Стежимо за УФ-індексом: де зручно і чому важливо це робити


Коли обираєте одяг на день, варто не лише оцінити “у чому ходять люди на вулиці” та показник максимальної температури, а й перевірити УФ-індекс. Це дуже корисна звичка, далі пояснюємо чому.

УФ-індексце показник рівня ультрафіолетового випромінювання. Він набуває значень від нуля і вище: чим більше значення, тим вища потенційна небезпека для шкіри та очей людини. Це дуже важливий інструмент, який попереджає населення про необхідність використовувати сонцезахисний засіб.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, зростання захворюваності на рак шкіри по всьому світу вказує, що звички людей щодо перебування на сонці серйозно впливають на ризик несприятливих наслідків УФ-випромінювання. Аналогічно температурній шкалі УФ-індекс вказує рівень ультрафіолетового випромінювання і можливу небезпеку від впливу сонця. Прогноз підкаже вам, чи потрібно наносити захист від сонця та якій одяг краще обрати для перебування на вулиці.

Де дізнатись прогноз УФ-індексу

За індексом ультрафіолету (UV Index) можна стежити у додатку «Погода» на смартфоні або відповідних на сайтах сайтах.

УФ-індекс. Заходи захисту

0 - 2 – захист не потрібен. Перебувати на вулиці безпечно.

3 - 7 – захист потрібен. У полуденні години (з 12:00 до 14:00) залишайтеся в затінку. Носіть одяг з довгими рукавами і капелюх. Використовуйте сонцезахисний крем.

8 - 11+ – потрібен посилений захист. У полуденні години (з 12:00 до 14:00) залишайтесь у приміщенні. На вулиці перебувайте у затінку. Обов'язково носіть одяг із довгими рукавами, капелюх, користуйтеся сонцезахисним кремом.

Не забувайте про захист очей та правильно підбирайте сонцезахисні окуляри. Сонячні окуляри зменшують шкідливий вплив сонця на очі. Сумлінні виробники наносять на всю продукцію маркування, що вказує на ступінь поглинання шкідливого випромінювання або категорію затемнення. Категорія 4 (UV 400) означає, що лінзи пропускають найменшу кількість світла, а 0 – найбільше. Найоптимальніший варіант – категорія 3: підходить для яскравої сонячної погоди, прогулянок містом. Важливо захищатися від UVA та від UVB випромінювань, тому стежте за тим, щоб виробник вказував, що скло в окулярах блокує ці типи променів.

У місяць обізнаності щодо меланоми ми вже говорили про те, що надмірне сонячне опромінення, зокрема й штучне у солярії, збільшує ризик меланоми, тому рекомендується відмовитися від таких процедур. Доведено, що меланому в основному викликають стрімкі зміни інтенсивності сонячного опромінення, тому особам із чутливою шкірою протягом всього свого життя необхідно обмежувати рекреаційний вплив сонячного проміння.

Меланома – злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів (пігментні клітини, що продукують меланіни). Локалізується здебільшого в шкірі, значно рідше - в сітківці ока, на слизових оболонках (порожнина рота і носа, періанальної і вульвовагінальної областях) тощо. Меланома розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи. Зазвичай метастази меланоми з'являються протягом першого року від початку захворювання. Метастази спочатку поширюються в лімфатичні вузли, пізніше - в легені, печінку, кістки, головний мозок.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram