Захистіть себе і партнера. Чому використовувати презервативи — це відповідально?

Міжнародний день презерватива щорічно відзначається 13 лютого. Це — чудова нагода нагадати людям про безпечні інтимні стосунки.

Презерватив — бар’єрний метод контрацепції. Це єдиний спосіб запобігти інфекціям, які передаються статевим шляхом (ІПСШ), та вагітності водночас. Його ефективність — 98%, але лише за умови правильного його використання.

У 2020 році серед дорослих віком 15–49 років у всьому світі було зареєстровано 374 млн нових випадків інфікування однією з чотирьох виліковних інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ): сифілісом, хламідіозом, гонореєю або трихомоніазом. У разі правильного використання презервативів більшості цих випадків можна було б запобігти.

Існують так звані чоловічі (зовнішні) та жіночі (внутрішні) презервативи, латексні серветки тощо.

Зовнішній кондом надягають на пеніс, щоб зібрати сперму під час еякуляції.

Жіночий презерватив вставляється всередину піхви, щоб запобігти потраплянню сперми в матку. М’яке, гнучке кільце, прикріплене до презерватива, залишається поза піхвою для легкого виймання. Внутрішні презервативи можуть бути не такими ефективними, як зовнішні щодо запобігання ІПСШ.

Латексні або поліуретанові серветки слугують бар’єром між ротом людини та статевими органами чи анусом партнера під час орального сексу. Вони знижують ризик захворювань, що передаються статевим шляхом.

Упередження щодо того, що про презерватив мають подбати виключно чоловіки, збільшують ризик того, що секс буде незахищеним.

Використання лубрикантів (інтимних змазок) додатково до презервативів знижує ймовірність розриву, а також часткового або повного зісковзування кондома. Рекомендується використовувати лубрикант на водній основі, оскільки інші види лубрикантів можуть призвести до пошкодження презерватива.

У модельному дослідженні, в якому вивчався вплив досвіду та планів щодо використання презервативів на поширення СНІДу в 77 країнах з важким тягарем інфекції, йшлося про те, що розширення використання презервативів з 1990 року сприяло запобіганню близько 117 млн нових випадків ВІЛ-інфекції.

У цьому контексті нагадаємо про доконтактну профілактику (ДКП) ВІЛ, яка призначається людям, що мають високий ризик інфікуватися: чоловікам, які практикують секс з чоловіками, людям, які займаються сексом за винагороду, людям, які вживають наркотичні речовини ін’єкційно. Та ДКП не захищає від інфікування вірусом імунодефіциту людини на 100%, тим паче не запобігає небажаній вагітності. Саме тому поєднання презервативів та доконтактної профілактики збереже ваше сексуальне здоров’я!

Крім того, за оціночними даними, за допомогою протизаплідних засобів, включаючи презервативи, щорічно вдається запобігти понад 300 млн випадків незапланованої вагітності.

Використання презерватива знижує ризик інфікування венеричними захворюваннями до 3%, а відмова від його використання збільшує шанси захворіти до 100%.

Довкола презервативів також існує низка міфів, наприклад, про те, що використовувати два презервативи водночас надійніше. Навпаки, через тертя один об одного ефективність презерватива як засобу контрацепції знижується щонайменше на 20%.

Також є міф про те, що презервативи часто рвуться. Справді, вони можуть рватись при неправильному використанні. Щоб цього уникнути, не відкривайте упаковку зубами, нігтями, ножицями, ножем абощо. Обережно відкрийте її руками та вийміть презерватив.

А що стосується нібито зниження чутливості, то тут потрібно підібрати правильний розмір. Крім того, деякі кондоми можуть навіть додати пікантності вашим відчуттям.

Як правильно користуватись презервативами?

Правильне використання презервативів при кожному статевому контакті — ефективний метод захисту від ІПСШ, ВІЛ та непланованої вагітності.

Вважати, що використання презервативів підриває довіру в стосунках — поширена маніпуляція. Це не так. Навпаки, саме презерватив дозволяє продемонструвати дбайливе ставлення до свого здоров’я, а також до партнера.

Дотримуйтесь простих рекомендацій, використовуючи презервативи:

  • обирайте свій розмір;
  • зберігайте у сухому, захищеному від сонячних променів місці та оригінальній упаковці;
  • звертайте увагу на термін придатності та цілісність упаковки;
  • використовувати їх лише з природною змазкою або штучною на водній основі (силікон у складі лубрикантів може руйнувати латекс);
  • змінюйте презерватив, якщо почали одягати не тією стороною та якщо перейшли до іншої сексуальної практики;
  • використовуйте кондом перед кожним статевим контактом.

За посиланням проходьте тест, щоб перевірити свої знання щодо правильного використання кондомів: https://bit.ly/493P7EM.

Презерватив — це модно, а безпека — це сексуально!


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram