Малярія - небезпечне захворювання: що потрібно знати та як уберегтись


Малярія - небезпечне для життя захворювання, що передається через укуси комарів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2021 році майже половина населення світу мала ризик захворіти на малярію. Які симптоми свідчать про малярію та чи несе це захворювання загрозу для України розповідаємо у Всесвітній день боротьби з малярією, який відзначається 25 квітня.

Що варто знати про малярію?

Це небезпечне захворювання передається через укуси комарів. Недуга поширена у 91 країні світу, переважно Африка, Азія, Південна та Північна Америка. В Україні передавання малярії комарами не відбувається і наразі всі зареєстровані випадки інфікування - лише завезені.Тому обов’язково перевірте перед поїздкою країну подорожі, дізнайтесь чи входить вона у перелік ендемічних. Зробити це можна за посиланням: https://bit.ly/3swXjZw

Симптоми малярії

Симптоми малярії з’являються через 10-15 днів після укусу інфікованого комара. Перші ознаки - гарячка, головний біль - можуть проявлятися слабко, що ускладнює виявлення недуги. Лікування необхідно розпочати протягом перших 24 годин після прояви симптомів, інакше малярія може розвинутися у серйозне захворювання, що часто закінчується летально.

Профілактика малярії. Алгоритм дій для подорожуючих

Малярії можна запобігти, уникаючи укусів комарів, а також за допомогою лікарських препаратів.

До подорожі

За 4-6 тижнів до поїздки до ендемічної з малярії країни зверніться до свого лікаря, який призначить вам протималярійні ліки. Прийом профілактики необхідно розпочати за декілька тижнів до поїздки і продовжувати протягом усього періоду перебування за кордоном. Якщо протималярійні препарати викликали небажані побічні ефекти, не переривайте самостійно курс, а зверніться до медичного закладу для зміни препарату. У жодному разі не займайтеся самолікуванням!

Під час подорожі

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, для зменшення ризику зараження малярією слід вживати заходів, що допомагають уникнути укусів комарів:

  • у районах, де є малярія, користуватися протимоскітними сітками під час сну;
  • після настання сутінків користуватися репелентами від комарів (що містять DEET, IR3535 або ікаридин);
  • використовувати протимоскітні спіралі та фумігатори;
  • носити одяг, що захищає від комарів (одяг з довгими рукавами, штани та капелюхи);
  • користуватися віконними протимоскітними сітками.

Що робити, якщо запідозрили у себе малярію?

Нагадаємо, що симптоми малярії часто схожі на застуду: підвищення температури тіла, озноб, профузне потовиділення (рясне потовиділення, виникає раптово), головний біль, біль у м’язах, швидка втомлюваність. Можуть виникати і порушення травлення: нудота, блювання, діарея. Тому, якщо такі симптоми з’явились, а ви відвідували напередодні ендемічні з малярії країни, негайно повідомте про це своєму лікарю.

Взимку малярія може також маскуватися під пневмонію. У разі невчасного початку лікування, малярія, особливо тропічна, може призвести до трагічного кінця. Також не забувайте інформувати лікаря протягом наступного року після поїздки, адже є можливість пізніх рецидивів.

Статистика

В Україні передавання малярії комарами не відбувається і наразі всі зареєстровані випадки інфікування — лише завезені. За 2022 рік в Україні зареєстровано 10 випадків малярії.

За даними ВООЗ, у 2021 році на малярію захворіло 247 млн людей у всьому світі, померло 619 тисяч осіб. Непропорційно висока частка глобального тягаря малярії припадає на Африканський регіон ВООЗ. У 2021 р. у цьому регіоні сталося 95% всіх випадків захворювання на малярію та 96% випадків смерті від неї. Приблизно 80% померлих від малярії в регіоні склали діти віком до 5 років.

Для медиків

Якщо пацієнту попередньо встановлено діагноз «малярія», для його підтвердження необхідно провести лабораторні дослідження. Детальний опис процедури забору крові та лабораторної діагностики малярії можна завантажити на сайті Центру громадського здоров’я: лабораторна діагностика малярії.

Вакцинація

Починаючи з жовтня 2021 р. ВООЗ рекомендує широко використовувати серед дітей, які проживають у районах з помірним та високим рівнем передачі малярії, викликаної P. falciparum, протималярійну вакцину RTS, S/AS01. Ця вакцина довела свою здатність значно знижувати захворюваність на малярію, зокрема і смертельну тяжку форму малярії, серед дітей молодшого віку. Гана стала першою країною світу, яка схвалила нову вакцину проти малярії у квітні 2023 року.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram