Важкість у шлунку - у чому причини та як лікувати?

Тяжкість у шлунку – неприємне відчуття, що найчастіше виникає після рясних застіль або вживання жирної їжі. Недуг може супроводжувати почуття розпирання живота, відрижка та здуття. Про що свідчать ці симптоми, що їх викликає і як швидко усунути дискомфорт?

Симптоми важкості в шлунку



Тяжкість у шлунку належить до будь-якого неприємного почуття наповненості шлунка. Часто навіть візуально можна побачити припухлість у верхній частині живота.

З урахуванням індивідуальних особливостей та можливих захворювань з боку органів травлення, цей дискомфорт може супроводжуватися такими симптомами:

  • здуття живота
  • відчуття сильного тиску в епігастральній ділянці
  • відрижка
  • печія
  • легка нудота
  • неприємний запах із рота
  • загальмованість
  • сонливість
  • болючі спазми та біль у шлунку
  • втрата апетиту
  • діарея.

Можливі причини важкості в шлунку


Почуття повного живота може бути викликане різними причинами функціонального та органічного характеру.

Причини функціональної природи:

Неправильне харчування. Тяжкість у шлунку без болю та здуття живота можуть бути викликані переїданням. Набитий шлунок не працює через занадто великі порції, надмірно солодку або жирну їжу: їда затримується у верхній частині травного тракту довше, ніж потрібно, а секреції травних ферментів недостатньо для її перетравлення.

Шкідливі звички. Алкоголь і тютюновий дим подразнюють слизову оболонку шлунка, блокують вироблення травних ферментів та уповільнюють перистальтику кишківника, що негативно позначається на функціонуванні шлунково-кишкового тракту. Згідно зі статистикою, шкідливі звички вдвічі збільшують ризик появи функціонального розладу травлення.

Стрес. Американські вчені провели низку досліджень, у ході яких було доведено, що нерви та нейромережі, що регулюють функцію шлункових м'язів та спорожнення шлунка, реагують на стрес, змінюючи свої реакції та активність. Таким чином, стрес є одним із тригерів функціонального порушення травлення.

Їда «на бігу». Дієтологи стверджують, що швидкі перекушування дуже шкідливі для здоров'я шлунка. Їжу треба ретельно пережовувати, оскільки недостатньо оброблена їда довше затримується в ШКТ, стає «як камінь у шлунку», бродить, викликає відрижку та газоутворення. Крім того, ті, що жують на ходу, як правило, заковтують більше повітря, що провокує здуття живота.

Прийом деяких ліків. Почуття тяжкості у шлунку можуть викликати деякі ліки: спазмолітики, антидепресанти, антагоністи кальцію тощо. Найчастіше пацієнти скаржаться на дискомфорт в епігастральній ділянці після прийому нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ). Крім того, вплинути на травлення та викликати тяжкість у шлунку може порушення кишкової флори після прийому антибіотиків.

Вікові зміни. Витончення м'язової стінки шлунка, погіршення його секреторної та рухової функції, інші структурні зміни, що відбуваються з віком, можуть призводити до дискомфортних відчуттів у животі після їди. Підвищується ризик розвитку виразки, оскільки слизова шлунка стає більш вразлива. У похилому віці особливо небезпечно переїдати. Переповнений шлунок не справляється з навантаженням, оскільки вироблення соляної кислоти – важливого компонента шлункового соку – знижується. Все це погіршує травлення, викликаючи тяжкість у шлунку.

Харчова алергія та непереносність. Неприємні відчуття у животі можуть викликані спадковою та/або набутою ензимопатією (непереносимістю глютена, лактози тощо). Це пов'язано з дефіцитом певних ферментів. Харчова алергія, що обумовлена особливостями роботи імунної системи, здатна викликати запалення слизової шлунково-кишкового тракту, яке виражається почуттям тяжкості в ділянці живота.

Харчове отруєння. Нудота, тяжкість під ложечкою після їди (особливо вранці) бувають через повільне спорожнення шлунка внаслідок перенесеного гострого інфекційного гастроентериту або харчової токсикоінфекції. Статистика показує, що у 20% пацієнтів після харчового отруєння з'явилися скарги на різноманітні проблеми з боку шлунково-кишкового тракту.

Причини порушень органічної природи:

Патології жовчного міхура. Дане захворювання призводить до недостатнього надходження жовчних кислот у просвіт тонкої кишки та порушення жовчовиведення. Наслідком цього є проблеми з травленням. Патологія може супроводжуватися зниженням апетиту, відчуттям гіркоти в роті, спазмами та болем у правому підребер'ї, метеоризмом, запором чи діареєю.

Порушення обміну речовин. Цукровий діабет, системна склеродермія, а також захворювання щитоподібної залози можуть спричинити почуття тяжкості в животі після їди.

Інші фактори, здатні викликати тяжкість у животі:

  • Хронічні захворювання ШКТ (гастрит, панкреатит, гепатит, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, а також новоутворення).
  • Вроджена реакція на певні продукти.
  • Гормональні зміни під час жіночого циклу (часто в дні перед початком менструації) та під час вагітності.
  • Зміна харчових звичок, наприклад, вживання незвичайних продуктів під час подорожей.

Можливі методи лікування


Тяжкість у шлунку зазвичай виникає, коли їжа недостатньо перетравлюється, тому основне лікування полягає у щадній стимуляції травлення та перистальтики кишківника. Цьому сприяє правильна харчова поведінка, дієтотерапія, прийом спеціальних лікарських засобів та методи народної медицини.

Корекція харчування

Раціон слід очистити від жирних продуктів, а також їжі, що викликає подразнення слизової (гострі, кислі, консерванти, що містять) та газоутворення. Не рекомендуються жирні м'ясні та рибні страви, свіжий хліб, бобові, спеції, соуси, гриби та алкоголь. Харчуватися потрібно невеликими порціями щонайменше 5–6 разів у день. Способи приготування: варіння, на пару, запікання в духовці. Приймати їжу теплою.

Лікарські засоби

Препарати від тяжкості у шлунку призначаються лікарем після встановлення справжньої причини порушення травлення. Це можуть бути засоби для нормалізації перистальтики, заміщення недостатніх ферментів, а також ті, що усувають клінічні симптоми.

До них відносяться:

Харчові ферменти (ацидин-пепсин, мезим форте, фестал, ерміталь, креон та інші). Компенсують нестачу ензимів в організмі, полегшують процес перетравлення вуглеводів, жирів, білків та рослинної клітковини.

Прокінетики (домрид, моторикс, мотіліум). Поліпшують перистальтику, допомагають при нудоті.

Вітрогінні (еспумізан, мотілігас, боботик). Знижують газоутворення, усувають здуття живота.

Холекінетики (дротаверин, но-шпа). Розширюють жовчні протоки, нормалізують надходження жовчі до кишківника.

Пробіотики (біфідумбактерин, ацилакт). Відновлюють корисну кишкову мікрофлору.

Антацидні препарати (ренні, фосфалюгель). Нейтралізують соляну кислоту шлункового соку та зменшують протеолітичну активність пепсину.

Інгібітори протонної помпи (омепразол, лансопразол). Пригнічують шлункову секрецію при гіперацидному гастриті.

Профілактика важкості в шлунку


Заходи, які попереджають тяжкість у животі, викликану функціональними порушеннями:

Харчуйте помірно. Харчуючи меншими порціями, але частіше, ви підтримуєте активність своєї травної системи, не перевантажуючи її більшою кількістю їжі, ніж може перетравитися за один раз.

Обмежте споживання жирної їжі. Шлунок перетравлює жир повільніше, а це означає, що їжа довше затримується в ньому, викликаючи почуття тяжкості. Віддавайте перевагу рибі та птиці, пийте знежирене або напівзнежирене молоко.

Їжте вдома. Страви в ресторанах зазвичай містять багато вершків, вершкового масла та олії. Готовлячи вдома, ви можете контролювати кількість жиру в їжі. Особливо високий вміст жиру – у фаст-фудах.

Відмовтеся від підсолоджувачів. У деяких людей виникають проблеми з їх перетравленням. Такі речовини, як ксиліт або сорбіт додають у багато низькокалорійних продуктів. Слідкуйте за складом на упаковці.

Обмежте молочні продукти. Деякі люди страждають на непереносимість лактози, а багато хто втрачає здатність перетравлювати молочні продукти з віком. Поспостерігайте за собою та зробіть висновок: "якщо я відчуваю тяжкість та гази після вживання молочних продуктів, то мені слід зменшити їх у раціоні".

Вживайте кисломолочні продукти. Ферментовані молочні продукти, такі як йогурт та кефір, містять живі бактеріальні культури, які допомагають організму розщеплювати їжу та правильно її перетравлювати.

Поліпшить свій спосіб життя. Фізичні вправи стимулюють переміщення їжі через травну систему, що скорочує час, протягом якого їда залишається у шлунку та ферментується. Виберіть заняття, яке вам подобається, і займайтеся ним регулярно.

Відмовтеся від шкідливих звичок. Кидайте палити, вживати алкоголь, а також відмовтеся від звичок, які змушують вас ковтати повітря (перекушування на ходу, жуйка, пити через соломинку). Їжте невеликими порціями, не поспішайте, добре пережовуючи кожен шматочок.

Керуйте своїм стресом. Використовуйте методи релаксації, які допомагають розслабитись. Наприклад, можна спробувати візуалізувати заспокійливі образи, зайнятися медитацією, йогою чи масажем. Крім того, потрібний повноцінний сон. Все це добре знімає стрес, тим самим позитивно впливаючи на травлення.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram