Підліткові прищі: не маскуємо, а лікуємо

Наближається шкільне свято, а на твоєму обличчі знову ці надокучливі прищі? У підлітковому віці шкіра часто підносить сюрпризи у вигляді акне й почервонінь. Як доглядати за шкірою обличчя та які засоби обрати, аби мати вигляд на всі сто, — розповідаємо.

Коли шкіра неідеальна, хочеться миттєво сховати недоліки під товстим шаром тонального крему. Та не поспішай — надмірний макіяж не маскує, а навпаки — акцентує увагу на проблемних ділянках. А надто, якщо використовувати мамину косметику, яка тобі зовсім не підходить.

З’ясуймо, чому бунтує шкіра тінейджерів і що з цим робити.

Все через гормони!

Погіршення стану шкірних покривів у підлітків має наукове пояснення. Вся справа у змінах гормонального фону, які зазвичай проявляються на початку періоду статевого дозрівання — у віці 10–13 років. Посилена робота сальних залоз внаслідок гормонального сплеску викликає появу жирного блиску, чорних цяток на носі та підборідді. Причина змін у зовнішності поважна, та не є приводом для невдоволення собою.

Прищі й акне турбують і юнаків, і дівчат. Та думка про те, що твоя проблема не унікальна, тішить мало, тому почни піклуватися про шкіру обличчя вже сьогодні, аби допомогти їй бути здоровою.

Які засоби для догляду за шкірою обрати?

Твоїй шкірі потрібне регулярне очищення й використання косметичних засобів із таким спектром дії:

  • протизапальний і антисептичний ефект;
  • звуження пор та відновлення природного кольору шкіри;
  • усунення прищів і жирного блиску;
  • підтримка нормального водного балансу шкіри.

Вибираючи косметику, звертай увагу на склад. Якісні засоби для догляду за шкірою підлітків містять саліцилову, молочну кислоту, цинк, сірку, вітаміни групи В, ретиноїди, рослинні екстракти (алое, ромашки, календули) тощо.

Корисні властивості має провітамін В5 (пантенол). Основне його завдання — загоєння і зволоження шкіри. Окрім цього, пантенол усуває тьмяність, сприяє відновленню шкірних покривів після сонячних опіків, ефективний при лікуванні постакне.

Якщо серед корисних компонентів косметики тобі хотілося побачити рідкісні екзотичні рослини з важкодоступних регіонів Азії чи Африки, не поспішай розчаровуватися. Адже дія згаданих інгредієнтів підтверджена численними науковими дослідженнями, а ефективність клінічно доведена.

А от чого не повинно бути в складі косметичних засобів, то це спиртів (вони пересушують шкіру), синтетичних барвників та ароматизаторів (можуть викликати алергію).

Підбираючи засоби для догляду за обличчям, віддавай перевагу некомедогенним, які не утворюють щільної плівки та не викликають утворення комедонів (Non-comedogenic), і тим, які схвалені дерматологами (Dermatologically Tested).

Етапи догляду за шкірою у підлітковому віці

Якщо тобі 10–14 років, саме час розпочати піклуватися про власну шкіру за допомогою спеціальних косметичних засобів. Адже правильний догляд за шкірними покривами в юності багато в чому визначає їхній стан на роки вперед.

Очищення

Перший і найголовніший етап — ретельне очищення шкіри вранці та ввечері, яке допомагає видалити забруднення і шкірний жир. Для сухої шкіри вибирай молочко або м’яку пінку для вмивання. Для жирної більше підходять гелі. А от вмиватися милом, навіть дитячим, дерматологи не радять, оскільки воно порушує кислотно-лужний баланс шкіри, пересушує її.

Всі засоби повинні бути з нейтральним pH і не містити агресивних компонентів.

Тонізація

Навіть якщо ти старанно вмиєшся, на змоченому тоніком ватному диску все одно помітиш сліди забруднення. Тонізація — завершальний етап очищення, який допомагає відновити рН шкіри, порушений внаслідок впливу жорсткої води чи мийних засобів. Тонік розчиняє надлишки жиру в порах і готує шкіру до нанесення сироватки або крему, дозволяючи активним компонентам ефективніше діяти на шкіру.

Тонізація важлива для підтримки імунітету шкіри та протистояння агресивним факторам навколишнього середовища.

Зволоження

Чим глибше шкіра зволожена, тим менше вона масніє. Правило просте, однак його часто ігнорують навіть дорослі. Для зволоження шкіри обличчя вибирай засоби легкої текстури, призначені для твого типу шкіри: гелі, флюїди. Вони добре вбираються і не забивають пори. А вітамінний спрей із пантенолом забезпечить потрійний ефект: зволоження, матовість шкіри та бактерицидний захист.

Прищі й вугрі у підлітків можуть стати причиною поганого настрою чи зниження самооцінки. Та не варто здаватися й комплексувати, адже є багато дієвих засобів, здатних упоратися з цією проблемою.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram