Чому важливо пильнувати родимки та на що потрібно зважати

Травень – місяць обізнаності про меланому – один із найнебезпечніших типів раку шкіри. Меланома – це злоякісне новоутворення, яке розвивається з пігментних клітин меланоцитів та найчастіше вражає шкіру. Проте в окремих випадках меланома може розвиватися й на слизових оболонках, під нігтями, на райдужці ока, а далі – через лімфу і кров – вражати майже всі органи. Меланома може виникати не лише там, де є родимка, але й у місцях, де її немає.

За даними Національного канцер-реєстру України, у 2020 році були зареєстровані 2422 випадки меланоми, трохи більше ніж третину випадків – 37,7 % – виявили під час профілактичних оглядів.

Тому дуже важливо регулярно оглядати шкіру свою і своїх близьких – це допоможе вчасно виявити підозрілі зміни.

Для самодіагностики в усьому світі застосовують шкалу «ABCDE»:

A (Asymmetry, асиметрія).Якщо візуально розділити родимку або пляму на шкірі навпіл, чи виглядають половинки однаково? Якщо ні – це може бути загрозливою ознакою.

B (Border, межа).Межа родимки має бути рівною та чіткою. Зубчасті чи нерівні краї родимки – привід для занепокоєння.

C (Color, колір).Якщо родимка змінила забарвлення (наприклад, з’явилося почервоніння) чи просто має нерівномірний колір – це привід звернутися до лікаря.

D (Diameter, діаметр).Помітили, що родимка почала збільшуватися? Або більша за розмір горошини (5-6 мм) – спостерігайте і сконтактуйте зі спеціалістом.

E (Evolving, розвиток).Приводом порадитися з лікарем також є те, що родимка або пляма на шкірі змінила колір, розмір чи форму упродовж останніх кількох тижнів або місяців.

Найпоширенішою ознакою меланоми є трансформації шкіри: нові родимки або зміни в старих, а також ураження шкіри, що довго не загоюються. Не нехтуйте профілактичними оглядами у свого сімейного лікаря та зверніться до нього у разі, якщо помітили якісь підозрілі зміни.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram