Центри ПМСД у деокупованих областях розширили спектр послуг та пройшли зовнішню оцінку якості медичної допомоги

Заклади первинної медичної допомоги Київської, Житомирської та Чернігівської областей пройшли зовнішню оцінку управління якістю завдяки проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров'я». Партнером грантової програми з розширення послуг, які надають сімейні лікарі, покращення якості та пацієнтоорієнтованості виступила ГО «Академія сімейної медицини України» (далі – АСМУ). У 2023 році у гранті взяли участь 14 комунальних центрів первинної медичної допомоги з громад, які були першими деокуповані та потребували допомоги у відновленні та розширенні послуг.

Центри первинної медичної допомоги пройшли зовнішню оцінку якості. Команди оцінки складалися з експертів ГО «Академія сімейної медицини України», які є медиками з практичним досвідом. Оцінка проводилася у два етапи – базова та повторна, після впровадження нововведень. Такий підхід допоміг оцінити потенціал закладу, накреслити карту змін у вигляді рекомендацій, а на другому етапі – проаналізувати ефективність впроваджених новацій. У центрах ПМД створили робочі групи з управління якістю, які проводили самооцінку та надалі працюють над впровадженням рекомендацій. У закладах розроблено план управління якістю до 2026 року. Усі 14 закладів первинної медичної допомоги за результатами повторної оцінки підвищили показники управління якістю.

Рис. Динаміка змін основних показників системи управління якістю в пілотних ЦПМСД.

Важливо відзначити, що зовнішня оцінка не передбачає перевірки закладу чи тим паче санкцій або покарань. Це процедура знайомства та аналізу підходів, які використовує заклад та надання рекомендацій для його подальшого розвитку.

Медичні центри під час гранту впровадили нові підходи у напрямках паліативної допомоги, діагностики легеневих захворювань, розширили методики ранньої діагностики ВІЛ і туберкульозу. Сімейні лікарі почали проводити діагностику за допомогою отоскопії та дерматоскопії. Частина пацієнтів вже отримує консультації та рекомендації для лікування безпосередньо на первинці без необхідності відвідувати вузьких спеціалістів. Окремі центри підписали договори про надання нових пакетів послуг, наприклад мобільної паліативної допомоги та психологічної допомоги на первинці. У лікарнях започаткували школи самодопомоги для пацієнтів, впровадили системи зворотного зв’язку з клієнтами.

У рамках програми лікарні отримали та грантову допомогу від USAID. Завдяки цьому клініки поповнили свою матеріально-технічну базу. Закупили нове обладнання: портативний УЗД апарат, гематологічний аналізатор, венозний сканер. Лікарні облаштували маніпуляційні кабінети, дитячі куточки, навчальні кімнати, кімнати для відпочинку персоналу. Придбали матеріали для роботи, комп’ютерну та офісну техніку.

Персонал клінік – учасників проєкту пройшов навчання за напрямами: паліативна допомога, ортоскопія та дерматоскопія, підбір інгаляційної терапії при легеневих захворюваннях, діагностика та ведення пацієнтів з ВІЛ, ведення вагітності на первинці, інструменти для роботи з психічним здоров’ям. Відбулись і тренінги з «м’яких навичок», від яких також залежить якість медичної допомоги: пацієнтоорієнтованість, розширення функціонала медичних сестер, використання міжнародних клінічних рекомендацій, розвиток у пацієнтів навичок самодопомоги тощо. Розробляли та проводили навчання експерти АСМУ та USAID.

За результатами грантової програми допомогу від сімейних лікарів з удосконаленими компетенціями отримали понад 250 тисяч пацієнтів. Завдяки таким ініціативам, підтримці міжнародної спільноти та наполегливій праці медичних працівників, первинна медична допомога стає якісною та доступною для кожного мешканця України.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram