Безпечний сонцезахисний крем — що повинно бути у складі?


Відпочинок на сонці — це прекрасне проведення часу з сім'єю, зміцнення психічного здоров'я і отримання такого необхідного вітаміну D. Але сильні ультрафіолетові промені сонця можуть бути шкідливими без правильного захисту, інформує Ukr.Media.

Сонцезахисний крем допомагає захистити шкіру від сонця, але за наявності великої кількості різних засобів буває важко зрозуміти, що найкраще підходить для вас та вашої родини. Ми розповімо про різні типи засобів з фільтрами SPF, про те, які інгредієнти в них найбільш безпечні та яких речовин у складі слід уникати.

Як працює сонцезахисний крем

Сонцезахисний крем містить активні інгредієнти, які захищають клітини шкіри від ультрафіолетового випромінювання сонця, включаючи UVB (промені, що спричиняють опіки) та UVA (промені, що спричиняють старіння шкіри), щоб запобігти пошкодженню шкіри, яке може призвести до раку, а також до ознак старіння. «До складу сонцезахисних засобів входять хімічні чи фізичні активні інгредієнти або їх комбінація для захисту від ультрафіолетового випромінювання.

Які бувають сонцезахисні засоби

Вони випускаються у вигляді кремів, лосьйонів, гелів, спреїв, стиків та багатьох інших унікальних формул. В основному спреї, лосьйони та креми діють однаково, якщо їх використовувати за призначенням. Але при використанні спреїв слід дотримуватись особливої ​​обережності, щоб переконатися, що ви наносите рясний, рівномірний шар на шкіру.

Мінеральні засоби (sunblock)

Мінеральні сонцезахисні засоби (також звані sunblock або physical sunscreen) розташовуються на поверхні шкіри, діючи як щит, що відбиває УФ промені від шкіри. Оскільки вони створюють фізичний бар'єр, то починають діяти відразу після нанесення та захищають як від UVA, так і від UVB-променів.

Такі засоби необхідно наносити рясно, щоб забезпечити достатній захист, але, як правило, вони мають білий відтінок. Він допомагає побачити, куди ви нанесли крем та які місця ви могли пропустити. Оскільки такі засоби знаходяться на поверхні шкіри, вони легко стираються або змиваються, тому потрібне часте повторне нанесення.

Мінеральні засоби містять наночастки, які не можна вдихати, тому краще уникати спреїв та порошків, щоб мінімізувати вплив на легені.

Хімічні засоби

Вони вбираються у шкіру і розташовуються у її глибоких шарах. Вони містять інгредієнти, які поглинають ультрафіолетові промені і перетворюють їх на тепло, а потім виводять його зі шкіри.

Оскільки для ефективності хімічного сонцезахисного крему ультрафіолетові промені повинні проникати в шкіру глибше, існує певний ризик пошкодження шкіри або збільшення вже існуючих коричневих плям. Хімічні засоби також можуть забивати пори та бути небезпечними для шкіри, схильної до акне.

Крім того, ці креми, що виділяють тепло, «можуть стати проблемою, якщо у вас розацеа, чутлива шкіра або гіперпігментація (поширений стан, при якому деякі ділянки шкіри стають темнішими за інші).

Хімічні сонцезахисні засоби потребують близько 20 хвилин, щоб почати діяти, тому важливо все спланувати заздалегідь. Під впливом прямих сонячних променів інгредієнти такого крему витрачаються швидше, тому при знаходженні на сонці повторне нанесення має бути частішим.

Хімічний крем проти мінерального: що краще?

Ці креми для засмаги розрізняються за способом захисту шкіри, способом нанесення та інгредієнтами, що входять до їх складу. В обох типів захисту від сонця є свої плюси та мінуси, але мінеральний крем має перевагу, оскільки не містить хімічних інгредієнтів, які можуть спричинити роздратування. Коли йдеться про сонцезахисний крем, жоден засіб не є універсальним, тому важливо спробувати кілька видів, щоб знайти те, що найкраще підходить для вашого типу шкіри та способу життя.

Що входить до складу хімічного крему

Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) перевіряє, чи можуть різні інгредієнти сонцезахисних засобів вбиратися через шкіру. Хоча необхідні додаткові дані, результати показали, що ці шість інгредієнтів вбираються у кров навіть після одноразового використання:

  • Oxybenzone
  • Avobenzone
  • Homosalate
  • Octinoxate
  • Octocrylene
  • Octisalate

На думку FDA, той факт, що інгредієнт вбирається через шкіру і потрапляє в організм, не обов'язково означає, що він небезпечний. Проте вчені продовжують випробування, щоб визначити безпеку та довгострокові наслідки впливу цих сонцезахисних інгредієнтів. Вони містяться лише в хімічних сонцезахисних засобах, тому деякі люди вважають за краще уникати засобів, які містять ці інгредієнти.

А що із мінеральними засобами?

Вони, як правило, вважаються FDA безпечними та дієвими, але зазвичай не так ефективно блокують сонячне випромінювання, а це означає, що їх потрібно частіше наносити на шкіру, щоб убезпечити себе від шкідливого впливу ультрафіолету.

Найкращі (і найбезпечніші) інгредієнти сонцезахисних засобів:

У 2019 році FDA визнало ці два інгредієнти «загальновизнано безпечними та ефективними»:

  • Titanium dioxide
  • Zinc oxide

Вони входять до складу мінеральних засобів і є фізичним бар'єром. Існує мало доказів, що вони вбираються в шкіру так само, як і хімічні.

То що краще захищає вас від сонця?

Діоксид титану чи оксид цинку? «Хоча обидва інгредієнти безпечні та ефективні, є кілька відмінностей. Сонцезахисні засоби з оксидом цинку, як правило, коштують дорожче, але вони найефективніші, забезпечуючи захист від ультрафіолету широкого спектру (UVA та UVB). Діоксид титану дещо менш ефективний у блокуванні довгохвильового УФ-випромінювання. Однак діоксид титану відрізняється легкістю та мінімізує надлишок олії.

Як вибрати найкращий сонцезахисний крем

Кожна людина має свої потреби, але обов'язково вибирайте той, який забезпечує SPF 30 або вище, має захист широкого спектру (захищає як від UVA, так і від UVB променів), водостійкий, придатний для вашої шкіри та рівня активності.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram