"Той, хто хотів завести собаку, опиняється на другому плані": Кого з членів сім'ї собака обирає господарем

У собак цікава психологія.

Спочатку вони визнають людину старшою за розумом! І часто той, хто найбільше хотів завести собаку, опиняється на другому плані — пес знаходить спільну мову з іншим членом сім'ї! За якими параметрами орієнтується собака при виборі господаря, інформує Ukr.Media.

В своїй тарілці

Для собак їжа — це не лише спосіб відновлення витраченої енергії. Наприклад, альфа-самець отримує найбільші шматки, адже для забезпечення контролю та безпеки зграї потрібно багато сил. Часто собака орієнтується на ту особину, від якої залежить культура споживання їжі. Головним є не той, хто готує, а той, хто їсть першим! Його годують першим, отже, він витрачає більше сил. А якщо всі домочадці піклуються про харчування конкретної особистості, це означає, що він ватажок.

Моє шанування

Для собаки важливе задоволення базових інстинктів, хоча більшість з них вона може реалізувати самостійно. Дружба і любов — це коли людина не лише піклується, але й виявляє повагу до потреб собаки. Наприклад, дружина готує лежанку, наповнює миску і навіть стриже собаці кігті, але постійно будить собаку під час глибокого сну. Тоді чоловік втручається: «Дай йому нарешті відпочити!». Ось це — причина для визнання людини лідером.

Вірнопіддані

Будь-яка соціальна група повинна бути здоровою та сильною. За цим має слідкувати лідер. Пес не визнає господарем того, хто не заспокоїться, доки його «вірні піддані» не ляжуть спати. Такі «стародавні закони собачого братства». Відпочинок і сон домінуючого члена зграї, у свою чергу, охороняються рештою. Від настрою «ватажка» залежить настрій усієї зграї. І собака постарається взяти участь у процесі — влаштується поруч із ліжком господаря і стане на варті.

За улюбленими місцями

Собака звертає увагу на улюблені місця всіх членів сім'ї. Мати сімейства полюбляє крісло, і у її відсутності ніхто не сідає на нього. Це важливий момент! Якщо це відбувається, сім'я інстинктивно зберігає це місце за головним членом сім'ї. Якщо місце одного з членів сім'ї є вільним для інших, він може вважатися лідером. Приблизно так розмірковує собака. Пес віддає перевагу спілкуванню з тим, хто зберіг за собою право на почесне місце. З альфою!

Сила є, а розум на додачу!

Під час перших прогулянок собака часто намагається слідувати своєму маршруту. "Вигулювачі", які слідують за пухнастим і не контролюють ситуацію, не визнаються собакою як лідери. Здається, що за логікою собаки, двоногий лідер повинен бути сильнішим за неї. Отже, він здатен контролювати повідець, але не має дозволяти собаці тягнути його та відхилятися від курсу. "Вожак" повинен сам вести собаку, при необхідності коригуючи маршрут. Це питання не лише сили, а й розуму.

Суцільна мотивація

Світ собаки обмежується територією та членами сім'ї. Вона не може ходити на роботу чи робити покупки, тому єдине джерело благ — це людина. Проте безконтрольне надання речей не робить людину лідером у очах собаки. Перед тим як дати їжу, потрібно мотивувати собаку. Навіть прохання: «Не хапай, а бери обережно!» логічно вписується в мислення собаки. Той, хто ставить вимоги і наполегливо домагається їх виконання, автоматично стає для собаки лідером.

Дія та слідство

У собак нічого не відбувається без причини, кожна маніпуляція має своє значення. Якщо пес відвів вуха назад, значить він відчуває невпевненість. Якщо притиснув їх до голови, це може вказувати на загрозу. Той член сім'ї, який помічає подібні сигнали тіла та своєчасно на них реагує, стане лідером для собаки.

Неважливо, чи це команда, вимога, погляд, чи прохання. Собака зробить для господаря все, щоб йому догодити. А на любов, турботу та відданість він обов'язково відповість тим самим.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram