Опитування про культуру донорства в Україні: вплив повномасштабної війни

Міністерство охорони здоровʼя та ДонорUA запускають нову хвилю опитування, присвяченого культурі донорства в Україні – за вашої участі визначимо впливи повномасштабного вторгнення росії на ставлення українців до донорства та бар’єри на шляху до нього.

«Роль донорів від початку військової агресії росії стала особливо важливою. В умовах війни стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами – одна із головних умов забезпечення обороноздатності та національної безпеки країни. За останній рік ми адаптували систему охорони здоров'я під реалії війни і маємо необхідні запаси крові. У березні цього року запрацював перший в Україні банк довгострокового зберігання крові. Але переливання крові завжди починається з донора і нам важливо підтримувати культуру донорства та забезпечити оперативну комунікацію з донорами, зокрема і завдяки опитуванням», – заявив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

У 2021 році вже було проведене перше комплексне опитування, завдяки якому вдалося дізнатися, що мотивує людей долучатися до донорства і залишатися донорами, а що може утримувати їх від цього. Однак після 24 лютого 2022 року все змінилося: потреба у донорській крові зросла, ускладнилась доставка крові та препаратів крові з центрів крові, але в більшості міст люди почали активніше здавати кров, бажаючи допомогти військовим та пораненим цивільним.

«Це буде друга хвиля комплексного дослідження, яка має на меті визначення змін в системі крові: нам важливо розуміти зміни на шляху донора від ідеї здати кров і до самої донації її здійснення. Додаткова цінність опитування полягає у можливості виявити комунікаційні і логістичні бар'єри до донорства, що містяться у самій системі крові та непрямо оцінити якість супроводу потенційних і актуальних донорів», – наголосила засновниця ДонорUA та Президент ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України» Ірина Славінська.

Закликаємо всіх небайдужих, безвідносно досвіду донорства, пройти невелике опитування. Якщо ви досягли повноліття і мешкаєте в Україні, переходьте за посиланням. Саме ваша думка допоможе глибше зрозуміти мотивацію і запити людей, полегшити шлях до донорства і врятувати більше життів.

Проведення дослідження також підтримує CДУ «Український центр трансплант-координації», аналітику здійснює дослідницька агенція DigData.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram