Кандидоз у тварин причини, симптоми і лікування

Кандидоз є грибкову інфекцію, яка може зустрічатися не тільки у людей, але і у тварин. Захворювання викликається дріжджовими грибками типу Кандида. Характеризується інфекція ураженням слизової внутрішніх органів і шкірного покриву. Кандидоз має ще одну назву - молочниця.

Особливості патології тварин


Серед тварин кандидоз найчастіше зустрічається у собак і кішок. Збудниками інфекції можуть стати дріжджові грибки різного типу, але в більшості випадків молочниця викликана Кандідою Альбікаусом. Спори цього грибка присутні в кормах, ґрунті та екскрементах. Контакт із зараженою поверхнею стає причиною розвитку інфекції.

Грибок Кандіда - патогенний мікроорганізм, що мешкає в природному середовищі кишечника. Як правило, його кількості в здоровому організмі недостатньо для розвитку патологічного процесу. Але під дією зовнішніх, або внутрішніх провокуючих чинників грибкова інфекція починає активно розмножуватися, що і призводить до хвороби.

провокуючі фактори

Кандидоз у кішок або інших тварин, частіше з'являється під впливом не внутрішніх (супутні захворювання), а зовнішніх причин.

Вплинути на активність грибка може:

  • знижена резистентність організму;
  • рецидив захворювання (хронічна форма);
  • прийом препаратів в підвищеному дозуванні (проти паразитарних, антибіотиків і сульфаніламідів);
  • неправильне годування (Пріобладаніе в раціоні сухого корму, нестача вітамінів);
  • стреси, гіповітаміноз;
  • контакт із зараженими продуктами.

Як і у людини, кандидоз у собак (кішок і т. Д) виникає переважно на фоні зниженого імунітету. Для розвитку хвороби потрібно вплив декількох факторів, а не одного відхилення.

симптоматика

Молочниця у тварин не має явних ознак прояви. У хворих спостерігаються «розмиті» симптоми грибкового ураження, помітити які буває дуже складно.

Симптоматика кандидозного ураження залежить від області локалізації грибка. У ветеринарії виділяють чотири форми захворювання:


Найбільш виражену симптоматику має кишкова форма хвороби:

Кандидоз вражає так само і слизову оболонку рота (носа):

У тварин можливе ураження піхви і органів сечової системи:

  • виділення з піхви творожистой слизу;
  • почервоніння і набряк шкірного покриву статевих органів;
  • утворення плівки і виразок в місці зараження.

Легенева форма діагностується у виняткових випадках і має ознаки пневмонії. Не рідко виявляється у тварин кандидоз шкірного покриву. Виявляється він, перш за все у вигляді випадання вовни на тілі на певних ділянки. Область поразки має круглу форму і спостерігається на спині, стегнах, попереку і лопатках. На відкрилися ділянках шкірний покрив має сіро-чорний відтінок. Верхні шари епітелію на цьому місці мертві.

Розвивається шкірна форма молочниці у тварин досить швидко, оскільки ороговілі шари усунути у тварини досить складно, а додаткові травми, які наносяться при розчісуванні через сверблячки, сприяють ще більш активного розмноження грибка.

Сучасна ветеринарія здатна швидко впоратися з кандидозом, який виявляється у тварин. Звичайно, велику роль відіграє стадія діагностування хвороби. Але при правильно підібраній схемі терапії, тварина може бути повністю вилікувано від грибкової інфекції.

Основними факторами, що впливають на ефективність терапії, є:

  • виключення прийому препаратів, здатних спровокувати активність грибка;
  • нормалізація раціону (визначення дієти і виключення сухого типу корму).

Лікування грунтується на вживанні тваринам вітамінів і протигрибкових препаратів.

У вигляді місцевих засобів від молочниці рекомендуються:


Системними протигрибковими препаратами, призначеними ветеринаром, можуть бути:

  • таблетки Нізорал;
  • розчин йодистого калію;
  • розчин Леворин.

Дозування препаратів і курс їх застосування розраховується індивідуально, в залежності від виду тварини, його ваги і інших індивідуальних показників.

Попередити зараження тварин кандидозом складно. Щоб знизити ризик розвитку молочниці у вихованців, слід стежити за їх харчуванням, щоб воно було максимально вітамінізоване. Сухий корм для собак і кішок і зовсім не рекомендовані.

Для найбільш ефективного лікування, необхідно вчасно виявити ознаки грибкового ураження, а для цього, так само потрібно бути уважним до вихованцям. Запущене захворювання вилікувати важко, оскільки тварини не піддаються повному контролю.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram