Алергія на яйця та щеплення: чи можна вакцинуватися?


У МОЗ пояснили, чи можна робити щеплення, якщо в людини алергія на білок курячих яєць. Наголошується, що можна отримувати всі вакцини, передбачені Національним календарем щеплень, проте є певні особливості.

Якщо йдеться про вакцини проти вітряної віспи та кору, епідпаротиту ("свинки"), краснухи, вакцини проти грипу, то вакцинація проводиться як звичайно. Тобто обстежувати немовлят і маленьких дітей на алергію не потрібно. Дорослим, навіть якщо у них є алергія на яєчний білок, теж можна вакцинуватися без застережень чи аналізів.

У випадку з вакцинами проти жовтої лихоманки може виникнути необхідність провести "шкірну пробу". Якщо результат проби позитивний, вакцину вводять малими дозами під наглядом медика.

Пам’ятайте, що медичні працівники завжди готові надати допомогу у вигляді, наприклад, введення епінефрину, у разі виникнення серйозної алергічної реакції.

У Міністерстві охорони здоров’я наголошують: щеплення проти грипу варто робити щоосені всім людям, зокрема, й немовлятам від 6 місяців. Грип особливо небезпечний до 5 років, після 60-65 років та коли є серйозні супутні хвороби. Ризик захворіти на грип та померти від його наслідків чи супутніх інфекцій значно вищий, ніж ймовірність того, що мізерна кількість овальбуміну у вакцині спровокує потужну алергічну реакцію, навіть якщо людина має алергію на яйця.

Раніше у МОЗ повідомляли, що дійсно, культуру клітин чи курячі ембріони (яйця) використовують для вирощування вірусів. Та навряд чи цілі та живі клітини можуть трапитися у вакцині, яка пройшла низку очищень.



Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram