Кисневі маски високої та середньої концентрації: загальні характеристики, особливості, призначення

Киснева маска — допоміжний виріб для подачі кисню пацієнту під час реабілітаційних заходів, операцій або перебуванні у відділеннях інтенсивної терапії. Застосовуються як при транспортуванні хворих, на короткий проміжок часу, так і для тривалої кисневої підтримки.

Які бувають кисневі маски

Кисневі маски поділяють за ступенем подачі кисню пацієнту:

  1. Маски середньої концентрації — розраховані для використання під час короткотермінової терапії (до декількох годин). Забезпечують пацієнта киснем, утримуючи його концентрацію на рівні, що не перевищує 40%. 
  2. Маски високої концентрації — застосовуються у відділеннях інтенсивної терапії, забезпечують пацієнта киснем, утримуючи його концентрацію на відмітці більше, ніж 80%. У таких масках присутній резервний дихальний мішок, до якого надходить медичний кисень. Під час  використання маски та здійснення кисневої терапії з метою безпеки пацієнта цей мішок має бути заповнений щонайменше на ⅔. Ці види масок оснащені клапанами безпеки (клапанами видоху), щоб виключити ситуацію «глибокого» вдиху. 
  3. Дитячі маски кисневі — створені з урахуванням анатомічних особливостей та розмірів обличчя дитини. Сучасні маски не містять ПВХ у складі, що робить їх більш екологічними та абсолютно безпечними для пацієнта. 

Існують також маски для вимірювання парціального тиску СО2 у газі, який видихає пацієнт, а також маски з індикатором дихання, що дозволяють зафіксувати частоту дихання.

Матеріали 

Маски останнього покоління виконані з двох типів матеріалів, які при поєднанні забезпечують максимальний комфорт та безпеку пацієнта. 

Замість ПВХ виробники використовують прозорий, легкий, але достатньо жорсткий матеріал, з якого виготовлений безпосередньо корпус маски. Більш м’який матеріал — ТРЕ — застосовується при створенні пломби, яка контактує з обличчям пацієнта. 

Прикладом такої сучасної маски є виріб від EcoLite™ — всі маски Intersurgical є екологічними та безпечними, добре пасують до різної анатомії обличчя, а також знижують негативний вплив на навколишнє середовище при утилізації. 

Особливості кисневих масок

Окрім суто рятівної та підтримувальної функції, киснева маска має бути такою, щоб не знижувати якість життя та комфорту пацієнта. З цією метою виробники кисневих масок додають до конструкції виробу особливі деталі.

До таких деталей належать:

  • вушні петлі (для надійної фіксації маски при будь-якому положенні голови пацієнта);
  • манжети (для більш щільного прилягання до обличчя);
  • еластомерні тримачі (забезпечують фіксування маски у положені під та над вухами);
  • внутрішні клапани (клапани Вентурі — забезпечують такий ефект подання кисню, при якому кількість кисню, що подається у маску, не залежить від типу дихання пацієнта).

Розміри кисневих масок

Кисневі маски для дорослих та дітей реалізуються з трубками й без. 

Розміри виробу з трубкою складають від 1,8 м до 2,1 м. 

Призначення кисневих масок

Найчастіше киснева маска виконує підтримувальну функцію — вона обов’язкова при ургентній допомозі, а також під час довготривалого процесу лікування, наприклад, при обструктивній хворобі легень або інших захворюваннях дихальних шляхів. Щоденно кисневими масками користуються реанімаційні відділення та відділення інтенсивної терапії. 

Приватні клініки та медичні центри, що виконують операції у відділеннях малої хірургії також використовують кисневі маски. Купити вироби для кисневої та аерозольної терапії, а також ознайомитися з каталогом товарів можна безпосередньо на сайті vektormed.com.ua

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram