Чому іноземці обирають ЕКЗ в Україні?

Існує дві основні причини цього: 1) значно нижчі витрати на лікування ( програми ЕКЗ легко доступні для пацієнтів із середнім доходом); 2) лояльність законодавства сфері допоміжних репродуктивних технологій. Наприклад, відсутність обмежень щодо віку жінок, які отримують доступ до процедур ЕКЗ, можливість вибору статі дитини та інші унікальні можливості, які є недоступні в більшості західноєвропейських країнах.

Головні причини обрати Україну для ЕКЗ

  • Дуже доступні ціни на лікування ЕКЗ
  • Найсучасніші та добре обладнані клініки репродуктивної медицини
  • Досвідчені медичні спеціалісти, які вільно володіють декількома мовами (англійською, польською, французькою)
  • Різноманітність та анонімність варіантів лікування ЕКЗ
  • Найвищий показник успішності ЕКЗ серед Західноєвропейських країн
  • Ліберальні правила щодо віку пацієнток, які проходять ЕКЗ
  • Дозволено донорство яйцеклітин/сперми/ембріонів/мітохондріальна донація/вибір статі дитини

ЕКЗ в Україні в період воєнного стану 2024 рік

Згідно з звітом Європейського товариства репродукції людини та ембріології (ESHRE), у 2023 році країні діяло 46 клінік. За рік в Україні було виконано понад десять тисяч циклів ЕКЗ з власними яйцеклітинами (і понад три тисячі циклів з донорством яйцеклітин) – включаючи пацієнтів з-за кордону.

Навіть в період воєнного стану на території країни, Україна є одним із найпопулярних виборів для міжнародних пацієнтів, які шукають ефективного лікування безпліддя, особливо серед тих, хто шукає більш економічний варіанти, при цьому отримуючи більші шанси на успішність ЕКЗ. Тому у клініках працюють багатомовні співробітники, і англійська мова є звичною в кожній репродуктивній клініці. Деякі клінікипропонують спеціальні пакети лікування для пацієнтів з-за кордону, які включають проживання в місцевих готелях, трансфер, перекладача.

Вимоги до клінік в Україні

Українські клініки, які проводять програми  ЕКЗ повинні бути обовязково акредитовані Міністерством охорони здоров'я України і проходять суворі інспекції для забезпечення високих стандартів безпеки та якості наданих послуг. Результати всіх процедур ЕКЗ в країні надсилаються до Української асоціації репродуктивної медицини (УАРМ), а також до ESHRE.

Законодавство України в сфері допоміжних репродуктивних технологій

Основним законом, який регулює допоміжні репродуктивні технології в Україні, є Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 09.09.2013 № 787, який встановлює регулювання та керівництво щодо допоміжних репродуктивних технологій, включаючи ЕКЗ. Цей документ разом з Сімейним кодексом України, Основами законодавства України про охорону здоров'я та Цивільним кодексом України визначає процес участі у лікуванні ЕКЗ.

Однією з головних переваг проходження лікування ЕКЗ в Україні є відсутність законодавчих обмежень щодо віку жінок і чоловіків – за умови, звичайно, що пацієнти не мають протипоказань до вагітності (відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України). Лікування доступне як для одружених пар, так і для одиноких жінок.

В Україні також доступні програми ЕКЗ з застосуванням донорських яйцеклітин. Донорство здійснюється з обов'язковим дотриманням анонімності – те саме стосується донорства сперми та ембріонів. Законодавство дозволяє заморожування яйцеклітин, ембріонів, а також вибір статі ембріонів. Заморожені яйцеклітини та ембріони можуть зберігатися безстроково. Також пацієнтам доступні тести, такі як ПГС або ПГД.

 Окрім цього Україна відрізняється від більшості країн Європи однією ключовою особливістю – сурогатне материнство є легальним. Воно було легалізовано у 2002 році і з тих пір має стабільний рівень популярності.

Інформація про донорів яйцеклітин, що доступна в Україні

Українське законодавство дозволяє донорство яйцеклітин від близьких родичів, анонімних добровільних донорів та пацієнтів, які проходять лікування ЕКЗ і дають згоду на донорство своїх надлишкових яйцеклітин.

Анонімним донорам гарантується повна конфеденційність. Клініки зберігають особисті дані своїх донорів конфіденційними і мінімізують доступ до них наскільки це можливо. Потенційним батькам розголошуються лише загальні характеристики донора, такі як вік, група крові, колір волосся, колір очей, дитячі фотографії, відомості про освіту, хобі.

Донори яйцеклітин підбираються індивідуально до пацієнтів за їх фенотипом, тобто за видимими характеристиками – кольором очей і волосся, тоном шкіри, зростом, вагою тощо.

Хоча лікування донорством яйцеклітин в Україні набагато дешевше порівняно з іншими європейськими країнами, це не означає гірших умов або меншої ймовірності успіху. Згідно з даними, опублікованими ESHRE, показники успішності донорства яйцеклітин в Україні значно перевищують європейський середній рівень.

Вимоги до донорів яйцеклітин

Українські донори повинні бути віком від 18 до 32 років і мати принаймні одну свою біологічну дитину. Вони також мають бути здоровими, не мати спадкових захворювань та шкідливих звичок, таких як зловживання наркотиками або алкоголем. Вони повинні пройти обов'язкові медичні обстежень, щоб виключити інфекційні та генетичні захворювання.

Щоб переконатися, що донори розуміють всі наслідки процесу донорства яйцеклітин, вони також повинні пройти психологічне обстеження.

Максимальна кількість донацій для одного донора яйцеклітин становить 8 разів.

Донорство ембріонів в Україні

В Україні донорство ембріонів доступне у двох формах:

пари, які проходять ЕКЗ, можуть пожертвувати свої надлишкові ембріони, або нові ембріони можуть бути створені з двох донорів (донорська яйцеклітина та донорська сперма). Хоча другий варіант не так поширено, як донорство яйцеклітин, пацієнти можуть бути впевнені, що у обох випадках застосовуються однакові стандарти безпеки.

Вартість ЕКЗ в Україні

Україна  вважається одним із найбільш доступних варіантів для лікування ЕКЗ в Європі. Середня вартість лікування ЕКЗ з донорськими яйцеклітинами в Україні становить 4 000 — максимально 7 000 євро, тоді як один цикл ЕКЗ з власними яйцеклітинами коштує приблизно 2 000 – 4200 євро.

Вартість ЕКЗ в різних країнах

Країна

Вартість донорства яйцеклітин

Вартість ЕКЗ з власними яйцеклітинами

Іспанія

5 900 – 11 000 євро

4 100 – 7 100 євро

Чехія

5 500 – 8 500 євро

2 700 – 5 700 євро

Греція

5 600 – 9 000 євро

3 200 – 6 200 євро

Албанія

5 000 — 8 000 євро

2500 — 5 500 євро

Україна

4 000 – 7 000 євро

2 000 – 4 200 євро

Росія

3 800 – 7 000 євро

2 000 – 5 000 євро

Португалія

6 000 – 8 000 євро

3 200 – 6 200 євро

Польща

5 600 – 8 000 євро

2 900 – 5 200 євро

Латвія

5 000 – 8 000 євро

3 200 – 6 200 євро

Велика Британія

10 000 – 14 000 євро

6 000 – 10 000 євро

Успішність ЕКЗ в Україні

Згідно з даними ESHRE, Україна відзначається хорошими результатами лікування, навіть перевершуючи Іспанію у результатах ЕКЗ, в тому числі з донорством яйцеклітин.

Успішність донорства яйцеклітин в Україні порівняно з європейськими середніми показниками

Країна

Вік жінки < 34

35-39

≥ 40

Іспанія

53.8

57.4

53.7

Чехія

44.7

41.0

40.2

Греція

59.6

58.9

54.3

Албанія

54.4

52.3

40.8

Україна

66.3

65.3

61.9

Росія

46.7

45.5

42.8

Португалія

43.7

46.4

49.2

Польща

45.3

44.2

40.3

Латвія

51.1

49.9

40.0

Велика Британія

41.9

44.0

41.8

Індивідуальні шанси на успішне лікування ЕКЗ в Україні

Пам'ятайте, що середні показники успішності не повинні бути основним фактором при виборі клініки. Кожен пацієнт різний – з різними діагнозами безпліддя та медичною історією. Таким чином, прогнози для кожного пацієнта можуть значно відрізнятися від середніх показників успішності кожної клініки. Якщо ви хочете отримати роз'яснення щодо показників успішності клініки, зателефонуйте до клініки перед призначенням – опишіть свою медичну історію детально, включаючи вік, вагу, зріст, діагноз безпліддя, кількість невдалих циклів, проведені тести та процедури тощо, і попросіть про індивідуальний прогноз успішності.

Де можна знайти більше інформації про клініки ЕКЗ в Україні?

Якщо ви шукаєте репродуктивну клініку за кордоном, скористайтеся унікальним інструментом для пацієнтів агрегату клінік UaMedTuors, сервісом підбору клінік. Ми аналізуємо ваші індивідуальні потреби і допоможемо обрати закордонні клініки, які відповідають вашим  очікуванням. Наша база даних центрів ЕКЗ включає лише перевірені клініки репродуктивної медицини, які мають багаторічний досвід надання високоякісних послуг міжнародним пацієнтам.

Якщо вам потрібна допомога у виборі клініки ЕКЗ за кордоном, приділіть цьому всього 3 хвилини свого часу. Це дозволить вам заощадити принаймні кілька днів пошуків та дозволить встановити безпосередній контакт з клінікою, оминаючи етап надсилання листів до клініки, які інколи потрапляють до спаму.

Для отримання детальної інформації про ЕКЗ в Україні, Ви можете зателефонувати на телефон +38 0 68 770 61 77, скористатися WhatsApp, Viber, Telegram, надіслати запит на електронну пошту: inbox@uamedtours.com або відвідати вебсайт: uamedtours.com.ua.

Всі консультації є безкоштовними, та можливі в режимі онлайн на англійській, польській, німецькій, та українській мові.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram