МОЗ на міжнародній зустрічі в Женеві представило оновлену систему реабілітації, що впроваджується в Україні

10-11 липня 2023 року у штаб-квартирі ВООЗ в Женеві відбулася 3-я глобальна зустріч «Реабілітація 2030: заклик до дій». Ініціатива була заснована в 2017 році. Відтоді світ пережив пандемію COVID-19, стихійні лиха, конфлікти і війни. З огляду на це тема реабілітації набирає ще більшої актуальності. Однією з ключових тем цьогорічної події є «Уроки, отримані “в полях”: наскільки ми готові реагувати на потреби в надзвичайних ситуаціях».

Україна – одна із тих країн, яка може служити прикладом стосовно уроків з реабілітації, отриманих, що називається, «в полях».

Попри війну країна впроваджує світові стандарти реабілітації. Йдеться не лише відновлення фізичного та психічного здоров’я людини, але й повернення її до повноцінного життя, збереження місця роботи та соціальних контактів. Також з цією метою в електронній системі охорони здоровʼя впроваджено функціонал реабілітації, який ґрунтується на принципах Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоровʼя (МКФ). У майбутньому це дозволить допомогти людині на всіх рівнях – взаємодіяти між медичною, соціальною, освітньою та іншими галузями. А усім фахівцям – спілкуватися «єдиною мовою».

«Кілька років тому Україна започаткувала реформу сфери охорони здоров’я. У лютому 2022-го в країні розпочалася повномасштабна війна. Як наслідок, людей з інвалідністю стає все більше. Ми робимо все, щоби їм допомогти. Власне, розробка сучасної системи реабілітації розпочалася ще після анексії росією Криму та тимчасової окупації частини Донецької й Луганської областей», – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич, виступаючи перед учасниками заходу.

Так, медична реформа в нашій країні запровадила нові принципи оплати послуг за пакетами медичних гарантій державним стратегічним закупівельником – Національною службою здоров’я України. До них входять реабілітаційні послуги в охороні здоров’я, які реалізуються з квітня 2020 року.

Кульмінацією цієї діяльності стало ухвалення Закону України «Про реабілітацію в охороні здоров’я» та документів, які впровадили рекомендації ВООЗ. Ці документи є основою для побудови системи реабілітації в Україні.

Закон розділив «медичну допомогу» та «реабілітаційну допомогу», встановив перелік фахівців з реабілітації відповідно до рекомендацій ВООЗ, запровадив Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я.

У розпал війни в Україні триває розбудова спроможної мережі закладів охорони здоровʼя зі стаціонарними реабілітаційними відділеннями.

«Отже, система реабілітації в умовах війни в Україні базується на трьох стовпах: законодавство та нормативні акти, надання послуг, планування мережі реабілітаційних закладів і підвищення кваліфікації фахівців з реабілітації, а також допоміжні технології, – продовжує Марія Карчевич. – У наших планах: створити стратегію розвитку реабілітації, повністю інтегровану в стратегії розвитку охорони здоров’я та відновлення України; завершити розвиток стаціонарної реабілітаційної мережі у складі спроможної мережі; впровадити нову (не біомедичну) систему оплати за реабілітацію в охороні здоров’я».

Одним із пріоритетних завдань 3-ї глобальної зустрічі було визнання та підтримка резолюції «Посилення реабілітації в системах охорони здоров’я», ухваленої на 76-й Генеральній асамблеї ВООЗ у травні цьогоріч – першої резолюції з питань реабілітації у сфері охорони здоровʼя, прийнятої за 75 років існування ВООЗ, і, власне, запровадження нових інструментів ВООЗ: пакети реабілітаційних інтервенцій, інструмент для оцінки національних кадрів з реабілітації, інструмент з інтеграції реабілітації у механізми фінансування у сфері охорони здоровʼя, які сприятимуть імплементації згаданого документа в країнах. А також – запуск Всесвітнього реабілітаційного альянсу WRA.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram