Держава уперше впроваджує інноваційні квантиферонові тести для виявлення туберкульозної інфекції


З метою подолання туберкульозу в Україні необхідне зміщення акцентів від лікування до профілактики, основою якої є діагностика та лікування туберкульозної інфекції (латентної туберкульозної інфекції).

ТБ-інфекція, або латентна туберкульозна інфекція (ЛТБІ), — стан стійкої імунної відповіді на антигени МБТ, не пов'язаний з вакцинацією БЦЖ, за відсутності будь-яких клінічних проявів захворювання на ТБ (пацієнт клінічно здоровий, має нормальний рентген грудної клітки і позитивну пробу Манту або IGRA).

За оцінкою ВООЗ, приблизно четверта частина населення світу інфікована М. tuberculosis, за попередніми даними національної протитуберкульозної програми України, схожі цифри й для нашої країни.

Ризик захворювання на ТБ після інфікування залежить від декількох факторів, найважливішим з яких є ослаблений імунологічний статус. У переважної більшості інфікованих людей не проявляється жодних ознак чи симптомів ТБ та ТБ-інфекції, хоча у них підвищений ризик захворювання на ТБ. У середньому приблизно у 5-10% інфікованих розвиватиметься захворювання на ТБ протягом усього життя, у більшості з них протягом перших п’яти років після початкового зараження. Дослідженнями встановлено, що приблизно у 75% людей, в яких розвивається активне захворювання після контакту із хворим на ТБ, захворювання проявляється протягом року, а у 97% розвивається протягом двох років. 

Для того, щоб не допустити розвитку активного туберкульозу, рекомендовано проводити виявлення ТБ-інфекції та призначати профілактичне лікування.

Одним з інноваційних методів виявлення ТБ-інфекції, що рекомендовані ВООЗ та тільки розпочинають впроваджуватись в Україні в межах державних ініціатив, є тести на визначення вивільнення гамма-інтерферону (квантиферонові тести). 

В умовах повномасштабної війни проти України з  метою розширення доступу до сучасних, швидких та інформативних методів діагностики ТБ-інфекції, Центром громадського здоров’я за сприяння МОЗ України було закуплено за кошти Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією "Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні" 101 упаковку квантиферонових тестів  та витратні матеріали, розраховані для діагностики близько 1000 людей. 

З вересня 2023 року обстеження за допомогою цих тестів вже доступне на базі регіональних Центів контролю та профілактики хвороб  у перших 9 пілотних областях: Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській та м. Київ.

З  2024 року планується закупівля таких тестів для всієї України, щоб наблизити цю послугу до кожної людини, яка потребує таке обстеження.

Масовий скринінг і лікування ТБ-інфекції серед загального населення є недоцільним через недосконалість методів діагностики ЛТБІ, економічну нерентабельність та недоведений вплив на здоров’я населення.

ВООЗ рекомендує дві широкі популяції ризику, які відповідають зазначеним вище критеріям для систематичної оцінки придатності та надання ПЛТ.

1. Особи з підвищеним ризиком прогресування від інфекції до активного ТБ :

- особи, які живуть із ВІЛ;

- особи з ознаками силікозу та/або антракосилікозу;

- діти та дорослі, які отримують лікування імуносупресантами, препаратами анти-ФНП-α, гемодіаліз, перитонеальний діаліз, готуються до трансплантації органів чи кісткового мозку.

2. Особи з підвищеною ймовірністю захворювання на ТБ:

- діти віком до 5 років, які мали контакт з особою з бактеріально підтвердженим випадком легеневого ТБ;

- діти віком від 5 років та дорослі, які мали контакт з особою з бактеріально підтвердженим випадком легеневого ТБ.

Більше інформації про цей метод та подальшу тактику використання результатів діагностики ТБ-інфекції та лікування ТБ-інфекції в Стандарті надання медичної допомоги при туберкульозі, що затверджений наказом МОЗ №102.

Важливо забезпечити інформування про доступність методу, організувати забір крові для виявлення ТБ-інфекції та скерувати матеріал до Центру контролю та профілактики пілотних регіонів.

В умовах тривалої виснажливої війни проти України експерти прогнозують погіршення епідеміологічної ситуаціі з туберкульозом, тому важливо докласти всіх зусиль для запобігання цьому, адже ми разом будуємо здорову націю!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram