Українські медики використовують цифрові технології для лікування пацієнтів із туберкульозом

Завдяки проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що реалізує міжнародна організація PATH за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), українські медики можуть використовувати цифрові технології та інноваційні підходи до підтримки у пацієнтів прихильності до лікування та покращення якості надання медичної допомоги у разі туберкульозу.

Зокрема, у рамках цього проєкту було закуплено 1500 скриньок SMART BOXes. Їх використовують для автоматизації моніторингу лікування пацієнтів на амбулаторному етапі й отримання даних в режимі реального часу, а відтак, і можливості діяти відповідно, якщо пацієнт не дотримується режиму лікування. Фактично, це пристрій, через який можуть передаватись дані про прийом ліків від пацієнта до лікаря. Лише останній має доступ до цієї інформації.

Такі скриньки надійшли у 6 регіонів: Полтавську, Черкаську, Кіровоградську, Київську, Запорізьку та Дніпропетровську області. Станом на кінець серпня, понад 70 медиків пройшли навчання до використання спеціальної платформи та смартбоксів для моніторингу прихильності лікування, і нині вони активно залучають пацієнтів до користування приладами.

За даними платформи, рівень прихильності складає 92,43% в усіх пілотних областях. Наразі більше ніж 250 пацієнтів вже лікуються за допомогою смартбоксів.

Окрім скриньок, проєкт «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» розширює свою діяльність в сфері інновацій для організації контрольованого прийому препаратів і пропонує використовувати спеціально розроблений застосунок для смартфонів з метою відеоспостереження за прийомом препаратів (VOT — video-observed treatment).

У рамках впровадження цієї інновації у серпні фахівці проєкту провели серію віртуальних тренінгів «Відеотехнології для організації амбулаторного лікування хворих на туберкульоз: мобільний застосунок SureAdhere та платформа моніторингу прихильності». Таке навчання вже пройшли лікарі і медичні сестри з Полтавської, Черкаської, Кіровоградської та Київської областей.

Спеціальний мобільний застосунок SureAdhere використовується пацієнтами виключно для запису відео під час прийому препаратів і завантаження цього відео на спеціальну платформу для моніторингу прихильності лікування. Тільки відповідальний медичний працівник переглядає дані на платформі і підтримує зв’язок з пацієнтом для ефективного ведення пацієнта на шляху до одужання. На цю ж платформу надходять дані з смартбоксів, і це зручно для роботи лікаря.

У планах проєкту — розширення можливостей для пацієнтів і лікарів, тому наступного року буде закуплена додаткова кількість SMART BOXes.

Важливо, що фтизіатри, які беруть участь у впровадженні цифрових технологій моніторингу прихильності, розуміють функціональні можливості платформи для підтримки їх у роботі, у забезпеченні високоякісного моніторингу прихильності до лікування, у підготовці звітності.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram