Увага, ботулізм! Симптоми та профілактика серйозного захворювання


Останнім часом в Україні почастішали випадки ботулізму через вживання консервованих продуктів домашнього приготування.

Харчовий ботулізм — серйозна та потенційно смертельна хвороба. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.

Симптоми ботулізму

Ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю в роті та труднощами з ковтанням і мовленням. Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок.

Наголосимо, що ботулізм не передається від людини до людини.

Профілактика ботулізму

Спори, що виробляються бактеріями Clostridium botulinum, є термостійкими і поширеними в довкіллі, а за відсутності кисню вони ростуть і потім виділяють токсини.

Ботулінічні токсини потрапляють в організм через недостатньо оброблену їжу та її неправильне зберігання.

"Останнім часом почастішали випадки харчового ботулізму, пов’язаного саме зі вживанням консервованих продуктів домашнього приготування. Ботулотоксин дуже нестійкий, при кип’ятінні він гине, тому консервовані продукти та ковбасні вироби, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням треба прокип’ятити 10-15 хвилин. Це може врятувати ваше життя, адже летальність від ботулізму надзвичайно висока — від 37 до 100%", — пояснила Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я.

Для профілактики харчового ботулізму потрібно дотримуватись правил гігієни та належної практики приготування їжі, зокрема під час нагрівання та стерилізації.

Особливу увагу приділяйте консервам (м’ясу, грибам, овочам), рибі (в’яленій, копченій, солоній), морепродуктам, ковбасним виробам.

Якщо консервовані продукти із зміненим виглядом, смаком, спостерігається бомбаж, їх потрібно ліквідувати.

Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м'ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Нагадаємо, за 2023 рік в Україні зареєстрували 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіли 85 людей, з них 4 дитини. П’ять випадків стали летальними. Найбільше випадків ботулізму зареєстровано в Житомирській та Чернігівській областях. Понад половина хворих (57,1%) захворіли через вживання консервованих продуктів, 33,3% — через в’ялену/сушену рибу домашнього приготування.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram