Розроблено стандартизований план готовності та відповіді на можливий спалах кору

Сьогодні на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (далі – комісія ТЕБ та НС) Віктор Ляшко, міністр охорони здоровʼя України, представив стандартизований план готовності та реагування на спалах кору у разі його виникнення.

«Кір є одним із найбільш заразних людських вірусів, що становить загрозу для всього світу. На жаль, з початку пандемії COVID-19 охоплення щепленнями проти кору невпинно знижується як в Україні, так і загалом у світі. Враховуючи умови повномасштабної війни та, відповідно, ще більше зниження показників імунізації, ситуація в Україні потребує особливої уваги. Маємо бути готові до найгіршого сценарію: превентивно розробити план заходів, що дозволить максимально убезпечити людей та знизити потенційні негативні наслідки для системи охорони здоровʼя», – зауважив Віктор Ляшко.

Низький рівень імунізації вже мав наслідком спалах кору в 2012 році, а потім знову з середини 2017 року до кінця 2019 року, коли в Україні був другий за величиною спалах кору в світі. Завдяки зусиллям державних інституцій в сфері охорони здоров’я, чіткій національній і регіональній координації вакцинальна кампанія допомогла контролювати спалах у 2019 році та знизити рівень зараження. Однак загальний імунітет населення залишається низьким. За останні три роки рівні охоплення щепленнями вікових груп є недостатнім для створення колективного імунітету (не менше 95 %).

За словами міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка, з метою створення належних умов протидії можливим загрозам виникнення нового спалаху кору в Україні МОЗ спільно з ВООЗ розробили план готовності та відповіді на спалах кору для регіонального рівня, що складається з чотирьох основних частин:

  • оцінка ситуації, затвердження плану регіональною комісією ТЕБ та НС,
  • заходи готовності,
  • підтвердження спалаху регіональними комісіями ТЕБ та НС,
  • заходи реагування у відповідь на спалах.

У плані враховані такі компоненти:

  • загальна координація та управління,
  • визначення потреб та мобілізація ресурсів,
  • виявлення ризиків, епідеміологічний та лабораторний нагляд,
  • планування та впровадження додаткових заходів з імунізації,
  • верифікація заходів та оцінка їх ефективності.

Крім цього, в ньому міститься комплексний огляд усіх критичних дій, необхідних у кожному регіоні для визначення територій і груп високого ризику, зниження ризиків за допомогою цільових заходів, адаптованих до поточного контексту, та захисту населення й системи охорони здоров’я від широкомасштабного спалаху кору. Розробка відбувалась на підставі даних регіональних профілів щодо епідеміологічної ситуації з кором, які містять важливу інформацію про епідеміологічний та лабораторний нагляд та статус імунізації населення проти кору.

Члени національної ТЕБ та НС підтримали озвучені міністром пропозиції. Для їх належного виконання на регіональному рівні МОЗ надішле кожній регіональній ТЕБ та НС стандартизований план готовності та відповіді на можливий спалах кору, які вони повинні будуть затвердити регіональними комісіями ТЕБ та НС.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram