Дисплазія кульшового суглоба: що це таке та в чому її небезпека

УЗД кульшових суглобів - одне з перших обстежень, які проводяться неонатологом після народження дитини з метою отримати вичерпну картину стану кульшових суглобів новонародженого. Методика безпечна, абсолютно безболісна, не має протипоказань, не потребує якоїсь складної підготовки та може проводитися у будь-який час.

Коли проводиться та що покаже УЗД кульшових суглобів у немовлят?

Своє перше обстеження немовля проходить ще у пологовому будинку. Надалі дитячий травматолог-ортопед обов'язково обстежує дитину після досягнення тримісячного віку та в одного року, і якщо помічає ознаки дисплазії чи вивиху - направляє на УЗД. Також за станом кульшових суглобів слідкує лікар педіатр під час планових зустрічей. 

Без проведення УЗ-дослідження вкрай складно або практично неможливо підтвердити чи спростувати діагноз. Діагностика дозволяє отримати вичерпну інформацію про стан:

  • голівки стегнової кістки;
  • клубової кістки;
  • гіалінового хряща;
  • сухожиль та зв’язок;
  • нервових пучків.

Симптоми, що свідчать про необхідність зробити УЗД кульшових суглобів 

Зазвичай малюка на обстеження направляє педіатр чи дитячий травматолог, якщо помічає наступні симптоми:

  • обмеження рухливості суглобів (дитина плаче при спробі відвести ніжку в сторону, прослідковується “симптом клацання”);
  • виражена асиметрія сідничних та пахових складок;
  • ніжки мають різну довжину;
  • гіпертонус м’язів ніг.

Всі обстеження має проводити виключно лікар, щоб запобігти ненавмисному пошкодженню суглобів. 

УЗД кульшових суглобів дитини може призначатися повторно з метою прослідкувати за динамікою розвитку чи ефективністю терапії. 

Також, якщо у близьких родичів діагностували дисплазію кульшових суглобів, необхідно заздалегідь провести ранню діагностику, адже ця патологія нерідко буває спадковою.

Дисплазія кульшового суглоба: що це таке та в чому її небезпека

Фахівці сходяться на думці, що дисплазія кульшових суглобів виникає внаслідок вади розвитку тканин суглобів у першому триместрі вагітності. Додають ризику погана екологічна ситуація, токсичні речовини, деякі інфекції, важкі пологи та родові травми. Загалом захворювання діагностується у 5-20% новонароджених, при чому у дівчаток в п’ять разів частіше. 

Дисплазія у немовлят характеризується недорозвиненням структур, що входять до складу обох або одного кульшового суглоба та має три ступені:

  • передвивих (нестабільність) при якому суглоб недостатньо розвинений, проте зберігається правильне положення голівки стегнової кістки у вертлюжній западині;
  • підвивих, який характеризується незначним зміщенням положення голівки;
  • вивих, при якому положення голівки відносно западини повністю зміщене. 

Вчасно виявлена дисплазія кульшового суглоба піддається лікуванню, при чому чим раніше вона діагностована - тим легшою та ефективнішою буде терапія. Без належного лікування дисплазія призводить до патології розвитку ніг, порушення ходьби, навіть деформацій скелета з подальшою інвалідністю.

Як проходить УЗД кульшових суглобів дитини

Обстеження у клініці MEDOK у Вінниці не потребує попередньої підготовки: головне, щоб малюк не був голодним. Під час процедури лікар попередньо зігріває та наносить на шкіру у зоні дослідження спеціальний гель, після чого проводить УЗ-датчиком. При цьому малюк не відчуває ніякого дискомфорту та може вільно рухатися. Загалом діагностика займає близько 20 хвилин. 

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram