Як доглядати за зубними протезами?

Доглядати за будь-якими ортопедичними стоматологічними конструкціями треба дуже ретельно. Незважаючи на те, який саме у людини зубний протез, догляд за ним дозволяє подовжити строк його використання та зберегти первісні характеристики. Штучна конструкція надовго збереже свою функціональність, а пацієнт зменшить ризик виникнення у нього багатьох можливих неприємних наслідків, наприклад – запалення ясен, поганого запаху з рота, активного розмноження патогенної мікрофлори.

Найкраще про догляд за протезами вам розповість стоматолог-ортопед, виконуючий зубне протезування. Також ці питання ви можете задати лікарю на профілактичному огляді ще перед початком ортопедичного лікування. На консультацію можна записатися прямо зараз на сайті медичного центру VixClinic.

Ми ж далі в статті розглянемо лише основні правила догляду за знімними та незнімними зубними протезами і розповімо, чим вони відрізняються.

Правильний догляд за знімними зубними протезами

Завдяки якісному догляду за подібними ортопедичними конструкціями можна досягти наступних результатів:

  • повністю видалити з поверхні протезу наліт, що збирався протягом всього дня;
  • відновити кровообіг в яснах;
  • запобігти розвитку запалювальних процесів в яснах та інших стоматологічних захворювань;
  • подовжити строк експлуатації ортопедичної конструкції.

Щоб все це стало можливим, пацієнт обов’язково повинен знати всі правила догляду, а саме - чищення та зберігання знімних зубних протезів.

Чистка знімних зубних протезів

Якщо у вас встановлені знімні зубні протези, вам необхідно регулярно очищати їх від залишків їжі та накопиченого за день нальоту. Найкраще робити це два рази на день. Для чистки слід використовувати щітку з м'якою щетиною. Також не буде зайвим повторювати процедуру чищення кожен раз після їжі. Вона нічим не буде відрізнятися від простої чистки зубів. Але вранці та наприкінці дня такі конструкції обов’язково треба чистити після того, як вони будуть зняті з ясен.

Виробники знімних ортопедичних конструкцій рекомендують чистити їх спеціальними дрібнодисперсними засобами. Такі пасти можна купити в аптеці. Крім того, розроблені особливі дезінфікуючі засоби, які можна використовувати з метою обробки знімних протезів. Для цього конструкцію потрібно замочити в такому розчині приблизно на 15-20 хвилин. Це допомагає запобігти активному розмноженню патогенної мікрофлори та утворенню нальоту.                      

Головні правила чищення знімних зубних протезів наступні:

  • не забувайте чистити знімний протез вранці і ввечері. Використовуйте для цієї процедури ті засоби та інструменти, про які ми вже розповіли;
  • приділяйте увагу всім поверхням конструкції, а особливо – внутрішній, яка безпосередньо контактує з яснами;
  • кладіть зубний протез один раз на добу в спеціальну рідину, здатну запобігати розмножень мікробів та утворенню нальоту на поверхнях конструкції;
  •  раз на 7 днів протез необхідно замочувати в більш концентрованому дезрозчині.

Бажано також дотримуватися певних правил у харчуванні. Якщо ви носите знімні зубні протези, вам краще відмовитися від вживання дуже в’язких страв та надто твердої їжі. Такий догляд за знімними протезами забезпечить  їм максимальний строк експлуатації та збереже функціональність.

Зберігання знімних зубних протезів

Знімні ортопедичні конструкції обов’язково потрібно знімати на ніч. Тому спеціаліст, який встановлює пацієнту зубні протези, розказує йому про правила їх зберігання. Вони досить прості і полягають в наступному: після зняття конструкції і ретельного очищення її необхідно занурити в ємність з водою або спеціальним розчином. Це допоможе уникнути пересихання протезу.

Догляд за незнімними зубними протезами

Як випливає з назви, такі ортопедичні конструкції постійно знаходяться в ротовій порожнині пацієнта. Тому догляд за зубними протезами такого типу повинен бути не менш дбайливим, чим за знімними. Чистити їх необхідно спеціальними пастами та м'якої щіткою. Додатково слід користуватися зубною ниткою та іншими пристроями, що допомагають очистити конструкцію навіть у важкодоступних місцях. Процес чищення незнімних протезів можна назвати більш складним, адже таку конструкцію неможливо самостійно зняти з ясен.

Про засоби, якими слід користуватися, більше розповість стоматолог. Він же порадить, де краще їх придбати. Зазвичай вони продаються в будь-якій аптеці. Після чищення лікарі рекомендують додатково користуватися іригатором зі спеціальним розчином. Це забезпечить свіжість подиху, попередить розвитку запальних процесів в ротовій порожнині.

Як правильно чистити незнімні зубні протези?

Одразу після встановлення незнімних зубних протезів догляд за ними може бути для пацієнта трохи складним. Проте зовсім скоро їх носіння перестає викликати дискомфорт, а очищення входить у звичку.

Розглянемо правила чищення незнімних зубних конструкцій:

  • ретельно видаліть залишки їжі з усіх доступних поверхонь;
  • очистіть конструкцію за допомогою м'якої щітки та спеціальної пасти. Чистити також необхідно власні зуби та ясна;
  • при необхідності використовуйте зубну нитку;
  • не забувайте про ополіскування ротової порожнини.

Також при очищенні незнімних зубних протезів обов’язково дотримуйтеся наступних правил:

  • ретельно очищуйте конструкцію не рідше двох разів на добу, вранці та ввечері;
  • приділяйте особливу увагу тим ділянкам протезу, які безпосередньо торкаються ясен. Також не слід забувати про використання зубної нитки та йоржика. Вони допомагають якісно очистити проміжки між зубами;
  • щітку, якою ви чистите зуби, ясна та зубні протези, потрібно тримати під кутом 45 градусів. Рухи при цьому повинні бути «вимітаючими» - це необхідно для максимального видалення нальоту та залишків їжі;
  • якщо ви використовуєте зубну нитку та міжзубний йоржик, також нанесіть на них трохи спеціальної зубної пасти;
  • останнім етапом очищення незнімного зубного протезу є ополіскування ротової порожнини за допомогою іригатора. Це допоможе підтримувати її чистоту на максимально можливому рівні. Однак ця процедура не замінює всіх попередніх етапів.

Якщо ви будете ретельно виконувати всі вищенаведені рекомендації, ви зможете значно подовжити термін служби незнімних конструкцій та запобігти розвитку захворювань пародонту. Ще один важливий момент, про який необхідно пам’ятати: при виявленні навіть незначних ушкоджень протезу не можна намагатися усунути їх самостійно. Потрібно якнайшвидше звернутися до свого лікаря, який вам допоможе.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram