Ліки для онкопацієнтів: наявність в лікарнях та можливість отримувати безоплатно

На початку року в Україні виник певний дефіцит онкологічних препаратів. До цієї ситуації призвів цілий комплекс факторів: порушення логістичних шляхів через повномасштабну війну, розв’язану російською федерацією; проблеми моніторингу ліків через не завжди системне звітування лікарнями щодо їх залишків; нестабільна економічна ситуація та девальвація національної валюти, а також переміщення українців через військові дії на території країни, що вплинуло на об’єктивний розподіл закуплених ліків.

Міністерство охорони здоров’я спільно з Медичними закупівлями України з перших днів війни працює над організацією поставок необхідних препаратів у всі підконтрольні Україні регіони для забезпечення пацієнтів безперебійним лікуванням.

Зокрема, на початку 2023 року були оголошені додаткові тендери для закупівлі 40 препаратів з ключовою вимогою до всіх потенційних постачальників здійснити поставки здебільшого до кінця лютого 2023 року. Також команда Медичних закупівель України максимально пришвидшила терміни поставки онкологічних препаратів, що були закуплені за бюджет 2022 року.

Онкологічні препарати в пріоритетному порядку відвантажуються у медзаклади. Майже щодня МЗУ розвозить ліки невеликими кількостями, аби уникнути ситуації, коли одна лікарня матиме препаратів понад потребу, а іншій – не вистачатиме. Такий підхід до логістики дозволяє оперативно відвантажувати препарати у заклади, де вони найбільш необхідні.

Станом на 28 березня, МЗУ вже відвантажили у заклади охорони здоров’я 54% ліків за напрямом «Доросла онкологія» та 71% за напрямом «Дитяча онкологія», що були закуплені бюджетними коштами минулого року.

Також, спільно з партнерами, МЗУ працюють над створенням буфера – організовують додаткові поставки критичних ліків. Наразі мова про закриття таким чином 3-місячної потреби.

Минулого тижня було відвантажено: 7,3 тис. од. Азацитидину, 4,6 тис. од. Вінорельбіну, 1,6 тис. од. Доцетакселу;, 4,3 тис. од. Доксорубіцину, 0,9 тис. од. Цисплатину, 1,1 тис. од. Фулвестранту, 0,7 тис. од. Трастузумабу, 0,7 тис. од. Гідроксикарбаміду, 0,2 тис. од. Оксаліплатину. Детальніше дізнатись, в які саме медичні заклади доставлено ліки, можна за посиланням. МЗУ щопонеділка інформують на своїй сторінці в Фейсбуці щодо відвантаження онкологічних препаратів.

Звертаємо увагу, що пацієнти з онкозахворюваннями мають забезпечуватися ліками, які централізовано закуповує держава (повний перелік таких ліків – за посиланням).

Інформацію про наявні ліки медичні заклади мають публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах в приміщенні лікарні. За розподіл ліків у регіонах відповідають обласні департаменти охорони здоров’я. Також перевірити їх наявність у закладі можна за допомогою сервісу Є-ліки.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram