Часті питання про вакцинацію проти кашлюку, дифтерії та правця


Експерти Центру громадського здоров’я підготували відповіді на поширені питання про вакцинацію проти кашлюку, дифтерії та правця у рамках кампанії з додаткових заходів з імунізації проти цих хвороб для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

Навіщо вакцинуватися проти кашлюку, дифтерії та правця?

Усі три хвороби можуть призвести до серйозних ускладнень або смерті, якщо захворіє невакцинована людина. Вакцинація захищає вас і ваших дітей від тяжкого перебігу, знижує ризик інфікування та появи ускладнень.

Чим небезпечні кашлюк, дифтерія та правець?

КАШЛЮК— затяжна хвороба (період одужання може тривати 2–6 місяців), яка характеризується частими й довгими нападами кашлю й особливо небезпечна для маленьких дітей. У немовлят кашлюк може викликати зупинку дихання (апное), судоми та ураження головного мозку. Хвороба дуже легко передається від людини до людини під час кашлю або чхання.

ДИФТЕРІЯ вражає слизову оболонку горла, утворюючи плівки, які можуть блокувати дихальні шляхи та перешкоджати диханню. Дифтерійний токсин потрапляє в кров і може призвести до серцевої недостатності, ураження нирок, нервової системи, набряку головного мозку. Хвороба передається під час кашлю, чхання, поцілунків, через контакт із забрудненими збудником поверхнями, предметами побуту, а також через заражені продукти та воду. Ураження токсином нервів, які контролюють м’язи, задіяні в диханні, може призвести до їх паралічу та навіть до зупинки дихання.

ПРАВЕЦЬ вражає нервову систему, спричиняє сильні та болісні судоми, під час яких можуть виникати розриви м’язів і переломи кісток, можливий інфаркт міокарду, внутрішньочерепні крововиливи, кома. Летальність від правця може сягати 80%. Збудник цієї хвороби потрапляє в організм людини через рани, порізи, подряпини; опіки; укуси тварин; нестерильне обладнання для пірсингу, татуювань та ін’єкцій; травмування гострими предметами та уламками деревини. Від людини до людини правець не передається.

Наскільки якісні вакцини проти цих хвороб?

Усі вакцини в Україні — якісні, безпечні та ефективні. Якість вакцини суворо контролюється як під час її виробництва, так і протягом усіх етапів її транспортування та зберігання з безперервним дотриманням холодового ланцюга, й аж до введення її споживачу.

Які реакції можуть виникнути після вакцинації?

Найчастіші реакції — це легке почервоніння, припухлість, біль у місці уколу, підвищення температури тіла або слабкість. Це нормальна реакція організму на препарат.

Чи є протипоказання до вакцинації?

У більшості випадків вакцинація проти дифтерії, правця та кашлюку безпечна для всіх. Абсолютними протипоказаннями є наявність анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини. Особи з гострими захворюваннями з лихоманкою вище 38,0 °C можуть бути вакциновані, як тільки одужають та не матимуть ознак гострої хвороби.

Чи можу я захворіти на кашлюк, дифтерію чи правець, якщо вакцинуюся?

Так. Але перебіг хвороби буде значно легшим, а тривалість — коротшою.

Я вже переніс/-несла ці хвороби. Чи потрібно робити щеплення?

Так, вакцинація все одно потрібна, щоб забезпечити захист на багато років. До того ж, якщо ви дійсно перехворіли на котрусь із цих хвороб, то знаєте, наскільки тяжкий їхній перебіг.

Після правця імунітет не формується і є ймовірність повторного зараження.

Імунітет після дифтерії нестійкий, і повторне захворювання можливе навіть протягом року від моменту перенесеної хвороби. Натомість вакцинація забезпечує сильніший імунітет, що триває близько 10 років.

Після кашлюку формується стійкий імунітет, але сам перебіг хвороби в невакцинованих вкрай тяжкий і тривалий, особливо в немовлят: може виникати зупинка дихання, судоми та ураження головного мозку. Вакциновані теж можуть захворіти на кашлюк, але перебіг буде легким. Імунітет після щеплення триває 4–7 років.

Які є вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця?

Проти кашлюку, дифтерії та правця існує декілька вакцин, які призначаються залежно від віку та номеру дози. До прикладу, дітям до 6 років державою безоплатно забезпечується трикомпонентна вакцина проти кашлюку, дифтерії та правця — АКДП* або АаКДП**. Обидві вакцини є неживими, і формують стійкий імунітет до хвороб. Наступне щеплення роблять дітям у віці 6 років двокомпонентною вакциною АДП*** проти дифтерії та правця, а людям з 16 років і наступні кожні 10 років — вакциною АДП-м****.

* безклітинна (ацелюлярна) адсорбована кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина.

** з цільноклітинним кашлюковим компонентом.

*** без кашлюкового компонента.

**** зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів.

Де отримати щеплення безоплатно?

Щоб отримати щеплення вам або вашій дитині, зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, або ж до найближчого закладу охорони здоров’я. Усі щеплення, передбачені Календарем профілактичних щеплень, надаються безоплатно.

Як часто потрібно робити щеплення?

Дітям вакцину вводять у кілька етапів:у віці 2, 4, 6 місяців з ревакцинацією у 18 місяців проти кашлюку, дифтерії та правця. У 6, 16 років та кожні наступні 10 років проводиться ревакцинація проти дифтерії та правця.

Як не пропустити жодної дози вакцини?

Національний календар профілактичних щеплень допоможе вам і вашій дитині отримати повний курс щеплень проти кашлюку, дифтерії правця та ще семи небезпечних інфекцій. Уся вакцинація за Національним календарем профілактичних щеплень — безоплатна.

Я пропустив/-ла вакцинацію. Що робити?

Якщо ви чи ваша дитина пропустили чергову дозу вакцини, зверніться до сімейного лікаря, педіатра або терапевта, щоб надолужити щеплення. Він складе для вас індивідуальний графік вакцинації з дотриманням мінімальних інтервалів.

Дорослим треба вакцинуватися?

Так, дорослим необхідно робити ревакцинацію проти дифтерії та правця кожні 10 років. Навіть якщо вам уже за 30, 40, 50… — почати ніколи не пізно.

Я вагітна. Чи можна мені вакцинуватися?

Так, це не просто бажано, а й особливо корисно — щеплення вагітних захищає не лише їх, а й майбутню дитину. Оптимально вагітна має отримати щеплення на 16–32 тижні у сімейного лікаря.

Я годую грудьми. Чи можна вакцинуватися?

Так, можна вакцинуватися під час годування грудьми. Це безпечно і навіть корисно, оскільки антитіла, що утворюються у вас після вакцинації, можуть передаватися дитині через грудне молоко, допомагаючи захистити її від дифтерії та правця.

Я маю хронічну хворобу. Чи можна вакцинуватися?

Так, вакцинація дозволена і навіть рекомендована людям із хронічними хворобами, такими як діабет, хвороби серця, легеневі захворювання, ниркова недостатність та інші, оскільки такі люди мають вищий ризик важкого перебігу інфекційних хвороб. Вакцина проти дифтерії та правця є безпечною і ефективною для людей із хронічними хворобами. Перед вакцинацією слід проконсультуватися з лікарем, який оцінить ваш стан здоров’я.

Чи безпечно вакцинуватися під час спалаху захворюваності на COVID-19 та грип?

Так. Ба більше — щеплення проти кашлюку, дифтерії правця допомагають знизити навантаження на імунну систему під час епідемічного сезону та запобігти серйозним ускладненням у разі інфікування іншими хворобами.

Чи можна вакцинуватися одночасно з вакцинами проти інших хвороб?

Так. Вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця можна комбінувати з іншими вакцинами, зокрема проти грипу або COVID-19. Це дозволяє забезпечити максимальний захист організму за мінімальну кількість візитів до лікаря.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram