Вушний кліщ у собак: симптоми, лікування та профілактика

Дуже часто власники собак не приділяють належної уваги дивній поведінці своїх вихованців, вони найчастіше вважають, що чухання за вухом – це та дія, яку собаки роблять постійно. І лише коли у улюбленця стають до крові роздерті вуха, а пес так і продовжує з силою та агресією чухати їх, коли він починає трясти головою, скиглити та неспокійно бігати по дому, лише в ці моменти господарі починають розуміти, що щось не так .

Всі ці ознаки свідчать про наявність вушного кліща у собаки. Вушна короста (або отодекоз) виникає в результаті зараження пса кліщами Otodectеs cynotis. Потрапляючи у вухо, вони зручно розташовуються у вушному проході та з внутрішньої сторони вушної раковини. Цей паразит харчується частинками вушної сірки, епідермісом та кров'ю свого носія.

Причини зараження

Заразитися отодекозом можна від хворої тварини. І це не означає, що собака може заразитися лише від іншого пса. Як не дивно, але найчастіше кліщ собакам передається від котів, у яких це захворювання зустрічається набагато частіше.

Якщо собака хвора на це захворювання і перед в'язкою її не пролікували, то з ймовірністю в 100% у цуценят теж буде вушний кліщ.

І хоча отодекоз здатен з'явитися у собак у будь-якому віці, він все ж таки частіше зустрічається у малюків або підростаючих псів. Це пов'язано з тим, що у цуценят ще не сформований імунітет.

Симптоми одеодекозу:
- сильне свербіння в області вуха,
- неспокійна поведінка собаки,
- пес постійно трясе головою,
- виділення ексудату (спочатку сірчані, а потім темні гнійні виділення),
- неприємний запах із вуха,
- роздерта шкіра навколо вушок вашого вихованця, а згодом залисини та гнійні рани.


Якщо своєчасно не вилікувати вушну коросту, то вона може викликати серйозні ускладнення зі здоров'ям вихованця, такі як: запалення середнього вуха, надрив барабанної перетинки, запалення мозкових оболонок (менінгіт), лабіринтит, арахноїдит. Ці ускладнення можуть стати не тільки причиною повної втрати і слуху, вони здатні привести тварину до смерті.

Як лікувати вушного кліща

Насамперед необхідно звернутися до ветеринара, якщо ви дійсно дбаєте про вашого вихованця, то не варто займатися самолікуванням. Досвідчений фахівець проведе потрібні дослідження, візьме аналізи, перевірить вухо за допомогою отоскопу і лише тоді підтвердить чи спростує ваші побоювання на рахунок одеодекозу.


Саме лікування вушної корости, як правило, починається з чищення вух вашому собаці.

Потім ветеринар може призначити вушні краплі та уколи (у занедбаних випадках). Для лікування використовують такі препарати, як Тера-Дельта, Отоведін, Мастієт-форте, Отібіовін та Аурікан. Але, пам'ятайте, що в жодному разі не можна самим призначати ці препарати, тому що вони є хімічними продуктами, і ви просто не зможете підібрати точне дозування і лише нашкодите здоров'ю свого пса!

Вушна короста – це дуже заразне захворювання, тому якщо у вашому будинку живуть ще якісь вихованці, то в такому разі їх також необхідно обстежити і якщо хвороба не буде виявлена, то провести профілактичне лікування.

Як правильно закопувати вушні краплі собаці?

Перед початком процедури почистіть вушка своєму вихованцю, інакше ефективність лікарських засобів може значно знизитися. Головне, все робити не поспішаючи, акуратно і не лякаючи вашого собаку.


1. Відкрийте флакон з медикаментозними краплями.
2. Акуратно візьміть голову вашого пса однією рукою, можна також притримувати кінчик вуха вихованця, в іншу руку візьміть краплі. Намагайтеся тримати вашого собаку нерухомо, але не стискайте його занадто сильно, щоб не викликати ще більший біль у вусі. Але готуйтеся до того, що він може смикатись під час попадання крапель у вухо.
3. Закапайте вухо вашому вихованцю.
4. Акуратно помасажуйте основу вушка, щоб ліки рівномірно розподілилися по всій поверхні вушного проходу.

Профілактика зараження вушним кліщем у собак


Для того, щоб ваш вихованець не заразився вушною коростою, необхідно дотримуватися простих правил:
- під час прогулянки не давайте вашому улюбленцю контактувати з бродячими котами та собаками;
- регулярно проводьте огляд вух вашого пса, своєчасно чистіть їх за допомогою ватних паличок;
- не забувайте проводити медикаментозну профілактику, використовуючи різні засоби, такі як спреї, шампуні, краплі на холку та спеціальні нашийники.

  • За матеріалами: e-zoo
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram