Жовчогінні продукти харчування – на що звернути увагу?

Хронічна втома, дратівливість, періодичні нападоподібні болі в правому підребер'ї, гіркота в роті, печія та відрижка можуть бути свідченням застою жовчі. Цей синдром небезпечний появою каменів у жовчному міхурі, а також розвитком авітамінозу, цукрового діабету, атеросклерозу та багатьох інших захворювань. Тим часом є прості продукти, за допомогою яких можна налагодити відтік жовчі та усунути ризик серйозних ускладнень.


Жовч - біологічна рідина, що виробляється клітинами печінки гепатоцитами в кількості від 800 до 1000 мл на добу. Вона виконує багато важливих для здоров'я людини функцій:

бере участь у розщепленні їжі в кишківнику, готуючи ферменти підшлункових систем до роботи
відповідає за засвоєння кальцію, жирів та жиророзчинних вітамінів
стимулює виділення води для пом'якшення стільця та запобігання запору
є головним антисептиком організму, усуваючи відходи, включаючи продукти розпаду гемоглобіну, білірубін, глутатіон, холестерин, стероїдні гормони, токсичні та шкідливі речовини.

Жовч постійно виробляється печінкою. Частина її зберігається та концентрується в жовчному міхурі, а решта періодично надходить безпосередньо 12-палу кишку для участі в травленні. Недостатній відтік жовчі призводить до її накопичення, що загрожує дисбалансом обміну речовин, підвищенням рівня холестерину, утворенням каменів у жовчному міхурі та іншими проблемами зі здоров'ям.
Механізм їх дії заснований на стимулюванні вироблення жовчі печінкою та посиленні моторики жовчного міхура, тобто активації його скорочень.

Переваги вживання жовчогінних продуктів

При тривалих застійних явищах жовч чинить токсичний вплив на організм, викликаючи прояв неприємних симптомів, таких як відсутність апетиту, уповільнення травлення, запор, метеоризм, нудота, зміна відтінку шкіри, поява висипу і навіть мігрень.

Причин порушення відтоку жовчі багато: неправильний спосіб життя, нераціональне харчування, стреси, ігноровані людиною захворювання жовчовивідних шляхів та ШКТ. Для того, щоб розігнати застій жовчі, можна використовувати медикаментозні засоби, проте є й інший шлях - включення в раціон продуктів, які женуть жовч. Харчування, що забезпечує належну евакуацію жовчі, допоможе налагодити травлення та уникнути серйозних захворювань.

Речовини, що мають жовчогінний ефект, діють наступним чином:

► стимулюють печінку виробляти більше жовчі

► підвищують кількість жовчних кислот

► активізують скорочення жовчного міхура

► посилюють відтік жовчі

► попереджають та зменшують виникнення запальних процесів

► знижують ризик утворення холестеринового каміння

► очищають організм, допомагаючи евакуювати відходи, включаючи токсичні речовини, наркотики, алкоголь, жири та ін.

Список жовчогінних продуктів


Засоби з жовчогінною дією поділяються на холеретики, які здатні посилювати продукування жовчі печінкою, та холекінетики, що стимулюють скорочення жовчного міхура та прискорюють евакуацію жовчі з нього у дванадцятипалу кишку. Натуральна жовчогінна їжа зазвичай більшою чи меншою мірою має обидва ефекти.

Продукти для відтоку жовчі умовно можна поділити на такі підгрупи:

Рослинні олії

Льняна, оливкова, кукурудзяна олія прямого холодного віджиму, а також авокадо стимулюють відтік жовчі в 12-палу кишку, покращують роботу всього травного тракту. Результати дослідження, опубліковані у Міжнародному журналі профілактичної медицини у квітні 2022 року, показали, що у людей, які дотримувалися дієти з високим вмістом поліненасичених та мононенасичених жирів, був знижений ризик розвитку каменів у жовчному міхурі.

Рослинні олії можна використовувати як заправку до свіжих салатів та соусів, а також приймати натщесерце, по кілька ложок вранці за 30 хвилин до їди, що сприяє активному викиду жовчі.

Лікарі радять обмежити вживання соняшникової олії, особливо для смаження. Вчені університету Гранади встановили, що рясне вживання страв, приготованих на олії, провокує застій жовчі та запальні процеси в печінці.

Жовчогінні овочі та фрукти

Є цінними постачальниками вітамінів, мінералів, антиоксидантів і мають становити основу щоденного раціону людини.

Серед овочів процес утворення та виведення жовчі активізують:

✓ Всі види капусти. Поліпшують перильстатику, прискорюють травлення та знижують вироблення жовчі.

✓ Морква, буряк, болгарський перець, гарбуз. Містять вітаміни, мінерали, клітковину, що оздоровлюють мікрофлору кишківника, а також покращують його моторику.

✓ Спаржа та артишоки. Завдяки цинарину у складі, виявляють жовчогінну дію та можуть відновлювати клітини печінки.

✓ Зелень петрушки, кінзи, кропу, селери. Перешкоджають накопиченню жовчі та активують процес її вироблення. Ефірні олії у складі зелені мають протизапальну дію й полегшують засвоєння жирів.

✓ Ревінь, щавель, шпинат. Містять кислоти, які виводять із печінки токсини та розганяють надлишки жовчі.

✓ Оливки та маслини. Мають відчутну жовчогінну дію, перешкоджають утворенню каменів у жовчному міхурі.

До фруктів, що позитивно впливають на жовчовиділення, відносяться всі види цитрусових, курага, інжир, слива, яблука та банани.

З ягід найдієвішими є полуниця, горобина та брусниця. Їх можна вживати, як у сирому вигляді, так і у вигляді компотів, морсів та киселів. Бажано з'їдати основну частину фруктів, ягід та овочів у свіжому вигляді.

Жовчогінні приправи

На вироблення та відтік жовчі значний вплив мають різні приправи. Спеції та прянощі не лише покращують смак страв, а й нормалізують процес травлення. Виражений жовчогінний ефект мають кориця, цикорій, куркума, імбир. Однак цю групу жовчогінних продуктів слід застосовувати з обережністю, оскільки вони можуть завдати шкоди пацієнтам із хронічними захворюваннями печінки та жовчного міхура.
Жовчогінні напої

Кращим напоєм для виведення жовчі є звичайна чиста вода. Достатня гідратація організму забезпечує правильне травлення, гарну в'язкість жовчі та її відтік.

Серед напоїв найжовчогіннішими можна назвати наступні:

✦ чай каркаде

✦ підкислена вода (з лимоном або яблучним оцтом)

✦ овочеві фруктові та ягідні соки

✦ компоти та киселі

✦ овочеві бульйони з капусти, моркви, буряків

✦ медова вода

Інші жовчогінні продукти

Для стимулювання відтоку жовчі в раціон корисно включати каші з цільнозернових круп (гречана, вівсяна або рисова з нешліфованого зерна), висівки, підсушений хліб, горіхи. Непогано працюють також вершкове масло, сир, сир та інші кисломолочні продукти, а також зварені круто яйця, відварене нежирне м'ясо та риба.

Потрібно мати на увазі, що безконтрольно їсти продукти, що стимулюють жовчовиділення, не можна. Важливо мати збалансований раціон з урахуванням потреб організму.

Жовчогінні рослини

Для відтоку жовчі здавна застосовували екстракти або частини жовчогінних рослин. Найефективнішими вважаються дикий гіркий цикорій, квітки календули та безсмертника, корінь імбиру та женьшеню, плоди шипшини, ревінь, розмарин, ягоди барбарису, кукурудзяні рильця, квіти та листя кульбаби, полину, звіробою. З них і зараз готують лікувальні чаї, відвари та настоянки.

Профілактику та лікування травами повинен призначити лікар або кваліфікований фахівець із фітотерапії. Перед застосуванням жовчогінних рослинних засобів необхідно провести алергопроби та обстежитися на наявність каменів у жовчному міхурі, оскільки їхня присутність може спровокувати печінкову кольку

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram