Як зупинити кров із носа у дорослих та дітей

Хтось із нас страждає від них з дитинства, у когось ніколи не було. Носовими кровотечами, по-науковому епістаксисом, за статистикою страждають 60% людей: найчастіше діти віком від 2 до 10 років і дорослі після 50 років. В основному з такими кровотечами можна впоратися самостійно і лише у 20% випадків потрібна медична допомога. У цій статті розповідаємо, чому тече кров із носа і як швидко її зупинити в домашніх умовах.


Причини та фактори ризику кровотечі з носа

Носові кровотечі є результатом пошкодження слизових оболонок, що вистилають порожнину носа, оскільки вся його внутрішня поверхня пронизана крихкими кровоносними судинами. Найчастіше, пошкодження судин буває випадковим і спровоковане травмуванням носової слизової оболонки: іноді досить просто почухати в носі, щоб викликати кровотечу.

Розрізняють такі види носових кровотеч:

Передня або есенціальна. У цьому випадку кров витікає через ніздрі. Викликається ураженням кровоносних судин у передній частині носа та легко піддається лікуванню.

● Задня. Кров капає через горло, що вказує на пошкодження великих кровоносних судин, розташованих глибше в порожнині носа. Кровотеча при цьому рясніша, довго не зупиняється і припинити самостійно її буває складно. У зв'язку з можливою великою крововтратою необхідно якнайшвидше звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

До причин виникнення носових кровотеч відносяться:

сухість слизових оболонок носа, частіше взимку через опалення, що висушує повітря в будинках
ушкодження слизової носа під час чищення
надмірно енергійне сякання
інтенсивні фізичні зусилля
холод
алергія
часте та сильне чхання
наявність предмета в носі
травма носа
деякі ліки, такі як аспірин, антигістамінні препарати, протизапальні засоби та препарати для розрідження крові.

Тригерами, які провокують кров з носа, є: ендокринні фактори (статеве дозрівання, передменструальний період, вагітність), сезонні зміни, хронічні захворювання, а також стрес та втома.
Основні причини кровотечі з носа у дорослих

Причини епістаксису у дорослих різноманітні та різняться залежно від того, чи є воно есенціальними, чи хронічними.


Зміна температури повітря

Тривале перебування на морозі або, навпаки, перегрівання на сонці призводить до того, що слизова оболонка пересихає, стає більш тонкою і не може захистити крихкі судини від найменшого пошкодження. Такий же вплив на слизову оболонку надає дуже сухе повітря в будинку під час опалювального сезону.

Чхання із закритим ротом

Щоб не шуміти багато хто намагається чхати, закриваючи рот. Проте, це є поганою звичкою і, згідно з деякими дослідженнями, навіть може бути небезпечним. Придушення чхання створює сильний тиск повітря в горлі та в голові, що може призвести не тільки до кровотечі з носа, але й до інших потенційно серйозніших проблем.

Алергія, віруси, застуда

Кровотеча з носа може виникнути при частому сяканні через нежить (у тому числі алергічний) та закладеність ЛОР-органів під час застуди. Це пояснюється роздратуванням слизової оболонки носа, дискомфортом та напругою у цій області. У такому випадку зазвичай кров поєднується з секретом і виходить згустками.

Травмування слизової

До кровотечі може призвести чистка носа, агресивне використання назального спрею або розчісування внутрішньої поверхні ніздрів, викликаючи ушкодження слизової. Така проблема часто виникає у дітей, схильних засовувати пальці в ніс, особливо в тому віці, коли вони ще не вміють ефективно сякати.

Травма, удар по голові чи носі

Дуже часто носова кровотеча відбувається просто через удар тупим предметом. Наприклад, ніс може постраждати під час занять спортом, невдалого падіння чи зіткнення. У цьому випадку епістаксис супроводжують болючі відчуття, виражена набряклість, у серйозних випадках при переломі кісток можлива деформація обличчя.

Роздратування носа хімічними речовинами

Деякі речовини агресивно впливають на слизову оболонку носа та можуть призвести до носових кровотеч. У тому числі це може бути дим сигарети, або, наприклад, назальний прийом кокаїну через ніс, що викликає затикання судин у ніздрях.

Хронічне захворювання

Певні захворювання, що впливають на кровообіг, також здатні викликати носову кровотечу. Так, однією з причин є підвищена ламкість щільної судинної плями – місця сходження артеріальних систем порожнини носа. Така гіперчутливість може бути викликана різними чинниками, хоча залишається рідкістю.

Стрес

Сильні емоції та стрес можуть спровокувати кровотечу з носа. Наприклад, у школярів та студентів у дні іспитів часто тече кров носом. Це повязано з тим, що стрес викликає вазодилатацію (розширення) кровоносних судин. Крім того, може луснути судина у носі при високому тиску на тлі сильних емоцій у людини, чия область носа дуже чутлива.

Вагітність

Гормональні зміни під час вагітності впливають на роботу носа. Закладеність, підвищена назальна секреція – все це фактори, що сприяють передчасній носовій кровотечі у вагітних.

Нестача вітамінів

Побічно носові кровотечі можуть бути пов'язані з дефіцитом вітамінів К і С. Філохінон (вітамін К) відіграє велику роль у функції згортання крові, а дефіцит вітаміну С послаблює капіляри, роблячи їх більш крихкими та вразливими для пошкоджень.

Рак

У рідкісних випадках кровотеча з носа може бути викликана раком. Пухлина, доброякісна або злоякісна, може розташовуватись у різних місцях порожнини носа. Але ця причина залишається вкрай рідкісною.
Особливості кровотечі з носа у дітей

У віці до 10 років діти часто страждають від носових кровотеч, що турбує батьків. Однак у переважній більшості випадків це є доброякісною ознакою розширення судин і пов'язано з тим, що капіляри носа у дитини більш тендітні, ніж у дорослих. Діти також більш схильні до зимових застуд, що викликають сильний нежить і напруження слизової оболонки носа. Крім того, малюки можуть колупатися в носі або засовувати в ніздрі різні дрібні предмети, що дряпають внутрішню поверхню ніздрів.

Фактори ризику кровотечі з носа

Оскільки слизова оболонка носа містить багато кровоносних судин, її пошкодження може спровокувати сильну крововтрату та призвести до геморагічного шоку.

Ознаки, що свідчать про геморагічний шок:

блідість

пітливість долонь

прискорене серцебиття та дихання

змінений стан свідомості.

При рясній кровотечі з носа та ознаках геморагічного шоку слід терміново викликати швидку медичну допомогу. 

Кроки першої допомоги при кровотечі з носа

Якщо кров тече з носа через легке травмування, кровотеча не рясна й людина не має серйозних проблем зі здоров'ям, то впоратися з проблемою можна самостійно.
Зупинка кровотечі з носа: покрокова інструкція

Сядьте на стілець зі спинкою або в крісло, розстебніть комір, послабте ремінь, залишайтеся нерухомим і не панікуйте: рух може посилити ситуацію.
Злегка нахиліть голову вперед, щоб запобігти стіканню крові по задній стінці горла.
Великим і вказівним пальцями акуратно затисніть ніздрі, а точніше частину носа трохи нижче за носову кістку.
Дихайте через рот, зберігайте це положення протягом 5-10 хвилин і не послаблюйте тиск, перш ніж перевірити, чи кровотеча зупинилася.
Доцільно прикласти холодні компреси на потилицю та перенісся.
Якщо лопнув капіляр у носі та кровотеча інтенсивна, можна використовувати ватяні або марлеві тампони, просочені розчином судинозвужувальних препаратів (3% перекис водню, 5% амінокапронова кислота), які обережно вставляють у ніздрі. При цьому кров досить швидко згортається та носова кровотеча зупиняється.
Якщо кровотеча продовжується, знову затисніть ніс на 10 хвилин, не послаблюючи тиску.
Зверніться за медичною допомогою, якщо кровотеча не припиняється, всупереч затисканню носа протягом 20 хвилин.

Важливі запобіжні заходи при першій допомозі

Не нахиляйте голову назад і не лягайте. Це може сприяти попаданню крові в горло, викликати нудоту та блювання. Нахилятися вперед дуже також не можна, щоб не збільшити приплив крові до носа.

Коли кровотеча зупиниться, настійно не рекомендується сякатися в наступні години, щоб забезпечити коагуляцію. Можна випити підсоленої води (1 ч. ложка солі на 200 мл води).

Якщо кровотеча відновиться, висякайтеся, щоб видалити згустки, і повторіть ту саму операцію.

При видаленні ватних або марлевих тампонів, що використовуються для зупинки кровотечі, слід бути гранично акуратним, щоб не зірвати скоринку, що утворилася, і повторно не пошкодити судини.

Після епізоду носової кровотечі найкраще спати з піднятим на 30 градусів узголів'ям ліжка і, по можливості, лежати на тій стороні ніздрі, з якої не йшла кровотеча. У наступні дні потрібно обережно сякати, чхати з відкритим ротом, уникати фізичних навантажень і не нахилятися надто далеко вперед. І не забувайте зволожувати повітря в будинку, якщо це необхідно.

Додаткові заходи щодо зупинки кровотечі з носа

Використання холодного компресу

При рясних есенціальних кровотечах зазвичай використовують холодний компрес, який кладуть на перенісся. Холод має судинозвужувальну дію, що допоможе зупинити кровотечу. Це може бути лід з холодильника, охолоджений гелевий мішок, обгорнутий рушником для захисту шкіри від пошкодження холодом, або рушник, змочений холодною водою. Кожні 15 хвилин компрес прибирають на кілька хвилин. Занурення рук у холодну воду, а ніг у теплу також сприяє швидшій зупинці крові.
Застосування вазеліну або спрею з морською водою

Зупинити кровотечу з носа можна також шляхом введення в ніздрі марлевих турунд, змащених вазеліном. Марля добре вбирає кров, а вазелін утворює на поверхні слизову плівку, яка оберігає від висихання. Крім того, жирний вазелін не дасть марлі прилипнути до внутрішньої поверхні ніздрі, щоб не викликати повторне пошкодження слизової оболонки, коли турунди вийматимуться.

Для запобігання травмуванню пересушеної слизової оболонки після застосування тампонів для зупинки кровотечі використовують також спрей з морською водою кожні 4 години як «носовий душ».

Обмеження фізичної активності та навантажень

Щоб знову не пішла кров з носа, слід уникати інтенсивних спортивних занять, підіймання тяжкості та нахилів голови протягом двох тижнів. Фізичні навантаження можуть спричинити підвищення тиску та спровокувати повторну кровотечу. Так само не варто піддавати себе впливу високих температур (перебувати під прямим сонячним промінням, ходити в сауну, лазню тощо).
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram