Лімфодренажний масаж: що це таке і в чому його користь

Що таке лімфодренажний масаж


Лімфа — це безбарвна рідина, яка циркулює в лімфатичних судинах завдяки скороченням м'язів та судин. Вона транспортує всі життєво важливі речовини в тілі: воду, амінокислоти, мінерали, а також виводить зайву рідину, токсини, сміття клітин і т.п. Вузли, розташовані вздовж лімфатичних судин, особливо у складках паху, під пахвами та з обох боків шиї, допомагають фільтрувати лімфу та видаляти продукти метаболізму. При недостатній циркуляції лімфи організм слабшає, піддається інтоксикаціям, що може призвести до різних проблем зі здоров'ям: набряків кінцівок, передчасного старіння, целюліту, розтяжок тощо.

Лімфодренажний масаж — спеціальна методика мануального або апаратного впливу на лімфатичні вузли та лімфу, що дозволяє нормалізувати і навіть розігнати лімфострум. Він надає оздоровчу дію на організм: виводить токсини, покращує кровообіг, зміцнює імунітет, знижує вагу та покращує стан шкіри.

Головна особливість техніки полягає в тому, що масажні рухи виконуються строго вздовж ліній лімфотоку, активізуючи рух усієї рідини в організмі. В результаті швидко помітні комплексні позитивні зміни у зовнішності та самопочутті: набряки зменшуються, йде целюліт, з'являється більше енергії та навіть покращується настрій.


Види лімфодренажного масажу


Техніки та методики процедури відрізняються за способом та типом впливу. Ручний масаж можна виконувати як вдома самостійно, так і в косметологічних та оздоровчих центрах. Апаратні процедури, як правило, зводяться до професійного догляду за допомогою спеціального обладнання.

Ручний лімфодренаж

Цей вид масажу був винайдений у 1930-х роках доктором філософії Емілем Воддером. Він розробив свій метод індукції лімфатичної циркуляції, який потім успішно застосував у терапевтичних та естетичних цілях.

Ручний або мануальний лімфатичний дренаж - це техніка м'якого масажу, призначена для стимуляції лімфообігу та детоксикації організму при одночасному зміцненні імунної системи. Виконується пальцями та долонями по всьому тілу за напрямом лімфатичної циркуляції. Мануальний лімфодренаж практикується у приватній практиці, у клініках, лікарнях та центрах естетичної допомоги, а також може виконуватись у домашніх умовах.

Пресотерапія

Пресотерапія або апаратний лімфодренаж – це дренажна методика, що покращує крово- та лімфообіг. Вона полягає у натисканні на різні ділянки тіла за допомогою пристосувань, що імітують мануальну пальпацію та перекочування у напрямку руху лімфи від периферичних відділів кінцівок до центра тіла.

Цей метод масажу покращує ряд пов'язаних із кровообігом порушень, таких як набряк лімфи, лімфедему або явища тяжкості в ногах. Його суть полягає в нагнітанні стисненого повітря з апарата у спеціальні манжети. Після досягнення необхідного рівня компресії відбувається поперемінне ослаблення та посилення тиску, що провокує активний відтік лімфи та надлишку рідини.

Пристрої для пресотерпапії складаються з повітряних осередків, які надуваються та здуваються, надаючи послідовний тиск або безперервну механічну дію, забезпечуючи кращу циркуляцію рідин.

Переваги використання пресотерапії:

  • допомагає позбутися тяжкості в ногах
  • усуває надлишок води в організмі
  • усуває набряк
  • зменшує появу «апельсинової кірки» целюліту
  • має дренажну дію для прискорення відновлення після розтягувань та спортивних травм
  • сприяє схудненню.

Пресотерапія призначена для людей, які страждають на порушення кровообігу або лімфатичної циркуляції, спортсменам, усім, хто намагається схуднути та привести своє тіло в тонус.

Протипоказання до пресотерапії:

- ниркова недостатність

- гіпертонія

- венозний тромбоз

- проблеми з серцем

- пухлини та абсцеси.

Пресотерапія пропонується у фізіотерапевтичних кабінетах, а також у центрах естетичної медицини або таласотерапії.

Вакуумний апаратний масаж

Вакуумний масаж надає одночасно терапевтичний та косметичний ефекти. Завдяки посиленню руху кровотоку та розслабленню м'язових волокон на проблемних ділянках усувається біль, покращується стан внутрішніх органів, відбувається загальне оздоровлення організму.

Масажні процедури з використанням вакууму сприяють зміцненню сполучної тканини та швидкому відновленню м'язових волокон після інтенсивних тренувань. Усуваються такі симптоми, як м'язова напруга, втома, млявість.

Показання для вакуумного масажу:

  • целюліт
  • зайва вага
  • в'ялість шкіри
  • міалгія
  • остеохондроз.

Косметологічний ефект досягається шляхом дії розрідженого повітря, яке посилює постачання тканин поживними речовинами та киснем, підвищує інтенсивність лімфотоку, покращує роботу потових та сальних залоз, обмінних процесів.

Вакуумний масаж активує фібробласти, стимулює вироблення колагену та еластину в шкірі, прискорює процес розщеплення жирів, покращує та зміцнює контури тіла. Шкіра стає більш пружною та підтягнутою. Крім того, підвищується скорочувальна здатність м'язів, їх еластичність, тонус, зникають рубцеві утворення. Завдяки покращенню кровообігу та лімфотоку, стимулюється процес спалювання жиру та прискорення виведення продуктів його розпаду з організму, що призводить до схуднення.

Вакуумний масаж дуже ефективний при лікуванні целюліту, що є зміною структури підшкірної жирової клітковини. Він спалює жир та виводить зайву міжклітинну рідину.

На жаль, ця техніка масажу має багато протипоказань, серед яких:

- туберкульоз

- захворювання крові

- серцеві хвороби та гіпертонія

- онкологічні захворювання

- будь-яке шкірне захворювання

- тромбофлебіт

- період вагітності або лактації

- запалення лімфатичних вузлів

- жовчнокам'яна і сечокам'яна хвороба

- варикозне розширення вен або купероз в області проведення процедури.

Мікрострумовий дренаж

Мікрострумова терапія використовується в медицині та косметології вже десятки років і зарекомендувала себе як ефективний та безпечний метод. Процедура полягає у застосуванні слабких електричних імпульсів від 40 до 600 мкА, із частотою від 0,1 до 500 Гц на шкіру обличчя та тіла.

Показанням до проведення мікрострумового дренажу є набряклість та опухлість обличчя та тіла, обвисання шкіри, втрата пружності шкіри, темні кола та мішки під очима, целюліт.

Лімфатичний дренаж мікрострумами активізує обмін речовин у м'яких тканинах, прискорює регенерацію, допомагає налагодити обмінні процеси у проблемних зонах, підтягує шкіру, усуває припухлості та набряклості.

Мікрострумовий лімфодренаж обличчя дозволяє досягти вираженого anti age ефекту: контур обличчя стає чітким, йдуть припухлості, скорочуються або зникають мішки під очима, шкіра в цілому стає більш пружною, підтягнутою та свіжою.

Мікрострумовий масажний дренаж ніг - відмінне рішення для тих, хто страждає від набряків тіла та постійного почуття втоми. Внаслідок впливу мікрострумами відновлюється нормальний кровообіг, рідина перестає застоюватись у тканинах. Процедура особливо показана людям, які багато часу проводять стоячи: вчителям, продавцям, перукарям тощо.

Протипоказання:

- вагітність та годування груддю

- онкологічні захворювання

- важкі ендокринні порушення.


Користь лімфодренажного масажу

Лімфодренаж очищає та регенерує організм, прискорює загоєння та знижує ризик інфікування. Він корисний для лікування проблем, пов'язаних з кровообігом та лімфатичною циркуляцією, таких як варикозне розширення вен, целюліт та венозна недостатність.

Інформація про дослідження

Рандомізоване клінічне дослідження, проведене за участю 50 осіб з фіброміалгією, оцінювало ефект лімфодренажу порівняно з масажем сполучної тканини як джерело потенційного лікування. Через 3 тижні лікування у піддослідних спостерігалося покращення самопочуття та якості життя, зменшення больового синдрому. У групі мануального лімфодренажу було відзначено поліпшення рівня втоми під час вставання та занепокоєння порівняно з іншою групою.

Інші рандомізовані клінічні дослідження дійшли висновку, що додавання механічного лімфодренажу до простої компресійної терапії може знизити обсяг лімфедеми внаслідок раку молочної залози. Через 6 місяців лікування зменшення набряку, хоч і не таке сильне, як на початку процедури, стабілізувалося на прийнятній стадії. Це також призвело до покращення якості життя та зменшення болю.

Лімфодренаж може бути методом лікування хронічної венолімфатичної недостатності нижніх кінцівок (порушення повернення крові та лімфатичної рідини до серця). Процедура зменшить набряк, який є джерелом болю та запалення. Однак цей терапевтичний підхід досі не отримав наукового підтвердження.

Плюси лімфодренажного масажу:

  • виводить зайву рідину та токсичні речовини;
  • сприяє наповненню клітин киснем та мікроелементами;
  • знімає набряк лімфи;
  • полегшує біль при варикозному розширенні вен;
  • перешкоджає віковим змінам шкіри;
  • сприяє зменшенню розтяжок, рубців, шрамів, прояву целюліту та гематом;
  • зміцнює імунітет;
  • добре розслаблює та забезпечує міцний сон.

Показання до процедури лімфодренажного масажу

До загальних показань лімфодренажного масажу відносяться:

  • наявність зайвої ваги;
  • варикозне розширення вен;
  • шрами, розтяжки, набряклість;
  • целюліт та гематоми на шкірі;
  • поганий обмін речовин;
  • ознаки старіння шкіри;
  • низький імунітет;
  • відхилення у швидкості кровообігу;
  • реабілітаційний період після травм та операцій.

Вугрі, акне, папіломи, пігментні плями можуть бути свідченнями неправильної роботи лімфатичної системи. Виводячи зайву лімфу з організму можна позбутися багатьох косметичних проблем.

У деяких випадках процедура також призначається для схуднення як окрема методика, так і в комплексі з фізичною активністю.

Чи існують протипоказання та ризики?

Лімфодренажний масаж належить до безпечних процедур. Однак перед застосуванням окремих технік рекомендується ознайомитися з протипоказаннями.

Абсолютні протипоказання лімфодренажу:

  • будь-яка інфекція в гострій фазі
  • туберкульоз
  • злоякісні пухлини
  • склероз каротидного синуса
  • гангрена
  • гіпертиреоз
  •  гемофілія
  • тромбоз
  • бронхіальна астма
  • захворювання органів серцево-судинної системи
  • тяжкі психічні захворювання
  • запалення кісткового мозку будь-якого ступеня
  • ниркова та печінкова недостатність
  • венеричні хвороби
  • важкий ступінь СНІД.

Крім того, є тимчасові протипоказання до проведення процедури.

Масаж такого типу не призначають при підвищеній температурі, під час загострення хронічних захворювань, при наявності гнійних уражень шкіри або відкритих ран, запаленні лімфовузлів, при гострій алергії, підвищеному та зниженому артеріальному тиску, болях у животі, нудоті та /або блювоті.

Крім того, не рекомендується проводити масаж:

  • зон з наявністю грибкових та інфекційних уражень
  • ділянок із ранами, висипаннями, бородавками, папіломами, герпесом
  • там, де раніше була пухлина
  • у місцях, прилеглих до доброякісних утворень
  • стоп, при захворюванні судин
  • у верхній та передній частині грудної клітки при мастопатії
  • при менструації, вагітності, а також у післяпологовий період та після аборту.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram