"Це нормально": Чому собаки так багато сплять

Якщо дорослі собаки сплять як мінімум половину всього часу, то літні або щенята і того більше.


Дорослі собаки сплять по-справжньому міцно близько дванадцяти годин на добу, а з часу, що залишився, ще сім проводять у легкій дрімоті. На всю денну активність, включаючи харчування, прогулянки, заняття, ігри та інше, їхній організм відводить лише п'ять годин, інформує Ukr.Media.

Резонно запитати, чому людина відводить на сон третину свого часу, а собака більше половини. Невже ми так поспішаємо жити? І взагалі, чи для собаки нормально спати так багато?

Якщо стисло, то так, це нормально. На думку деяких учених, таке співвідношення сну та неспання визначається сприятливими умовами життя сучасних домашніх собак. Більшість із них, за винятком, мабуть, їздових чи собак-рятувальників, ведуть неквапливе існування, з набагато нижчим рівнем активності, "розслаблене".

Але насправді головну роль відіграє не так спосіб життя, як фізіологія. Режим сну собак кардинально відрізняється від людського. Вже через десять хвилин після засинання собаки входять до так званої REM-фази, відомої як "глибокий сон". На цю фазу, що дає максимальний відпочинок, припадає лише 10% всього часу сну собаки, тоді як у людини глибокий сон триває щонайменше в два з половиною рази довше.

Це означає, що собаки легко засинають і швидко прокидаються. Коротша фаза глибокого сну дає здатність моментально виходити зі сну. Така особливість дозволяє знизити вразливість тварини до небезпек, але водночас потребує більше часу для повноцінного відновлення сил. Іншими словами, собака змушена спати багато.

З зрозумілих причин найбільше сплять маленькі цуценята: довгий сон допомагає їхньому мозку та тілу розвиватися. Перші три-чотири місяці життя, тобто під час бурхливого зростання, малюки можуть спати до 20 годин на добу. Не дивуйтеся — але багато власників цуценят готові з цим посперечатися. Енергія малюків не безмежна, все відбувається неймовірно швидко — ось вони носяться як божевільні, а потім раптом падають на всі боки і вмить засинають.

Коли цуценята підростуть, загальний час сну скоротиться приблизно до 14 години на добу. На той час, як їм виповниться рік, організм вийде на цілком дорослий режим 50/50. Великі собаки і ті, хто постарше, з часом спатимуть більше, оскільки для підтримання потрібного рівня активності їм потрібний високий рівень енергії.

Крім іншого, певну роль у тому, скільки ваш собака спить, грають вік, порода, стан здоров'я та індивідуальні особливості. Наприклад, дослідження показують, що собаки, які страждають на нарколепсію, проводять приблизно на 40% менше часу в циклах швидкого сну, ніж здорові собаки.

Чи потрібно спеціально регулювати добові ритми собаки — питання відкрите. Потрапивши до нової родини, щеня поступово підлаштовується під існуючий розпорядок. Адаптація успішно йде без участі людини і займає кілька місяців: щоб перестати турбувати людей ночами, пес повинен хоча б трохи подорослішати. Зазвичай, до пів року звикання до режиму завершується.

Якщо втручатися в добові ритми без особливої потреби немає жодного сенсу, то стежити за ними все ж таки варто. Якість та тривалість періодів відпочинку тісно пов'язані зі здоров'ям собаки: дослідження показують, що нестача сну суттєво збільшує ризик розвитку діабету та ожиріння. У цьому сенсі за силою негативного впливу недосипання аналогічне дієті з високим вмістом жирів!

З іншого боку, раптове захоплення сном також може стати приводом для занепокоєння. Здоров'я собаки, яка раптом почала спати більшу частину дня або занадто довго приходить до тями після відпочинку, швидше за все вимагає уваги. Такі зміни в поведінці можуть сигналізувати про депресію або когнітивну дисфункцію, гіпотиреоз, наближення втрати слуху, хвороби серця, артрит або загострення хронічних захворювань.

Будьте уважні до свого собаки.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram