий гормон росту (ГР) людини.

Це пептидний гормон, який стимулює ріст практично всіх тканин тіла, включаючи кістки, спалює жири, регулює кількість води в організмі й уповільнює процеси старіння.

ГР синтезується й секретується клітинами передньої долі гіпофіза, так званими соматотрофами, які виділяють від одного до двох міліграмів гормону щодня.

ГР життєво важливий для нормального фізичного росту дітей. Його рівень в організмі поступово підвищується в дитинстві і досягає піку під час статевого дозрівання.

З біохімічної точки зору, ГР стимулює синтез білка і збільшує розщеплення жирів, забезпечуючи енергію, необхідну для росту тканин. Він також протистоїть дії інсуліну.

Виділення ГР гіпофізом відбувається різкими стрибками. Його рівні підвищуються після вправ, травм і сну. За нормальних умов вночі виробляється більше гормону росту, ніж вдень. Особливо добре він виробляється після 22:00, уві сні. Тому перша запорука збереження молодості – рано лягати спати. Залежно від вашого способу життя гормон росту буде або активно знижуватися, або утримуватися на досить високих показниках.

Мелатонін, гормон шишкоподібної залози, впливає на утворення різних гормонів, у тому числі соматотропіну. Зокрема, він відповідає за добовий ритм. Якщо останній порушено, то погіршується якість сну й загальне самопочуття. За наявності достатньої кількості мелатоніну ці порушення переносяться значно легше.

Після 40 років вироблення мелатоніну в організмі людини скорочується, тому активність усіх інших гормонів теж знижується. Замінник мелатоніну, введений в організм, міг би поліпшити самопочуття й підвищити фізичну активність, навіть здійснити омолоджуючий вплив. Але інших доказів позитивного впливу замінників, крім поліпшення сну, на жаль, поки що немає.

Користь гормону росту людини

Як ми вже сказали, він допомагає рости м'язам і спалювати жири. А ще виглядати молодо і відчувати себе енергійним. Сприяє утворенню білків, підвищує основний обмін речовин, регулює кількість води в організмі, сповільнює процеси старіння і ущільнює кістки. Бореться з атеросклерозом, знижуючи рівень холестерину LDL і підвищуючи рівень холестерину HDL. Покращує когнітивні функції, впливає на збільшення кількості з'єднань між нейронами в мозку, за рахунок чого людина відчуває себе більш зібраною і продуктивною, заспокоює нервову систему.

Коли ці функції припиняються, відбувається прямо протилежне — і ось маємо класичні вікові зміни.

Як перевірити ваші показники?

Здати в лабораторії такі аналізи:

  • соматомедин С (ІФР-1);
  • соматотропний гормон;
  • IGFBP3.

Що підвищуватиме кількість гормону росту природним шляхом?

До поняття «антиейджингова медицина» входить не лише гормональна замісна терапія, але й дієтологія, нутрицевтика, фізична активність і медитація.

Старт антиейджингової програми починається з дієти. Корекція піків інсуліну в крові, відмова від солодощів, шкідливих швидких вуглеводів. Коригування харчуванням рівня інсуліну вже приведе до поліпшення самопочуття й додасть сил. А також позбавить більшість людей від інсулінорезистентності та гіперінсулінемії. Усунення з раціону їжі, в якій міститься казеїн і молочний цукор, зменшить хронічне запалення і аллергізацію, відмова від продуктів із глютеном допоможе розвантажити організм і поліпшить роботу кишечника.

У нашому організмі все взаємопов'язано. Дефіцит ГР призводить до порушення глибокого сну. Внаслідок цього більшу частину ночі ми залишаємося в неефективних поверхневих стадіях сну і не отримуємо достатнього відновлення енергії, що призводить до виснаження й накопичення хронічної втоми.

Головним ворогом зниженого рівня гормону росту є пізня вечеря. Прийом їжі за 2–3 години до сну, вживання алкоголю й кофеїну відчутно знижують продукцію цього гормону. Доктор Тьєррі Ертог, який очолює європейську антиейджингову школу, каже, що навіть вживання однієї чашки кави на день знижує ГР.

Інсулін блокує вироблення соматотропіну. Тобто, якщо ввечері ви з'їли продукт, що містить вуглеводи, і тим самим підвищили рівень інсуліну, то соматотропін вироблятися не буде. Тому на вечерю вибирайте їжу, що містить легкий білок (рибу/морепродукти/яйця), рослинні жири (авокадо, горіхи, олії, оливки) і овочі, краще — термічно оброблені.

Прості правила для підвищення гормону росту:

  • фізичні навантаження, зокрема силові тренування в залі;
  • вживання в їжу білка;
  • продукти з низьким глікемічним індексом (виключіть з раціону цукор і всі цукровмісні продукти);
  • інтервальне голодування 16/8 або 24-годинне голодування не більше одного разу на тиждень;
  • відмова від кофеїну та алкоголю;
  • сон із 22:00–23:00;
  • медитація;
  • нутрицевтики.

Прийом препаратів і гормональна терапія

Крім дотримання режиму харчування, для підтримки продукування гормону росту може знадобитися прийом певних ортомолекулярних препаратів. Глутамін, орнітин, ГАМК, гліцин стимулюють гіпофіз до виділення резервного ГР. А прийом аргініну і мелатоніну ввечері сприятимуть нормалізації сну. Але пам'ятайте, що препарати ортомолекулярної медицини має призначати кваліфікований фахівець для визначення адекватної дози і своєчасного коригування схеми. Той же аргінін, наприклад, у завищених дозах тривалий час приймати не можна.

Якщо ви вирішили звернутися до гормональної терапії, підійдіть уважно до вибору ендокринолога. У антиейджингу дуже важливим є застосування біоідентічних гормонів, а не просто синтетичних. Це застосування має бути обґрунтованим і індивідуальним. І тільки на обстеженому й підготовленому організмі.

Відразу про побічну дію. Використання ГР для омолодження є ефективним, але може бути і небезпечним. ГР стимулюють ріст і ділення клітин. Що може згодом активізувати ділення в організмі ракових клітин. Тому ви повинні повністю перевірити організм, особливо на ризик онкозахворювань.

Серед інших побічних ефектів – цукровий діабет, а також затримка рідини в тілі, серцево-судинні захворювання і гіпертонія.

Післямова

Як би там не було, очевидно, що зв'язок між виробленням соматотропіну й тривалістю життя набагато складніший, ніж може здаватися на перший погляд. Навіть якщо наявність соматотропіну допомагає вам виглядати краще (сприяє схудненню й стимулює ріст м'язів), ще не означає, що це продовжить життя. Цілком може статися, що гарний зовнішній вигляд можна отримати в обмін на довголіття.

Старіння і ділення клітин – це нерозривні процеси, і те, що стимулює зростання, може призводити й до старіння.

Тому, щоб не довелося робити складний вибір з приводу прийому гормональних препаратів, краще підтримувати вашу гормональну систему в нормі за допомогою раціонального харчування, правильного способу життя, сну й фізичної активності.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram