В Україні стартує кампанія #розкажиїйпроВІЛ

Серед усіх людей, які живуть з ВІЛ в Україні, третина — жінки. Такі дані Центру громадського здоров’я МОЗ України станом на жовтень 2022 року. Це близько 80 тисяч жінок, які могли запобігти інфікуванню, вчасно протестуватися та почати приймати ліки одразу, щоб жити звичним життям без жодних наслідків для здоров’я.

З ініціативи проєкту USAID «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» стартує інформаційна кампанія #розкажиїйпроВІЛ до Дня поширення інформації щодо ВІЛ/СНІД серед жінок та дівчат:

  • розкажіть свою історію чи історію жінки або просто поділіться інформацією про ВІЛ у соцмережах з #розкажиїйпроВІЛ;
  • поширте із хештегом кампанії допис/статтю/твіт/сторіс із закликом долучитися до кампанії й поділитися власними історіями того, як вони живуть з ВІЛ, або вперше про нього дізналися;
  • використайте для цього ілюстрації, створені для цієї кампанії (посилання).

Досі близько 30 тисяч жінок, які живуть із ВІЛ, не знають, що вони інфіковані. ВІЛ щодня тихо і незворотно руйнує їхнє здоров’я. Щоб цього не сталося з твоїми близькими і знайомими, розкажи їм, що:

— У двох із трьох випадків ВІЛ передається під час сексу, ще третина — ін’єкційно. Тобто таке просте правило як презерватив щоразу під час сексу може на дві третини зменшити поширення ВІЛ.

— Незахищений секс, спільне вживання наркотиків тощо протягом останнього року значить, що людина в групі ризику. Бажано якнайшвидше пройти тестування на ВІЛ, аби переконатися, що все гаразд.

— Тестування на ВІЛ — безоплатне, тест можна пройти як у медичному закладі, так і у неурядовій організації. Час проходження тесту триває до 15 хвилин. Все абсолютно конфіденційно. Знайти найближчий пункт тестування на ВІЛ можна завдяки чат-боту #ТЕСТпоруч https://t.me/HIVfree_bot.

— Лікування на ВІЛ також є безоплатним. Отримати терапію можна після підтвердження діагнозу у будь-якому АРТ-сайті України. Перелік адрес можна знайти на платформі https://findart.phc.org.ua/ або у чат-боті #АРТпоруч https://t.me/HIV_AIDS_bot

— Жінки, які живуть з ВІЛ, можуть народити здорову дитину. Без лікування та профілактики до 30 % новонароджених успадкують ВІЛ від своєї матері, з лікуванням цей відсоток майже сягає 0. Тестування на ВІЛ є обов’язковим під час взяття вагітної на облік, але краще перевіритись ще до планування вагітності.

— Профілактика ВІЛ існує! Йдеться про захищений секс, безпечне вживання наркотиків, безпечні вагітність і пологи, доконтактну профілактику та постконтактну профілактику ВІЛ, а також про лікування як профілактику. Дізнавайтеся більше за посиланням.

— З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну частота гендерно-обумовленого насильства зросла. Зґвалтування — це воєнний злочин, який окрім всього тягне за собою вищі ризики інфікуватися ВІЛ. Примусовий статевий акт більш травматичний, а тому більш вірогідно, що вірус проникне в організм через кров та сперму.

— Якщо людина мала ризиковану ситуацію протягом останніх 48 годин, їй варто якомога швидше звернутися до медичного закладу для початку постконтактної профілактики ВІЛ.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram