Чому пробки у вухах може видаляти лише спеціаліст?

Якщо ви відчуваєте сильне погіршення слуху, запаморочення, двоїння голосу в голові та біль у вусі, причиною можуть бути сірчані пробки. Щоб видалити їх, зверніться у ЛОР кабінет Львів надасть вам можливість швидко знайти лікаря відповідної спеціалізації. Попри розповсюджену думку, пробки не варто видаляти самостійно. Розповідаємо, чому. 

Ризики самостійного очищення вух

Про розповсюджені проблеми розповідає лікар Соломія Пучкова, що веде приватну практику у Львові: https://lor.doctor/. Вона каже, що до неї доволі часто звертаються пацієнти, які намагаються видаляти пробки самостійно. Зазвичай вони користуються звичайними ватними паличками. Ці прості інструменти насправді дуже небезпечні. Намагаючись підчепити ними сірчану пробку, ви ризикуєте заштовхнути її глибше — аж до барабанної перетинки. В кращому випадку це призведе до погіршення симптомів і ускладнення медичної процедури, в гіршому — до пошкодження органів слуху. 

Ще один сценарій, після якого люди звертаються по невідкладну допомогу — самостійне промивання вуха. Навіть звичайна вода може потрапити під пробку, так і не розчинивши це утворення. У таких випадках до симптомів додаються нудота, втрата координації та загальна слабкість. Разом із водою можна занести інфекцію, спричинивши запалення. Коли ж мова йде про використання медикаментів, дуже важливо правильно підбирати ліки. Будь-яка помилка також може призводити до пошкодження органів слуху. 

Як видаляти пробки та як уникнути їх утворення?

Єдиний правильний спосіб розв’язання проблеми — звернутися до лікаря. Спеціаліст проведе діагностику, вибере найбезпечніший метод очищення та делікатно проведе процедуру. Ви збережете слух та уникнете ускладнень, здатних призвести до розвитку тяжких захворювань. 

 Щоб зменшити ймовірність утворення пробок у майбутньому, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

  • захищайте вуха в умовах сильної запиленості повітря, під час плавання та купання у водоймах. Уникайте потрапляння води та сторонніх предметів у слухові канали;
  • якщо застуда продовжується довше 4–5 днів, обов’язково звертайтеся до отоларинголога, який призначить лікування;
  • спеціаліст також може порекомендувати профілактичне застосування крапель, які запобігають утворенню твердих сірчаних пробок;
  • уникайте гучних звуків — за необхідності використовуйте засоби індивідуального захисту. Обмежуйте рівень гучності музики;
  • за можливості відмовтеся від навушників з вакуумними амбушурами. Якщо ви звикли саме до такої аудіотехніки, користуйтеся нею не довше 30 хвилин поспіль і не більше 2 годин на день сумарно. 

Бажано також відвідувати ЛОР-кабінет для профілактичного огляду принаймні 1 раз на рік. Лікар зможе виявити сірчані пробки на ранній стадії та видалити їх з мінімальним дискомфортом для пацієнта. Ця процедура швидка й безболісна.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram