Колективний імунітет — щит від хвороб, який ми маємо тримати разом


За останні 50 років вакцинація населення врятувала сумарно понад 9 мільярдів років життя. У 2024 році дитина віком до десяти років має на 40% більше шансів дожити до наступного дня народження, аніж дитина, народжена 50 років тому. Загалом, за даними ВООЗ, вакцинація щорічно рятує близько 2–3 мільйонів життів від різних хвороб.

Вакцинація в Україні

Стрімке зростання захворюваності на кашлюк може свідчити про накопичення когорти нещепленого населення. Лише за липень 2024 року в Україні зареєстровано 739 випадків проти всього 45 випадків за такий же період торік — це в 16,4 раза більше. На правець, починаючи з 2022 року, захворіло 22 людини, з них вісім — за сім місяців цього року. Щодо дифтерії: за 2022 рік було зареєстровано 2 випадки захворювання, і по одному у 2023 році та за сім місяців 2024 року. Востаннє епідемія дифтерії в Україні була в період з 1991 по 1998 роки. Тоді захворіли близько 20 тисяч людей. Майже 700 осіб померли.

Єдиним ефективним і безпечним методом профілактики інфекційних хвороб, які керуються засобами імунопрофілактики, є вакцинація. Коли рівень охоплення щепленнями серед населення країни досягає 95% або більше, формується колективний імунітет, що запобігає поширенню інфекційних хвороб.

Що таке колективний імунітет

Колективний (або популяційний) імунітет — це явище несприйнятливості окремої спільноти до певної інфекційної хвороби. Це своєрідний «щит», який захищає не тільки тих, хто отримав щеплення, а й тих, хто не може бути вакцинований через наявність медичних протипоказань. Таким чином, колективний імунітет дозволяє забезпечити захист всього населення, включаючи його найбільш вразливі верстви.

Найяскравішим прикладом дії колективного імунітету є викорінення натуральної віспи. За 1940–1960 роки, до початку глобальної кампанії з ліквідації віспи, ВООЗ оцінила, що ця інфекційна вірусна хвороба забирає близько двох мільйонів людей щороку по всьому світу. Останній природний випадок віспи був діагностований у жовтні 1977-го. У 1980 році Всесвітня організація охорони здоров’я засвідчила глобальне викорінення хвороби. Завдяки вакцинації була досягнута практично 100-відсоткова колективна імунізація, що сформувало колективний імунітет і зробило неможливим подальше розповсюдження вірусу.

Для досягнення колективного імунітету щеплення потрібно проводити згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Від чого не захищає колективний імунітет

Колективний імунітет рятує не від усіх хвороб. Тому відмовитися від вакцинації та «сховатися за спинами» інших не вдасться. Найпоказовішою є ситуація з правцем. Оскільки правець не передається від людини до людини, а спричиняється бактерією Clostridium tetani, яка живе в ґрунті та забруднених поверхнях (наприклад, іржавих цвяхах), то інфікування відбувається через потрапляння бактерій у рани з брудом. Тому вакцинація проти правця залишається єдиним способом захисту. Без щеплення зростає ризик тяжкого перебігу захворювання, яке може призвести до смерті, оскільки правець вражає нервову систему.

Вакцинуватися — просто

Діти стають частиною колективного імунітету з першого дня життя, під час вакцинації від гепатиту B. А захист дитини від правця, кашлюку та дифтерії передбачає кілька етапів щеплення у віці 2, 4, 6 місяців із ревакцинацією у 18 місяців, та подальшими щепленнями проти дифтерії та правця у 6, 16 і 26 років, а далі — кожні 10 років. Повний перелік із десятих хвороб, від яких безоплатно проводиться імунізація в Україні, та терміни введення кожної дози вакцини визначені в Календарі профілактичних щеплень.

Якщо дитина не отримала необхідного щеплення відповідно до віку, вказаного в Календарі, то потрібно надолужити пропущені щеплення якнайшвидше, звернувшись до сімейного лікаря, педіатра чи найближчого закладу охорони здоров’я.

Не зайвим буде нагадати, що в Україні триває кампанія з додаткової імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для тих, хто пропустив планові щеплення у попередні роки. Вакцинація за Національним календарем профілактичних щеплень є безоплатною.

Якщо не пам’ятаєте, чи були вакциновані, сімейний лікар допоможе скласти індивідуальний графік вакцинації з урахуванням мінімальних інтервалів.

Дізнатися, як і де вакцинуватися проти дифтерії, правця та кашлюку, ви можете за посиланням – https://tinyurl.com/593rw9rv

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram