Застійна серцева недостатність: 4 симптоми цього стану

Набряки, втома та сухий кашель можуть вказувати на наявність застійної серцевої недостатності. Серцева недостатність означає, що серцевий м’яз не може качати кров навколо тіла належним чином. Якщо серце ослаблене і перестає постачати клітини достатньою кількістю крові, пересічна повсякденна діяльність стає для людини серйозною проблемою. Ми всі залежимо від насосної дії серця для доставки до клітин крові, багатої поживними речовинами та киснем. Коли клітини не одержують достатнього харчування, організм не може нормально функціонувати.

Серцева недостатність викликається практично будь-якими умовами, які ушкоджують серцевий м’яз. Зокрема, вона може бути наслідком того, що людина страждає від ішемічної хвороби серця. При розвитку цього серцевого захворювання коронарні артерії, що забезпечують серцевий м’яз кров’ю, блокуються або звужуються, і серце не отримує кровопостачання, якого воно потребує. Застійна серцева недостатність може розвиватися у зв’язку зі станами, що хронічно перевтомлюють серце – наприклад, гіпертонією, діабетом, нирковою недостатністю, порушеннями щитовидної залози.

Симптоми застійної серцевої недостатності. Серцева недостатність проявляється симптомами, які також бувають притаманні іншим станам. Але будь-хто, хто відчуває більше одного з симптомів, повинен відвідати лікаря та попросити обстежити серце. Кашель. Через недостатнє кровопостачання до легкого виникає застій: накопичується рідина і викликає задишку навіть під час відпочинку (особливо у лежачому положенні). При цьому може починатися сухий кашель.

Набряклість. У нирки на фоні серцевої недостатності також перекачується менше крові, і це може призводити до зниження їх активності та затримки води, набряків. Починають опухати кісточки, ноги, живіт, може збільшуватися вага. Втома та запаморочення. Зменшення кровотоку в органах тіла може спричинити почуття фізичної слабкості. Оскільки також менше крові досягає мозку, нерідко виникають запаморочення та дезорієнтація. Нерегулярне та швидке серцебиття. Щоб спробувати протидіяти нестачі крові, серце може починати працювати швидше, битися прискорено.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram