Чи потрібна дитині вакцинація від коронавірусу?

Серед українців досі не вщухають суперечки щодо того, чи варто вакцинувати дітей від COVID-19. Противники цієї ідеї стверджують, що малеча зазвичай легко переносить захворювання, а додаткові вакцини — зайвий ризик. Прихильники вакцинації і світова лікарська спільнота наголошують, що вірус постійно мутує, стає більш заразним для всіх вікових груп людей, нерідко призводить до важких ускладнень і навіть смерті серед дітей.

Що говорить закон?

Наразі в Україні дозволені щеплення від COVID-19 для малюків 5 років і старше. Важлива примітка: для отримання дози профілактичного препарату від коронавірусу дітям до 12 років необхідно бути повністю імунізованими проти інших хвороб згідно з календарем вакцинації. Батькам варто робити щеплення у затверджені строки, адже від цього залежить здоров’я їхньої дитини. На допомогу прийде вакцинація в Веселці, тут завжди в наявності комплексні препарати для імунізації.

Щеплення проти коронавірусу доступні для всіх категорій дітей — робити укол чи ні, залежить від бажання батьків. В Україні та інших країнах світу малечу щеплюють препаратом Comirnaty (Pfizer), безпека якого для цієї вікової групи доведена незалежними дослідженнями.

Малюкам 5–11 років вводять втричі меншу дозу вакцини, ніж дорослим людям, тому така імунізація переноситься добре. Побічні ефекти можливі, але вони незначні і швидко минають. до них належить біль в місці уколу, слабкість, невелике підвищення температури. Подібна реакція нормальна і не пов’язана з якимось порушеннями функцій організму. Дітям віком 12–18 років щеплення проводять за такою ж схемою і такими ж дозами, що й дорослим.

Чому щеплення від ковіду дійсно важливі для дітей?

Діти зазвичай дуже відкриті і приязні, щодня контактують з багатьма однолітками та дорослими, але не завжди дотримуються правил гігієни чи зберігають дистанцію. Це означає, що малюки легко підхоплюють небезпечний вірус. Навіть якщо дитина не хворіє, за відсутності вакцинації вона легко розповсюджує інфекцію, у тому числі серед вразливих категорій населення (пенсіонери, вагітні жінки, особи зі зниженим імунітетом).

Все більше малюків важко переносять коронавірус. Особливо небезпечним ковід є для дітей, які мають вроджені або хронічні проблеми зі здоров’ям. Крім того, захворювання може спровокувати розвиток PIMS (педіатричного запального мультисистемного синдрому), який викликає порушення у роботі майже всіх життєво важливих органів.

Також на рівні з дорослими кожна десята дитина страждає від постковідного синдрому, який здатен надовго вибити малюка з колії. Цей стан проявляється тривалим відчуттям втоми, апатією, проблемами зі сном, концентрацією уваги. Саме тому компетентні лікарі радять батькам розглянути можливість вакцинації дітей від 5 років.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram