Вакцинація котів і собак: навіщо потрібна і як обрати вакцину. Пояснює фахівець


Що потрібно знати власникам домашніх улюбленців про вакцинацію і як обрати правильний препарат? Заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини головного управління Держпродспоживслужби в Києві Роман Матвійчук в ефірі Українського радіо розповів, чи треба вакцинувати домашніх тварин, як обрати вакцину для кота чи собаки та як уникнути побічних ефектів.

Чи обов'язково вакцинувати домашніх тварин

Звичайно. Проти сказу зобов'язані вакцинувати всіх тварин, починаючи з трьохмісячного віку. Зокрема на рівні КМДА ухвалено документ про правила утримання собак та котів на території Києва. Якщо людина не провакцинувала свого песика чи кота, який живе в неї вдома, то може бути як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Як вакцина впливає на організм тварини

Вакцинації не потрібно боятися. Вакцинацією стимулюється вироблення антитіл до тої чи іншої хвороби. Вакцина захищає від того, щоб тварина не захворіла, зокрема на сказ, чуму м’ясоїдних, парвовірусну інфекцію, лептоспіроз. У Києві щороку проти сказу щеплюється до 60 тисяч собак. Тому якщо ви своєчасно вакцинуєте свою тварину, проводите ветеринарні огляди, — це є виявом піклування про неї.

Коли варто починати вакцинувати котів і собак

Тварин потрібно починати вакцинувати з трьохмісячного віку. Тоді потрібно відразу звернутися до закладу ветеринарної медицини та отримати консультацію, зважаючи на стан тварини та її вік.

Загалом з трьохмісячного віку робляться такі вакцини: комплексна вакцина від таких хвороб, як чума м’ясоїдна, парвовірусна та аденовірусна інфекції, а також може бути лептоспіроз. Потім робиться вакцина від сказу, і наступні вакцини повторюються вже через рік на щорічній основі. Вакцинацію не бажано пропускати і затягувати.

Чи потрібно вакцинувати кота, який ніколи не виходить на вулицю

Звичайно, адже власник тварини виходить на вулицю і на своєму взутті може принести все, що завгодно. Тому треба вакцинувати всіх тварин, навіть якщо вони поважного віку.

Яку вакцину для домашніх тварин обрати

Вакцина як українського виробництва, так і закордонного однаково ефективна. Тому боятися українського виробника не варто. Але якщо ви хочете виїхати з твариною за кордон, ви маєте з’ясувати, які вакцини визнані тією чи іншою країною.

Чи варто купувати вакцину самостійно

Вакцину не можна купувати самому. По-перше, вам її не продадуть, тому що вакцина має продаватися тільки ліцензованим фахівцям ветеринарної медицини. По-друге, вакцина потребує особливих умов зберігання. По-третє, вакцинацію необхідно довірити саме ветеринарам.

Як підготувати тварину до вакцинації

Перед тим, як вакцинувати тварину, господар має впевнитися, що вона клінічно здорова. Це має підтвердити лікар на огляді. Крім того, за два тижні до проведення вакцинації треба провести заходи з дегельмінтизації.

Про побічні ефекти після вакцинації

Після вакцинації для тварини повинен бути карантин: від двох тижнів до одного місяця. В цей період потрібно слідкувати за станом тварини і обмежити її контакти з іншими тваринами. Щодо побічних ефектів від вакцинації, то може бути підвищення температури та пригнічений стан у тварини, яка може бути не така грайлива та відчувати дискомфорт. Такий стан може бути до трьох днів.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram