Забруднені рани під час війни

Кожне поранення в умовах війни — куля, колючий предмет чи ударна хвиля, підвищують ризик додатково інфікувати рану правцем — гострим інфекційним захворюванням, яке уражає нервову систему.

Хворобу викликають спори бактерії Clostridium tetani, які зустрічаються у ґрунті, фекаліях тварин, а також на поверхні шкіри та іржавих інструментів (цвяхи, голки, колючий дріт тощо). Будучи дуже стійкими до тепла та більшості антисептиків, ці спори можуть виживати роками.

Інфікування правцем відбувається через рану або поріз, коли туди потрапляє бруд. Від людини до людини хвороба не передається.

Правець діагностується на підставі клінічних ознак і не потребує лабораторного підтвердження. Характерними симптомами правця є болючі скорочення м‘язів, судоми, «сардонічна посмішка», дисфагія.

Одним з патогномонічних симптомів є тризм — тонічне напруження жувальних м'язів, що утруднює відкривання рота (інша назва хвороби англійською — lockjaw «замкнена щелепа»). Смертність від правця сягає 70%, у новонарожених — 95%.

В умовах війни ризик поранень дуже високий, а адекватна обробка рани не завжди можлива. Єдиний спосіб захистися від правця — вакцинація. 96% людей, що мають щеплення від правця, не хворіють.

Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики правця необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація.

Дорослим поновлювати щеплення від правця необхідно кожні 10 років. Якщо особа не вакцинована, або точно не знає свій вакцинальний статус, необхідно отримати мінімум 3 дози вакцини АДП-М (першу дозу, через 1 місяць — другу і ще через 6 місяців — третю).

Вагітні і жінки, які годують грудьми, також можуть вакцинуватись.

Вакцинуйтесь, війна - це додаткова причина оновити календар профілактичних щеплень!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram