Чи можна приймати антибіотики людям із трансплантованими органами?

Пацієнти після трансплантації органів пожиттєво приймають імуносупресивні препарати, а це означає, що їх імунна система в особливому, зниженому, статусі. Прийом антибіотиків може додатково пригнічувати імунітет, що є небажаним і небезпечним.

Водночас пацієнти після трансплантації стають більш уразливими перед небезпечними бактеріальними інфекціями. Тож доволі часто їх організм не може самостійно з ними впоратися. Й без антибіотиків у таких випадках не обійтись. Тому відмовлятись від них теж небезпечно.

Проте ситуація не безвихідна. Весь час після пересадки органів слід дотримуватись ряду простих правил:

  • не займатись самолікуванням. Рішення про призначення антибіотиків має приймати сімейний лікар або лікар-спеціаліст. Відповідного фахівця обов’язково треба попередити про те, що вам робили трансплантацію;
  • не давати фахівцю одноосібно приймати рішення. Лікар, який збирається призначити антибіотики, має обов’язково порадитись із трансплантологом, який регулярно відстежує ваш стан. Адже в кожного препарату – свої особливості. Зокрема, механізм виведення з організму.

Також під час призначення антибіотиків важливо враховувати, який саме анатомічний матеріал було пересаджено пацієнту. З цим пов’язані особливості метаболізму та виведення лікарських засобів із організму.

На вибір схеми лікування бактеріальної інфекції впливають і імуносупресанти, які приймає людина. Цей фактор необхідно враховувати, аби запобігти негативній взаємодії препаратів. Адже така реакція може призвести до ряду несприятливих наслідків. Зокрема, до зниження ефективності імуносупресантів чи навіть відторгнення трансплантованого органу.

Пам’ятайте, що під час лікування антибіотиками слід:

  • стежити за дозуванням, кратністю та часом прийому, які визначив лікар;
  • не припиняти лікування самостійно;
  • у разі небажаних реакцій повідомляти про це лікаря.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram