Медична реклама? Не просто потрібна – конче необхідна! Якщо, звичайно, ви прагнете досягти успіху.

Чи потрібна реклама у сфері медичних послуг?

Звісно! І працює це, як правило, приблизно так. За нагальної потреби отримання кваліфікованих медичних послуг переважна більшість людей у пошуках висококласного, перевіреного спеціаліста попервах стовідсотково потелефонує родичам, друзям, знайомим, які зіткнулися й успішно вирішили подібну чи таку ж медичну проблему, з глибин пам’яті у неї мимохіть вигулькне реклама з контактом того самого фахівця, на яку вона спершу не звернула ніякої уваги, а ось тепер він ну просто дуже потрібен…

Чи працює маркетинг ефективно, якщо ми кажемо про медицину

Маркетинг – невід’ємний компонент сучасного конкурентного світу. Як щодо медицини? Чи працює маркетинг для лікарів? Однозначно так: застосування маркетингових стратегій стратегій у медичній сфері – ключ до залучення нових пацієнтів, підтримки здобутої репутації та розвитку довгострокових відносин з клієнтами. На жаль, більшість лікарів та клінік досі покладається на метод “сарафанного радіо”, адже високий рівень їхньої експерності поширюють та популяризують пацієнти. Медичний маркетинг – це чудова можливість розпросторювати свої вміння, здобутки, знання та послуги незмірно ширшому колу. Наразі ми розглянемо основні аспекти медичного маркетингу, його ключові цілі, можливі стратегії, а також хворобливі місця маркетингу у медичній сфери.

Цілі медичного маркетингу у соціальних мережах:

Головна ціль медичного маркетингу – залучення і примноження нових пацієнтів паралельно з утриманням постійних. Але ви не отримаєте цього, лише закликаючи завітати до вас. Цю глобальну ціль варто розбити на менші, які точно заторкнуть потенційних клієнтів та віддзеркалять вашу компетентність, наприклад:

Розвинути медицину та підвищити обізнаність суспільства у цій сфері

Бажання стати джерелом експертної інформації

Стати надійним порадником та довірливою особою для пацієнтів

І “Що, де і як представляти лікарю або клініці?” або “Чому необхідно зосередитись на соціальних мережах?”

Хоч медицина – з точки зору маркетингу тема доволі складна, у соцмережі “зайти” можна значно легше. Адже лікарі – це ті ж самі люди, які живуть своїм життям, навчаються, жартують та сумлінно працюють. Ми склали універсальний список ідей, які допоможуть розвивати блог та досягти цілі із залучення нових пацієнтів у соціальних мережах:

  • розкажіть про себе, свій досвід та старт в медицині;
  • розкрийте свій напрямок зрозумілими аудиторії словами;
  • проаналізуйте найчастіші запити пацієнтів;
  • порівняйте плюси та мінуси тих чи інших процедур, проте будьте при цьому обережними;
  • розвінчуйте поширені і популярні знахарські міфи;
  • покажіть переконливі, яскраві фото ваших робіт з клієнтами – до та після процедур;
  • розкажіть, з якими запитами найчастіше приходять до вас пацієнти – хтось гарантовано впізнає свою проблему!

Головна фішка вашого блогу: будьте відкритими, дезавіюйте негативний образ української медицини загалом та нашого лікаря зокрема, який почасти насаджений у суспільстві і не зовсім відповідає дійсності: наші вимушені біженці у європейські країни у результаті повномасштабної російської агресії проти України уже в цьому наочно переконалися, відзначаючи не тільки позитиви вітчизняної медицини, але нерідко і її переваги – починаючи від процесу запису до лікаря, строків надання і якості послуг. Працюйте на формування особистого образу і бренду. Це підвищить довіру аудиторії персонально до вас та сформує образ високоповажного, досвідченого, знаючого експерта.

Якщо у вас вузькопрофільна сфера, навіть із неї можна “викрутити” багато ідей – не обмежуйтесь однією темою у блозі. Якщо ви лікар-остеопат, ви можете розповідати про косметологію, де це доречно, зачіпати питання здоров’я зубів із тим, як це пов’язано із поставою та формуванням другого підборіддя. Застосовуйте міждисциплінарний підхід не лише у своїй роботі, але і у веденні блогу!

І звісно, експериментуйте з форматами та подачею. Пам’ятайте, що у вас завжди будуть теми для блогу, лише тому, що у кожного клієнта є свої тригери та болі, які ви, як експерт, зможете припинити і закрити.

Особливості медичних послуг та їх вплив на маркетингові стратегії

Медичні послуги відрізняються від інших видів послуг своїм особливим призначенням та високим рівнем відповідальності. Вибір клініки та лікаря є складним рішенням для багатьох людей, оскільки він пов’язаний з їхнім здоров'ям і не рідко навіть життям. Тому побудова довіри та репутації є ключовими елементами успішної маркетингової стратегії в медичній сфері. Крім того, медична галузь має власні правила та обмеження, які потребують врахування:

  • стоп-слова, які не пропускають соцмережі;
  • препарати, які не можна рекламувати;
  • медичні карти чи особиста інформація пацієнтів;
  • закони щодо реклами – про це детальніше розповідаємо далі.

Законодавство та медичний маркетинг

Згідно із Законом України “Про рекламу”, рекламні кампанії лікарських засобів та медичних послуг повинні містити виключно об’єктивну інформацію. Окрім цього, заборонено твердити, що ефект від застосування певного лікарського препарату, засобу чи медичного виробу є гарантованим. А у рекламних аудіо-, відео- та текстових матеріалах про ліки завжди повинна міститись фраза “Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я”.

Також існують деякі обмеження щодо просування та контенту з боку Фейсбуку та Інстаграму. Детальніше про це ви можете дізнатись на наших консультаціях у процесі розробки стратегії для вашого медичного закладу чи особистого бренду.

Важливість розвитку маркетингових стратегій для медичного сектору

У сучасному світі, де конкуренція в медичній сфері постійно зростає, важливість маркетингу для лікарів та клінік стає надзвичайно актуальною. Побудова ефективних маркетингових стратегій допомагає не лише залучати нових клієнтів, алей підвищувати рівень освіченості населення щодо профілактики здоров’я та правильного способу життя. Взаємодія з пацієнтами через різноманітні канали, такі як соціальні мережі та веб-сайти, робить медичні послуги більш доступними та зрозумілими для широкого кола людей.

Медійність лікарів – це, своєю чергою, безумовний виграш та позитив для держави не лише з економічної точки зору, а й з того, що розвиток медицини навіть у під час війни не стоїть на місці. Це веде до прогресивних новацій, наукових розробок і досліджень, збільшує поінформованість, обізнаність, освіченість та довіру населення до вітчизняних ескулапів.

Отримати професійну консультацію з медичного маркетингу - МАРКЕТОЛОГ - SMM - ДИЗАЙН

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram