Робота референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу

Референс-лабораторія з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ секвенує зразки вірусів вже 52 тижні 2022 року та 17 тижнів 2023 року. Саме вона виявила перший випадок в Україні хворого на мутацію варіанту Omicron XBB.1.5 коронавірусу SARS-CoV-2 і пацієнта з Сумської області.

Станом на кінець квітня ситуація з перебігом COVID-19 контрольована, домінує циркуляція варіанту Omicron XBB.1.5 коронавірусу SARS-CoV-2. “Наша референс-лабораторія на постійній основі здійснює молекулярний епідеміологічний нагляд за вірусом SARS-CoV2 за допомогою секвенатора. Попри складнощі, нам вдалося зробити вже було понад 1000 секвенувань”, — розповіла Ірина Демчишина, завідувачка референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ.

Станом на 28 квтіня 2023 року Omicron XBB.1.5 та Omicron XBB. 1.9 виявлені у пацієнтів Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Харківської та Чернівецької областей.

Omicron XBB.1.4 виявили у пацієнта з Дніпропетровської області.

“Сам по собі штам Omicron клінічно переноситься пацієнтами легше, проте він передається швидше. Тому питання циркуляції Omicron XBB.1.5 в усіх областях вже питання днів. Тепер Omicron XBB.1.5 виявили у пацієнтів по всій країні. Аби захистити себе та своїх близьких потрібно вакцинуватися та робити бустерні щеплення. Якщо ви відчуваєте симптоми ГРВІ, то одягайте маску та ізолюйтесь якомога швидше”, — каже Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду ЦГЗ.

“Сьогодні людям як ніколи легко отримати щеплення — навіть не потрібно мати декларації з сімейним лікарем. Ви просто приходите до найближчого медзакладу або Центру вакцинації. Щеплення проти COVID-19 доступне для усього дорослого населення та дітей від 5 років.
Доступна та безоплатна вакцинація проти COVID-19 — це найбільш ефективний методом запобіганню тяжких наслідків захворювання. Перед вакцинацією не треба проходити обстежень, приймати специфічні ліки або дотримуватись дієти, воно безоплатне та ефективне. Захистіть себе та своїх близьких!”, — каже Андрій Пашинний, керівник відділу імунізації ЦГЗ.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram